Κυριακή 5 Μαΐου 2013

To οικονομικό έγκλημα στο λατομείο της Τούρλας

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Εν Πειραιεί"

To οικονομικό έγκλημα στο λατομείο της Τούρλας

Σε μία δεκαετία ο ΟΛΠ εξόρυξε περισσότερα από 20 εκατ. κυβικά πέτρας αξίας 16 δισ. δρχ. και πλήρωσε μόλις 1 εκατ. δρχ.!!! - Η Δημοτική Αρχή Τσαβαρή «στριμώχνει» τον ΟΛΠ εκδίδοντας βεβαιωτικούς καταλόγους οφειλών επιβολής λατομικού τέλους 5% από τον Ιούλιο του 1986

«Στο λατομείο της Τούρλας δεν διαπράχθηκε μόνο το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής την πρότασή του για την επιβολή λατομικού τέλους 5% και διεκδίκηση από τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις, από την έναρξη των εργασιών, των οιονδήποτε τελών και μισθωμάτων που αναλογούν για το λατομείο των αδρανών υλικών.
Στο «κάδρο» των υπευθύνων ο δήμαρχος τοποθέτησε τον ΟΛΠ ως πρωτεργάτη χωρίς ωστόσο να εξαιρέσει τους πρώην κοινοτάρχες Σεληνίων και πρώην δημάρχους των Αμπελακίων για σημαντικές παραλείψεις και τεράστιες ευθύνες στην τέλεση αυτού του εγκλήματος, σε βάρος του νησιού, που του στέρησαν έσοδα ύψους 16 δισ. δρχ., όπως είπε, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κου Τσαβαρή εξορύχθηκαν περισσότερα από 20 εκατ. κυβικά πέτρας από το 1986 και για μία ολόκληρη δεκαετία και παρόλο που η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών ήταν μόνο για πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο ΟΛΠ συνέχισε να κατακρεουργεί τον ορεινό όγκο και πέραν της πενταετίας, και χωρίς να προχωρήσει ποτέ στην περιβαλλοντική αποκατάσταση ως όφειλε.
Βάσει των όσων ισχυρίστηκε ο δήμαρχος, ο ΟΛΠ κατέβαλε μόλις το ποσό του 1 εκατ. δρχ.(!) και ενώ το έργο είχε ενταχθεί και σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα! «Γιατί δεν προσέφυγε η Κοινότητα Σεληνίων στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δισεκατομμύρια που έπρεπε να είχε εισπράξει από τον ΟΛΠ; Παράλειψη ή παράβαση καθήκοντος;» διερωτήθηκε χαρακτηρίζοντας επίσης, έγκλημα τη μη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την Κοινότητα Σεληνίων και τον μετέπειτα Δήμο Αμπελακίων.

Τα «όπλα»

Με όπλα στη φαρέτρα του, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 3 εκατ.ευρώ που πέτυχε ο Δήμος Μαρκοπούλου με λατομική επιχείρηση της περιοχής αλλά και την ευεργετική τροποποίηση του νόμου 1428/1984 με τον 2115/1993, αρ.15, σύμφωνα με το οποίο οι εκμεταλλευόμενοι δημόσια και ιδιωτικά λατομεία αδρανών υλικών υποχρεώνονται να καταβάλλουν ετησίως στον ΟΤΑ της περιοχής 5% επί της τιμής πώλησης (βάσει των τιμολογίων). Ο Δήμαρχος παρουσίασε και απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ (30/3/1993) με την οποία αποδεχόταν την καταβολή τέλους εξόρυξης στην Κοινότητα Αιαντείου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου ο οποίος μίλησε για εξασθένηση του προνομιακού καθεστώτος του ΟΛΠ με τη μετατροπή του, το 1999, σε Ανώνυμη Εταιρεία. Ανέφερε μάλιστα ότι σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο πλέον ο ΟΛΠ καταβάλει τόκο 10% και 12% ενώ παλαιότερα ως Οργανισμός του Δημοσίου κατέβαλε μόνον 6%.

«Θα κερδίσουμε»

«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Θα φτάσουμε και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χάθηκαν από την Τούρλα» τόνισε ο Δήμαρχος καταρρίπτοντας με ισχυρή επιχειρηματολογία τους ισχυρισμούς της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας περί παρέλευσης της 5ετίας και παραγραφής οποιουδήποτε δικαιώματος επιβολής τέλους.
«Ουδέν αναληθέστερον» απάντησε ο δήμαρχος αποκρούοντας το επιχείρημά τους και υποστήριξε ότι θα το παλέψει ακόμα και με την επίκληση του αδικαιολόγητου πλουτισμού εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο Δήμος θα κερδίσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Η απόφαση

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με 21 ψήφους την εισήγηση της Διοίκησης αποφασίζοντας:
α) ο Δήμος να εκδώσει βεβαιωτικούς καταλόγους οφειλών επιβολής λατομικού τέλους 5% στον ΟΛΠ από την έναρξη των εξορύξεων τον Ιούλιο του 1986 έως την παύση τους
β) να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που οδηγούν στη δικαστική διεκδίκηση των ανωτέρω τελών, παγίων και αναλογικών μισθωμάτων και,
γ) ανάληψη του κόστους από τον ΟΛΠ, της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της δημιουργίας επιπέδου οικοπέδου 170 στρεμμάτων έτοιμου προς ανοικοδόμηση.
Ωστόσο, σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το Σώμα έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης και αποφάσισε:
1. την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ή οποιαδήποτε αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία
2. τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου-ΟΡΣΑ-ΟΛΠ ΑΕ για εφαρμογή της περιβαλλοντικής μελέτης με ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης στον Δήμο από τον ΟΛΠ και,
3. το ήδη εξορυχθέν υλικό που υπάρχει στο Λατομείο να κατασχεθεί υπέρ του Δήμου.
Στην περίπτωση που ο ΟΛΠ δεν τηρήσει τη συμβατική του υποχρέωση τότε ο Δήμος Σαλαμίνας θα λάβει την εγγυητική επιστολή και θα χρηματοδοτήσει το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου