Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Γεφυ-Ρούλα το Δημοψήφισμα


Αναδημοσίευση από:
salamina-press
Στην τελευταία της συνέντευξη η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα. Ρούλα Νάννου αναφέρθηκε στο θέμα της γέφυρα. Ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα και το έργο προχωρά. Ερωτηθείσα για την δική της θέση στο θέμα αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι κάτοικοι του νησιού που τάσσονται κατά της κατασκευής της γέφυρας υπερτερούσαν και κατά συνέπεια και η ίδια συντάσσεται μαζί τους. 

Μας κάνει εντύπωση που η δήμαρχος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το δημοψήφισμα παρόλο που ξέρει πόσο αδύναμο είναι. Θα θυμίσουμε λοιπόν στη δήμαρχο ότι:


1. Στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο δήμος έδωσε στην δημοσιότητα (δείτε σχετική ανάρτηση εδώ) προσήλθαν 4.584 άτομα. Στην τελευταία απογραφή οι κάτοικοι του νησιού ανήλθαν στους 39.220. Με απλά μαθηματικά ψήφισε μόνο ένα ποσοστό 11.7% των κατοίκων της Σαλαμίνας. Κα. Νάννου ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων(α.216 ν.3463/2006) εισήγαγε μια σημαντική καινοτομία, το θεσμό του τοπικού δημοψηφίσματος το οποίο όμως προβλέπει ότι έχει νομική δύναμη και είναι έγκυρο εφόσον συμμετείχε το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και είναι αποφασιστικό για το δημοτικό συμβούλιο στο πλαίσιο της απόφασης που θα λάβει για το θέμα που διεξήχθη. 

2. Ακόμα από όσους ψήφισαν το 49.68% ψήφισε ΟΧΙ και το 48.79% ψήφισε ΝΑΙ Το όχι δηλ. επικράτησε με διαφορά 40 ψήφων (2238 ΝΑΙ και 2278 ΟΧΙ) 

3. Τέλος πριν από το δημοψήφισμα δεν προηγήθηκε κανενός είδους δημόσιος διάλογος  ώστε οι δημότες να έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το θέμα που τίθεται σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν ορθά και αφού έχουν σταθμίσει όλα τα δεδομένα. 

Με βάση τα παραπάνω το να δηλώνει η Δήμαρχος ότι "έγινε δημοψήφισμα και υπερτερούσε η άποψη ότι ο κόσμος δεν θέλει να γίνει η γέφυρα" είναι κατά τη γνώμη μας η μισή αλήθεια και το επικαλείται για να είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές υπερασπιζόμενη το ΟΧΙ ενώ είναι φανερό ότι το έργο της γέφυρας προχωρά και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του την τοπική βούληση. 

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι με όπλο όπλο αυτό το "άτυπο" δημοψήφισμα το νησί να μπορέσει μέσω ισχυρής και στοχευμένης διεκδίκησης να λάβει τα αντισταθμιστικά οφέλη που σε άλλες περιπτώσεις απόλεσε και ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρεβυθούσα από την οποία παίρνει φυσικό αέριο όλη η Αττική αλλά για την Σαλαμίνα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου