Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Φάμελλος: Τιμολογιακή πολιτική για δήμους με συντελεστή ανακύκλωσης



Τιμολογιακή πολιτική που θα δίνει δυνατότητα μικρού κόστους για δήμους με υψηλή ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και αύξηση κόστους για δήμους που δεν υλοποιούν τα σχετικά προγράμματα, προανήγγειλε για μέσα στο τρέχον έτος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και τη χαμηλή ανακύκλωση». Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Παρότι όλοι δηλώνουμε οπαδοί της ανακύκλωσης και υπέρ της οικολογικής ισορροπίας, η καταναλωτική μας συμπεριφορά δεν συνάδει με αυτή την δήλωση. Η αλλαγή στάσης είναι ουσιαστικό ζήτημα της καθημερινότητάς μας».
Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα:
– νέος στρατηγικός σχεδιασμός που υποχρεώνει σε 50% ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κατ’ ελάχιστον. Ανά υλικό, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανάκτησης και ανακύκλωσης.
– νέος νόμος για την ανακύκλωση που διπλασιάζει τους πόρους στους Δήμους και απελευθερώνει τις αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να υλοποιούν με βάση ένα τοπικό σχέδιο το βέλτιστο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
– ο Κλεισθένης που αναμορφώνει θεσμικά τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων και καθιστά υποχρεωτική την διαλογή του οργανικού απορρίμματος στην πηγή.
Πρόσθεσε δε: «Στο επόμενο ΕΣΠΑ διεκδικούμε, η προδιαγραφή, το κριτήριο αιρεσιμότητας για υλοποίηση των δράσεων να είναι το ποσοστό ανακύκλωσης και το ποσοστό μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έχουμε καταθέσει επίσης πρόταση τόσο για την Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και ο επιχειρηματικός δανεισμός και τα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων να συνδέονται με το αποτύπωμα άνθρακα και με τον συντελεστή ανακύκλωσης κάθε επιχείρησης».

πηγή: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου