Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σαλαμίνα: Η “ψυχή” του Αργοσαρωνικού!


salamina

Ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθετε γιατί η ψυχή σας επιλέγει να πηγαίνει αρκετά συχνά στην.. Κούλουρη!

Η Σαλαμίνα, γνωστή στην αρχαιότητα ως Κούλουρη, από το ακρωτήριο “Κούλουρις Άκρα”, είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Η μικρή αυτή απόσταση, την καθιστά πρώτη επιλογή όσων θέλουν να επωφεληθούν μιας οικονομικής απόδρασης από την καθημερινή ρουτίνα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το στενό αυτό του Αργοσαρωνικού, είναι το πιο πολυσύχναστο πέρασμα σε όλη την Ευρώπη. Η ανταπόκριση των ferry-boat από το Πέραμα στα Παλούκια και από τα Μέγαρα στη Φανερωμένη, είναι ασταμάτητη και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά, ενώ από τον Πειραιά θα σας μεταφέρει ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης, το επιβατηγό καραβάκι που ξεκινάει κάθε μισάωρο με προορισμό τα Σελήνια.

salamina5
Πατρίδα του Ομηρικού Αίαντα, η Σαλαμίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για την ιστορική νικητήρια ναυμαχία που έλαβε μέρος στα στενά του Αργοσαρωνικού. Χάρη στην ικανή στρατηγική του Θεμιστοκλή και την ιδανική γεωμορφολογία της περιοχής, γύρω στο 480 π.Χ., οι Έλληνες, ενωμένοι ενάντια στην πολυπληθή και ισχυρότατη περσική δύναμη, κατάφεραν να την εξουδετερώσουν και με αυτόν το τρόπο να κάνουν την αρχή για την ολοκληρωτική ήττα των Περσών και την ακόλουθη ανάπτυξη και διάδοση του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου.
Έτσι, ακόμα και σήμερα, το νησί διαθέτει τη σημαντικότερη βάση του ναυτικού της Ελλάδας, ορατή ήδη την στιγμή της προσέγγισης στο Πέραμα, με τον κύριο όγκο της ναυτικής δύναμης και των πολεμικών πλοίων συγκεντρωμένων στο Ναύσταθμο του Αιαντείου και στο Ναυτικό σταθμό των Παλουκιών αντίστοιχα.

salamina3
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κούλουρη ή αλλιώς Σαλαμίνα, η οποία αποτελεί το κύριο εμπορικό κέντρο και τη βάση των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού. Ταβερνάκια, ουζερί και καφετέριες εκτείνονται κατά μήκος του λιμανιού με τις αμέτρητες βαρκούλες και τα ψαροκάικα να προσδίδουν έντονο ναυτικό χαρακτήρα στο τοπίο. Η κεντρική ιχθυαγορά είναι ανοιχτή από τα χαράματα, εκθέτοντας τους ολόφρεσκους θαλάσσιους θησαυρούς που αλιεύονται καθημερινά από τους ντόπιους ψαράδες. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, ιδίως μετά το άνοιγμα αμέτρητων μοντέρνων μπάρ και καφετεριών στην ακτή του Άη-Νικόλα, ελκύοντας την πλειονότητα των παραθεριστών κάθε ώρα της ημέρας.

poli_03 (Custom)
Προνόμιο και λόγος τιμής και περηφάνειας για τους Σαλαμινιώτες αποτελεί η ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου, όπου διασώζεται μέχρι σήμερα μέρος των οστών του ένδοξου αγωνιστή του έθνους μας, Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μέσα στο ναό υπάρχει ακόμα ο τάφος του οπλαρχηγού, ο οποίος δημιουργήθηκε με αφορμή τη δική του απαίτηση να ταφεί υπό την θεραπευτική προστασία του Αγίου Δημητρίου, στο νησί που του προσέφερε ψυχική ευχαρίστηση αλλά και καταφύγιο ορισμένες φορές, στην προσπάθειά του να κρυφτεί από τον εχθρό.

salamina1 (Custom)
Για τους λάτρεις του πολιτισμού και των τοπίων, μια βόλτα στο Ευριπίδειο θέατρο νωρίς το απόγευμα, θα σας δώσει τη μοναδική ευκαιρία να ζήσετε την εμπειρία της καταπληκτικής θέας του ηλιοβασιλέματος, με την ταυτόχρονη πρώτη εμφάνιση της σελήνης. Χάρη στην ιδανική τοποθεσία του, στο λόφο, δηλαδή, όπου απλώνεται το αρχαίο θέατρο, πραγματοποιούνται δεκάδες συναυλίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ μπορείτε να απολάυσετε την αποστομωτική θέα των στενών της Σαλαμίνας και του Όρους Αιγάλεω από το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, πίνοντας παράλληλα τον καφέ σας ή ένα δροσιστικό ποτό στο ”Πυροβολείο”.

Ευριπιδειο_Θέατρο (Custom)
Πόλος έλξης της νεολαίας τα ζεστά καλοκαιρινά σαββατόβραδα, το Αιάντειο αποτελεί την παραλιακή ευκαιρία για καλοπέραση στη Σαλαμίνα. Η κίνηση στην περιοχή έχει αυξηθεί αρκετά λόγω των ολοκαίνουριων club και beach bar που ανοίγουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέροντας διασκέδαση υπό τους mainstream ήχους των γνωστών Dj. Η οργανωμένη παραλία Ζέφυρος, προκαλεί τους υποψήφιους κολυμβητές να κάνουν μια δροσιστική στάση, κατακλύζοντας τις ξαπλώστρες που διαθέτονται επί πληρωμή υπό τη σκιά των πεύκων.

salamina
Συνεχίζοντας παραλιακά, προσεγγίζετε το ΝΑΤΟ, μια περιοχή κατάμεστη από πολυτελείς κατοικίες και νεόδμητα σπίτια. Στο τέρμα του δρόμου υπάρχουν παραλιακά μπαράκια, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε περήφιμα cocktails κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα του κόλπου, υπό τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα που προκαλεί ο ρομαντικός φωτισμός και η χαμηλή μουσική σε συνδυασμό με το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι.

ΝΑΤΟ (Custom)
Μια διαδρομή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού θα σας δώσει την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε έναν τελείως διαφορετικό τόπο. Τα Κανάκια, μια από τις πιο γνωστές περιοχές του νησιού για τους λάτρεις των σπορ, διαφέρουν από το υπόλοιπο πυκνοκατοικημένο τμήμα της  Σαλαμίνας. Ήδη από την παραλία ξεκινάει ένα μονοπάτι που προσφέρεται για τους απαιτητικούς ποδηλάτες και για τους μοτοσυκλετιστές, που αναζητούν μια περιπετειώδη ανηφορική διαδρομή μέσα από το κατάφυτο πευκόδασος, με θέα άλλοτε τη θάσασσα και τις ακτές της Πελλοπονήσου και άλλοτε τα γύρω βουνά. Στο τέλος της διαδρομής, επιστρέφοντας στην ακτή, η εκτεταμένη παραλία με βότσαλο σε προσκαλεί να βυθιστείς στον υδάτινο κόσμο της και η μοναδική ταβέρνα του οικισμού προσφέρεται καθημερινά για να ικανοποιήσει την πείνα των ταξιδιωτών.

salamina4
Οι διαδρομές στο νησί που αξίζει αναμφισβήτητα να ακολουθήσετε προκειμένου να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τις τοπικές ομορφιές  είναι τρείς :
  • Το Πέρανι, τα Περιστέρια, ο Φάρος και οι Κολώνες με τις πολυσύχναστες παραλίες και τους γραφικούς ορμίσκους. Εδώ επιβάλλεται μια στάση στο Αίας Κλαμπ, έναν πανέμορφο και καταπράσινο κόλπο που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Στο λιμανάκι του, με απεριόριστη θέα του Αιγαίου Πελάγους και της κίνησης των καραβιών στον Πειραιά, επιλέγουν να σταθμεύσουν τα μικρά ιστιοφόρα, καθώς η φυσικά σχηματισμένη χερσόνησος προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας από τα ρεύματα της ανοιχτής θαλάσσης.

  • Το Ντουλάπι, η Γιάλα και η Κακή Βίγλα, σε προνομιακή θέση απέναντι από τον Πειραιά, προσφέρονται κυρίως για μπάνιο οικογενειακά, σε μικρές παραλίες και ξέγνοιαστες βόλτες σε πεζοδρομημένα λιμανάκια. Επίκεντρο των παραθεριστών εδώ είναι τα Σελήνια, βασικός όρμος, γνωστός κυρίως λόγω των παραδοσιακών ταβερνών και ουζερί που αναδίδουν την μυρωδιά των θαλασσινών, προκειμένου να προσελκύσουν τους πεινασμένους λάτρεις της νησιώτικης κουζίνας. Κύριο αξιοθέατο του οικισμού αυτού είναι ο τύμβος των Σαλαμινομάχων, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας.

  • Στο βόρειο τμήμα του νησιού, η Ψιλή Άμμος, τα Αστέρια, τα Βασιλικά, το Μπλε Λιμανάκι και το Μπατσί είναι μικροί οικισμοί με έντονο νησιώτικο ύφος και παραλίες με βότσαλο, που αξίζουν έστω και μια σύντομη επίσκεψη. Στην Ψιλή Άμμο διοργανώνονται συνήθως νύχτες διασκέδασης με διάσημα ονόματα της πίστας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της περιοχής.

Τρία ακόμη βασικά στοιχεία του νησιού είναι η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, στην περιοχή της Φανερωμένης, η οποιά διαθέτει κοιτώνες και γυναικείο οίκο ευγηρίας και τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνει σπουδαίο εορτασμό, το εξοχικό σπίτι και παράλληλα πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού στην ίδια περιοχή, καθώς και το σπήλαιο του Ευριπίδη στο βουνό και συγκεκριμένα στον οικισμό των Περιστερίων, που αποτελούσε τον τόπο απόσυρσης και συγγραφής των δραμάτων του τραγικού διδασκάλου.

spiti sikelianou (Custom)
Πόσες περιοχές της Ελλάδας καταφέρνουν να αποτελέσουν ένα τόσο ισχυρό μίγμα ιστορίας, πολιτισμού, θρησκείας και φυσικής ομορφιάς; Και πόσες από αυτές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα; Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε πού πρέπει να σχεδιάσετε την επόμενη απόδραση σας ακούστε την… ψυχή σας. Αυτή ξέρει γιατί επιλέγει να πάει εκεί. Καιρός να το μάθετε κι εσείς!
Της Νάντιας Μορφωνιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου