Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Όλα τα νέα προγράμματα για ανέργους που τρέχουν ή θα τρέξουν μέχρι το τέλος του 2014



Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προγράμματα ανεργία. Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις και ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Με νέα προγράμματα απασχόλησης, που θα τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, να περιορίσει το πρόβλημα της ανεργίας.

Από τα προγράμματα αυτά, αναμένεται να ωφεληθούν έως 145.500 άνεργοι, ενώ θα δίνεται στο εξής έμφαση στο να μπορούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται, να γίνουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης. Ηδη τρέχουν οι αιτήσεις για 42.000 θέσεις σε προγράμματα voucher, όπου προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση όσο και πρακτική άσκηση με αμοιβή για τους ωφελούμενους άνεργους.
Ποια είναι τα προγράμματα για ανέργους που θα προκηρυχθούν μέσα στο η έχουν προκηρυχθεί και οι άνεργοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ώστε να ωφεληθούν από αυτά.
Voucher 2014 για νέους από 18 έως 24 ετών
Ανοικτή είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Voucher 2014 στο πλαίσιο υλοποιήσης για πρώτη φορά του γενικότερου προγράμματος για νέους της ΕΕ youth guarante gie
Oι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο youthguarantee.ypakp.gr για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα voucher «επιταγη εισόδου για ανέργους από 18 έως 24 ετών » στην αγορά εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις συνολικά 12.000 εγγεγραμένων του ΟΑΕΔ
Από τους 12.000 νέους που θα καταρτιστούν και θα εργαστούν από το πρόγραμμα voucher youth guarantee., οι 3.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ  και 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για την  πρώτη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».
Το πρόγραμμα μέσω voucher προσφέρει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι ανέρχεται σε 2410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής , δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ανέργους νέους:
- Να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση - κατά περίπτωση - τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών
- Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 μέχρι και 31.12.1996.

Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ
- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πλαίσιο της παρούσας (δηλαδή από 30/5/2014 έως 30/9/2014).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης.
- Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το voucher απο 18 εως 24 ετών



Voucher στον τουρισμό ανοίγει η αίτηση για 8.000 ανέργους
Το νέο πρόγραμμα  voucher στον τουρισμό για 8.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου .Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα sete-voucher.gr  ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απο το ΣΕTΕ που είναι ο αρμόδιος φορέας.
Ειδικότερα το πρόγραμμα voucher στον τουρισμό για 8.000 ανέργους έχει ως σκοπό την επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως και 2550 ευρώ. Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά μπορεί να καταλήξει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρίες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτερω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ
Είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Έίναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Έίναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 8.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών
Η επιλογή και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με μοριοδότηση βάσει τον εξής κριτηρίων:
*Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας.
*Συνολικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, οικονομικού έτους 2014.
*Συμμετοχή ωφελούμενων σε αντίστοιχες δράσεις.
Κάθε άνεργος που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων δικαιούται μια προσωπική επιταγή εισόδου για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την οποία θα λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης. Επίσης, αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης, το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιθυμεί. Μέσω της Επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο.
Το αργότερο δύο μήνες μετά την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιταγή εισόδου. Αυτό θα γίνει με την ηλεκτρονική υποβολή της υπογεγραμμένης σύμβασης μεταξύ του καταρτιζόμενου, του παρόχου κατάρτισης και της επιχείρησης για πρακτική άσκηση.
voucher 2014 απο 25 έως 29
Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα voucher 2014 για ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 25 έως 29 ετών ξεκίνησαν και γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr .
Το πρόγραμμα αφορά 30.000 ανέργους που θα καταρτιστούν και θα εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις . Οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 15/9 για το νέο voucher.
Λήγει τα μεσάνυχτα τις 15ης Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ( http://www.voucher.gov.gr ) για όσους ανέργους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση voucher 2014 «Επιταγή Εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε εδω και αρκετες ημερες από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 30.000 άνεργοι ηλικίας 25 έως 29 ετών εκ των οποίων οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και οι 18.000 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά μπορεί να καταλήξει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει τα εξής:
*Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών
*Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας 450 ωρών σε δύο φάσεις. Οι πρώτες 200 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης και οι υπόλοιπες 250 ώρες θα αφορούν δεξιότητες που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής άσκησης. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης στο σύνολό της δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.
Επιχειρήσεις που θα προβούν στην πρόσληψη του ωφελούμενου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, δύναται να επιχορηγηθούν.
Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της συγκεκριμένης δράσης.
Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εάν επιλεγεί βάσει τον κριτηρίων που ισχύουν στη συγκεκριμένη δράση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 108 εκατ ευρώ. Η Επιταγή Εισόδου αντιστοιχεί σε ποσό 1.080 ευρώ το άτομο, προς τους παρόχους κατάρτισης για θεωρία και πρακτική άσκηση. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 1.380 ευρώ το άτομο στην περίπτωση που η πρακτική άσκηση μετατραπεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας έξι μηνών το λιγότερο.
Επίσης παρέχεται στον ωφελούμενο εκπαιδευτικό επίδομα, τόσο για τη θεωρητική κατάρτιση, όσο και για την πρακτική άσκηση. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 2.550 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ (θεωρητική κατάρτιση 480 ευρώ και 2.070 ευρώ πρακτική άσκηση).
Για αποφοίτους δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 2.280 ευρώ (θεωρητική κατάρτιση 480 ευρώ και 1.800 ευρώ επίδομα πρακτικής άσκησης).

Οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, καταβάλλονται από τον πάροχο κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση της κάθε φάσης είτε της θεωρητικής κατάρτισης, είτε της πρακτικής άσκησης.
Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το voucher 2014

Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι:
*Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το πρόγραμμα στόχο έχει να απασχολήσει 6.500 ανέργους, σε θέσεις εργασίας που αφορούν της κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
*Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους. Αφορά πεντάμηνη εργασία σε δημόσιους φορείς και ξεκινάει επίσης τον Σεπτέμβριο.
*Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Νοέμβριο.
*Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο.
Συνολικά, το κόστος όλων των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης έως το τέλος του έτους θα ανέλθει στο ποσό των 601.000.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου