Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: 7 ψέματα και μια αλήθεια...

Μηδενική πολιτική προστιθέμενη αξία έχει το περίφημο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που οριστικοποιήθηκε 5,5 μήνες μετά το σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης. Οι αναφορές του αποτελούν μνημείο πολιτικής υποκρισίας. Η αντιμετώπιση των καυτών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας γίνεται με μια πρωτοφανή ελαφρότητα.
Οι συντάκτες του κειμένου προσπαθούν εναγωνίως να κρύψουν τη...
σκληρή πραγματικότητα λες και μ' αυτό τον τρόπο θα αλλάξει ως διά μαγείας η γενική εικόνα και θα απαλλάξει τους πρωτεργάτες από τις τεράστιες ευθύνες τους.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, αμετανόητοι και πλήρως υποταγμένοι στα κελεύσματα των δανειστών, καθαγιάζουν την αναγκαιότητα του Μνημονίου και καταβάλλουν επίπονες, πλην μάταιες προσπάθειες να πείσουν ότι όλα πλέον βαίνουν καλώς. Η προγραμματική συμφωνία των 43 σημείων δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα μετάγγισης αναιτιολόγητης αισιοδοξίας στους πολίτες, της μεσαίας τάξης κυρίως, στους οποίους κλείνει το μάτι με αόριστες υποσχέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανόδου.
Οσο το μελετά κανείς, διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πλαστογράφηση της ιστορίας και της πραγματικής ζωής. Κάποιοι το εμφανίζουν ως την τελική διατύπωση της «κόκκινης γραμμής» που θέτει η κυβέρνηση στην πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί με την τρόικα, εν όψει των νέων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές.
Ωστόσο, για να ισχύει αυτό, θα έπρεπε τουλάχιστον οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να είναι ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Οχι να κρύβονται πίσω από τα δήθεν «επιτεύγματα» της μνημονιακής λαίλαπας, όπως η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αντ' αυτού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψεύδονται ασυστόλως:
1Μιλούν ανενδοίαστα για φοροδιαφυγή που ελέγχεται. Ομως την ίδια ώρα δρομολογούν τεχνηέντως την παραγραφή όλων των μεγάλων υποθέσεων ξεπλύματος και εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό. Οι περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργου, οι λίστες με τους πλούσιους Ελληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο και αλλού, θα μείνουν στην ιστορία, ακριβώς επειδή δεν ελέγχθηκαν ποτέ!
2Παρουσιάζουν ως δίκαιο φορολογικό σύστημα τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού. Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που μόλις παρουσιάσθηκε επιβαρύνει το μέσο νοικοκυριό στη χώρα και ελαφρύνει τους μεγαλόσχημους του μεγάλου πλούτου. Η αλητεία έγκειται εδώ, στη μετονομασία του φόρου. Δεν αντικαθιστά άλλους, υφιστάμενους όπως λέει η κυβέρνηση. Είναι η συνέχεια του χαρατσιού με άλλο τρόπο. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει συνταγματικώς ανεκτό το χαράτσι, επειδή το είχε θεωρήσει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ως έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο.
3Εμφανίζουν μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο Δημόσιο, με αξιολόγηση και αξιοκρατία. Υπόσχονται ότι ο υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί, ενώ την ίδια στιγμή έχουν εξαπολύσει ένα πρωτοφανές πογκρόμ απολύσεων - διαθεσιμοτήτων.
4Μιλούν για αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας ειδικά και της παιδείας γενικότερα, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες εξώθησαν στην έξοδο 2.000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων, κλείνουν δημόσια σχολεία και ετοιμάζονται να «απολύσουν» 1.350 υπαλλήλους των ΑΕΙ, υποβαθμίζοντας συνειδητά την ανώτατη εκπαίδευση.
5Ξορκίζουν την ιλιγγιώδη ανεργία (κοντά στο 30%) με αόριστα μέτρα και ευχολόγια για επενδύσεις, ενώ τάζουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προσφέροντας για το 2014, πιλοτικά, το αστρονομικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ!
6Μεταφράζουν τις περικοπές σε συντάξεις - παροχές υγείας ως καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πολιτών.
7Το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζουν είναι της ασφάλειας των πολιτών. Κουβέντα για τα εργασιακά - κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που τσαλακώνονται και περιορίζονται. Προέχει η εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης. Ακόμη και η αντιρατσιστική ρητορεία τους με στόχο τη Χρυσή Αυγή είναι φαρισαϊκή. Η υπόθεση της Μαρίας και η διακριτική, σχεδόν υστερική μεταχείριση σε βάρος των Τσιγγάνων (Ρομά), από κυβέρνηση και ΜΜΕ, είναι χαρακτηριστική.
Η «προγραμματική συμφωνία» δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα να σερβιρισθεί, ξαναζεσταμένο, το αποτυχημένο σενάριο του success story. Στην πράξη αποτελεί ομολογία της αστοχίας του προγράμματος. Ομως και την ύστατη στιγμή, η πολιτική ελίτ της χώρας είναι δέσμια των επιλογών της. Δεν κάνει ρούπι από το Μνημόνιο. Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης είναι άσφαιροι.
Η κοροϊδία των πολιτών συνεχίζεται και αυξάνεται. Μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα αναξιοπιστίας της άρχουσας πολιτικής τάξης. Που ούτε μέτρο έχει, ούτε στοιχειώδες σχέδιο για τη χώρα. Κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια που αναδεικνύει η «συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου