Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Λάμπρος Καπαραλιώτης | Η πολιτικοποίηση των νέων


Τοπικά συμβούλια νέων Σαλαμίνα

Αναρτήθηκε από freethinkingisland
Ένας εκ των μεγαλυτέρων διανοητών παγκοσμίως, ο γνωστός σε όλους μας αρχαίος Έλληνας Αριστοτέλης, έλεγε πως «μία από τις επιπτώσεις του να αρνείσαι να συμμετάσχεις στα πολιτικά ζητήματα, είναι ότι καταλήγεις να κυβερνάσαι από κατώτερους».
Αν θεωρήσουμε, παράλληλα, δεδομένη και μια άλλη ρήση του ιδίου, ότι δηλαδή ο άνθρωπος είναι «φύσει πολιτικὸν ζῷον», δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε την αναγκαιότητα συμμετοχής στα πολιτικά ζητήματα του τόπου και ειδικότερα των νέων. Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο, οι νέοι συνιστούν το μέλλον ενός τόπου. Αποτελούν την «κρυμμένη» ελπίδα και συμμετέχοντας στο παρόν διαμορφώνουν το μέλλον.
Ωστόσο, το ερώτημά μου είναι το εξής. Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στα πολιτικά πράγματα, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα; Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, τι γίνεται όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αλλά πλέον δεν υφίσταται;
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα ΤΟ.ΣΥ.Ν (ΤΟπικό ΣΥμβούλιο Νέων). Πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος δημιουργείται κατόπιν εκλογών και υπάρχει ένα συμβούλιο αποτελούμενο από Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και κάποιον αριθμό μελών. Ειδικότερα ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για ενεργή συμμετοχή της νεολαίας. Το ηλικιακό εύρος είναι 18-30 ετών. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενδιαφέρουσας λειτουργίας αποτελεί το ΤΟ.ΣΥ.Ν Αμφίκλειας.
Προ επταετίας περίπου, ήμουν και εγώ ο ίδιος «κομμάτι» του ΤΟ.ΣΥ.Ν Σαλαμίνας, μαζί με μια άλλη αξιόλογη ομάδα ατόμων. Το Συμβούλιο δεν έτυχε της πρέπουσας μεταχείρισης και από τότε παραμένει ανενεργό. Θεωρώ πως η επανασύστασή του θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους για πραγματική συμμετοχή στα κοινά. Σε ερώτημα που είχα θέσει σε συνάντηση με τον απελθόντα Δήμαρχο, Γιάννη Τσαβαρή, είχε αναφερθεί πως ήταν στα σχέδιά του η επαναλειτουργία του ΤΟ.ΣΥΝ Σαλαμίνας και ελπίζω η παρούσα Δημοτική Αρχή να δείξει τη δέουσα σημασία στο συγκεκριμένο θεσμό. Για όσους ενδιαφέρονται, είχαμε δημιουργήσει και ένα blog κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας μας, στο οποίο παρουσιάζουμε τα όσα σκεφτόμασταν και το οποίο έχει να ανανεωθεί από τότε. Κάποια τα υλοποιήσαμε, κάποια έμειναν σε πειραματικό στάδιο.
Ο νεανικός προβληματισμός και η αμφισβήτηση θα βρουν στέγη. Τα νέα παιδιά θα ενθαρρυνθούν, σε μια εποχή που η χώρα διέρχεται μια βαθιά κρίση και έτσι θα είναι σε θέση να ασχοληθούν με έναν τομέα που πρέπει να αφορά τόσο εκείνους, όσο και όλους μας. Έτσι, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν όσα ονειρεύονται, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν και επίσημα πλέον.
*Ο Λάμπρος Καπαραλιώτης είναι φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου