Σε έναν πρωτοφανή από την απαρχή της ισχύος του συγκεκριμένου θεσμού παγκόσμιο συντονισμό, που μόνο με την αλλαγή του χρόνου ή τις πολύ μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις μπορεί να...συγκριθεί, η «Ώρα της Γης» προκάλεσε και φέτος (20.30-21.30) ώρα Ελλάδας, τη συσκότιση των σημαντικότερων μνημείων και δημόσιων κτιρίων του κόσμου, για μία ώρα.
H «Ώρα της Γης» γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Με το συμβολικό σβήσιμο των φώτων, οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα για την ανάγκη ανάληψης παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που ήδη πλήττει δεκάδες χώρες του κόσμου, απειλώντας ακόμα και με αφανισμό ορισμένες από αυτές (νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού).
(Ιωάννινα)
Αν και τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προμηνύουν ένα εφιαλτικό μέλλον μέσα στον τρέχοντα αιώνα μάλιστα, με τη μέση θερμοκρασία να ανεβαίνει μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αναμένεται να πλήξει δεκάδες χώρες, κυρίως τις μεσογειακές, και να απειλήσει με ερημοποίηση και τεράστιους καύσωνες ειδικά τη χώρα μας, οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του φαινομένου περιορίζονται σε αποσπασματικές πρωτοβουλίες, μη δεσμευτικά μέτρα και… ευχολόγια.
Στην τελευταία αναφορά της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η κλιματική αλλαγή θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, θα κλιμακώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και θα προκαλέσει δυνητικά μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, ορισμένες εκ των οποίων ήδη γίνονται αισθητές.Οι κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών θα πληγούν ιδιαίτερα».
Αν και σχεδόν 200 χώρες έχουν συμφωνήσει σε... προσπάθειες περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για όλα τα κράτη, ειδικά για τις χώρες του δυτικού κόσμου που ευθύνονται περισσότερο διαχρονικά για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που θα περιλαμβάνει αυστηρούς στόχους και όρους για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο οδηγεί στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και στη δημιουργία συχνότερων και πιο έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Το μεγάλο ραντεβού έχει δοθεί για τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, μετά τη σχετική αποτυχία που είχαν όλες οι προηγούμενες διασκέψεις για τον ίδιο σκοπό.
Βασική συνιστώσα για την επίτευξη των στόχων είναι η στροφή της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από τη χρήση υδρογονανθράκων στις ανανεώσιμες πηγές, καθώς και ο εξορθολογισμός της κατανάλωσης των πόρων από τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία, όπως αναφέρει το WWF, έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW. Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, «πρόκειται για ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση».
Ο Ιάσωνας Καντάς, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς, επισημαίνει στο zougla.gr ότι θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί «όμηρο» του λιγνίτη και να προχωρήσει σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
To 2012 στην «Ώρα της Γης» συμμετείχαν 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες, ενώ 200.000 χρήστες του YouΤube αποδέχονται προκλήσεις του τύπου «Θα το κάνω, αν το κάνεις». Στην περυσινή «Ώρα της Γης» συμμετείχαν 7.000 πόλεις σε 154 χώρες και εδάφη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ενώ στη δράση συμμετείχαν και περίπου 3.395 μνημεία, ένα από τα οποία ήταν η Ακρόπολη. Μεταξύ των διάσημων τοποσήμων που αναμένεται να χαμηλώσουν φέτος τα φώτα τους είναι το Empire State Building, ο Πύργος του Άιφελ, η Γέφυρα του Βοσπόρου, η Πύλη του Βραδεμβούργου και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Το 2013 είχαμε ακόμα την ελπιδοφόρα καινοτομία με τη δέσμευση 59 Δήμων να υλοποιήσουν οικολογικές πρωτοβουλίες μετά την «Ώρα της Γης», αν οι δημότες δείξουν ενδιαφέρον με το να αποδεχτούν την πρόκλησή τους.
Η Αθήνα στη μάχη για την κλιματική αλλαγή
Για φέτος η «Ώρα της Γης» λαμβάνει χώρα από τις 8.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. της 29ης Μαρτίου, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα».
Πολλοί είναι οι Δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία. O Δήμος Αθηναίων μετέχει στις εκδηλώσεις σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα -από τις 8.30 έως τις 9.30 μ.μ.- στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στη Γενική Γραμματεία του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στο κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του. Την ίδια ώρα θα συσκοτιστεί και ο Λυκαβηττός. Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, «στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης, για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση».
«Παρών» για 6η συνεχή χρονιά στην «Ώρα της Γης» δηλώνει ο αερολιμένας της Αθήνας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF, σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του), από τις 8.30 έως τις 9.30 μ.μ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της «Ώρας της Γης 2014», θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου