Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΟΡΙΑ: ΧΕΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!

ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ»
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ - ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τον περιορισμό της αλματώδους αύξησης τωνληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες «τρέχουν» με 1 δισ. ευρώ το μήνα, επιχειρεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονταςδρακόντειες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που εισήχθη χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ενώ, λοιπόν, οι οφειλές στις εφορίες έχουν αγγίξει τα 62,8 δισ. (στοιχεία για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους) και ευρύτατα λαϊκά στρώματα έχουν εξουθενωθεί οικονομικά από τα μέτρα μνημονιακής λιτότητας και την ανελέητη φορομπηξία, το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει από 1η Ιανουαρίου 2014 τα μέτρα«φορολογικής πειθάρχησης», επιβάλλοντας πρόστιμα-σοκ που θα φθάνουν μέχρι και 30% του οφειλόμενου φόρου, πέραν των μηνιαίων τόκων.
Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Ουσιαστικά η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική «βολή» στους οφειλέτες, ώστε να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους διαφορετικά θα προχωρά άμεσα η διαδικασία της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού.
Αν πρόκειται για καταθέσειςμισθούς ή ενοίκια εις χείρας τρίτων τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, ενώ δίδεται για πρώτη φορά στην οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί. Μέχρι σήμερα τη σειρά πληρωμής των χρεών καθόριζε η φορολογική αρχή. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα πληρώσει πρώτα τοφόρο εισοδήματος ή το φόρο ακινήτων ή άλλες φορολογικές οφειλές (π.χ. ΦΠΑ κτλ.).
Τέλος, προβλέπεται ότι τόσο οι οφειλές των στρατευμένων αλλά και οι οφειλές των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από το νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις.
Πιο αναλυτικά, η σχετική διάταξη που περιελήφθη στο εν λόγω νομοσχέδιο, προβλέπει τα εξής:
«Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού για τη χρονική περίοδο από την επόμενη ημέρα του ληξιπροθέσμου.
Επί των τόκων του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλονται τόκοι. Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους του  πρώτου εδαφίου, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με δέκα τοις εκατό (10%) του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.
Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό(20%) του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό(30%).
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου».
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αυτών προς τους τρίτους, των οποίων η είσπραξη έχει ανατεθεί στη φορολογική διοίκηση, από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η μη εμπρόθεσμη καταβολή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εν μέσω πληθώρας ενστάσεων από την αντιπολίτευση, με αιχμή κυρίως την συμπερίληψη άσχετωνως προς το νομοθέτημα διατάξεων, διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών, που ζητούσαν να συζητηθούν μόνο τα θέματα που έχουν προθεσμία και να απορριφθούν όλα τα υπόλοιπα, η κοινοβουλευτική επιτροπή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν.
Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προχώρησε στην απάλειψη από το νομοσχέδιο φορολογικών διατάξεων και συγκεκριμένα των παραγράφων 1-18 του άρθρου 9 και των άρθρων 10,11 και 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι εν λόγω διατάξεις θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα.
Ο υπουργός επέμεινε, ωστόσο, στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει σαν το κλέφτη, στην τούρλα του Σαββάτου, αυτά τα άρθρα παραμένει, επεσήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας ότι το άρθρο 11 αφορά «σύμφωνα με ορισμένους» την ΑΕΚ και τα συμφέροντα Μελισσανίδη.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7.
Γιατί διατηρείτε την παρ. 20 του άρθρου 9 με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ποινική ευθύνη το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, διερωτήκε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.
Η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», είπε.
«Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Η παράκληση η δική μου είναι να αποσυρθεί», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου