Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Σεπτέμβριος θα φέρει την αρχή του τέλους των μνημονίων ή... εκλογές;



Ο Σεπτέμβριος φέρνει κατά την κυβέρνηση την αρχή του τέλους των μνημονίων. Έτσι τουλάχιστον επιθυμεί να παρουσιάζει η ελληνική πλευρά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις με την τρόικα από αύριο στο Παρίσι.

Από την πορεία των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα εξαρτώνται τόσο οι λεπτομέρειες του “οδικού χάρτη φοροελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων”, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε λιγότερο από μία εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης που θα συνεχιστεί στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Το πρώτο αποτελεί κομβικό σημείο στην προσπάθεια του Μαξίμου για αλλαγή του πολιτικού κλίματος και το δεύτερο προϋπόθεση –όπως προσδοκά η κυβέρνηση- για να ανοίξει με ορίζοντα το Νοέμβριο η συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους (πιθανότατα με μείωση των επιτοκίων και νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) και να κλείσει η αντίστοιχη συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Ως αντάλλαγμα δεν αποκλείεται η δέσμευση της Αθήνας σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο αν και δεν θα έχει τυπικά τη μορφή του μνημονίου πάντως πιθανότατα θα περιλαμβάνει και αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ώστε οι εταίροι και δανειστές να μείνουν ήσυχοι πως μία διευθέτηση του χρέους δεν θα δώσει την αφορμή στην ελληνική κυβέρνηση να “ξανακυλήσει” σε αμαρτίες του παρελθόντος.
Σε περίπτωση, που οι σχεδιασμοί αυτοί ευοδωθούν, η γαλάζια ηγεσία εκτιμά πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ανεξαρτήτως προεδρικής εκλογής και εντός του φθινοπώρου, επανέρχεται στο τραπέζι, αν και ποτέ δεν είχε αποσυρθεί, με την έννοια πως παρά την επίσημη κεντρική γραμμή “πάμε το Φεβρουάριο στη Βουλή για εκλογή Προέδρου”, η οριστική απόφαση θα κριθεί από τις εξελίξεις.
Πρώτα από όλα όμως, στο Παρίσι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει αφενός δυσάρεστες αποφάσεις όσον αφορά στο ασφαλιστικό (αναλογιστικές μελέτες, ενοποίηση επικουρικών), τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων για τις απεργίες) και την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Οι συσκέψεις προετοιμασίας, προτού η ελληνική αποστολή αναχωρήσει αύριο για το Παρίσι, θα συνεχιστούν και σήμερα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης Σαμαρά- Βενιζέλου και συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, για μία θετική αλλαγή ατζέντας.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου