Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Αυτοψία στις παραλίες

Πώς καθορίζεται η καταλληλότητα των παραλιών της Αττικής, στις οποίες βρίσκουν την αναγκαία ανάσα δροσιάς οι Αθηναίοι –ή περνούν τις διακοπές τους, πολλές χιλιάδες τουριστών; Είναι καθαρές οι παραλίες του Σαρωνικού, του Κορινθιακού και του Νότιου Ευβοϊκού, όπως και αυτές των κοντινών νησιών, ειδικά μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη στη Σαλαμίνα;
Και τελικά, πώς και με ποιον τρόπο αποδίδονται οι «μπλε σημαίες», σήμα κατατεθέν της καθαρής και χωρίς επικίνδυνα μικρόβια παραλίας; 

Ο φακός του zougla.gr πραγματοποίησε ένα μίνι οδοιπορικό μαζί με τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά την επιχείρηση δειγματοληψίας των νερών, σε δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, και σας παρουσιάζει τη διαδικασία, καθώς και τον τρόπο καθορισμού των αποτελεσμάτων.


Ο Αλέξης Γεωργαλάς, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Φυσικοχημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων «IPER», πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες και τον έλεγχο σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρει στο zougla.gr, κάθε μήνα για τη θερινή περίοδο σε προκαθορισμένα σημεία παραλιών της Αττικής και νησιών του Αργοσαρωνικού.

«Σε συγκεκριμένο βάθος, και υπό σταθερές καιρικές συνθήκες, λαμβάνονται τα δείγματα του νερού, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται συσκευασμένα μέσα σε ψυγείο στο ειδικό εργαστήριο για ανάλυση», σημειώνει.

Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται στο ειδικό φυσικοχημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου οι επιστήμονες διερευνούν τη συγκέντρωση κυρίως δύο επιβλαβών για την υγεία μικροοργανισμών, του εντερόκοκκου και του Ecoli.


«Με βάση τη συγκέντρωση αυτών των μικροοργανισμών στα δείγματα του νερού από τις παραλίες γίνεται η αξιολόγηση της ακτής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ρύπανση, ακολουθούνται άμεσες επαναληπτικές δειγματοληψίες προκειμένου να καθοριστεί το είδος της ρύπανσης και η επικινδυνότητα», εξηγεί στο zougla.gr ο διδάκτωρ χημείας και εργαστηριακός υπεύθυνος του «IPER», Γιάννης Λαμπρόπουλος.


Οι προδιαγραφές της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης, με βάση τη συγκέντρωση των κολοβακτηριδίων και του εντερόκοκκου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/77:
Τι προβλέπει η Νομοθεσία

 Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988, σύμφωνα με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ «περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης», στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας». Στόχος του Προγράμματος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων, η συμμόρφωση με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ και η σταδιακή αντικατάστασή της από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ, η οποία έχει εκδοθεί και ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και υιοθετεί νέους μικροβιολογικούς δείκτες. 

Το «Πρόγραμμα» επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβρη και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα.

Η επιλογή των παρακολουθούμενων περιοχών και σημείων δειγματοληψίας έχει γίνει από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Περιφερειακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας.

Το Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, που καταρτίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των κολυμβητικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Το Μητρώο, τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης των Υδάτων Κολύμβησης και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης από το ΥΠΕΚΑ δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο και αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η επίσημη θέση της Ελλάδας.


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου