Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Μονοήμερη εξόρμηση στη Σαλαμίνα ή Κούλουρη


 


Κοντινός προορισμός, φθηνός και κάπως παρεξηγημένος.
Η "Σαλα-μύκονος", όπως την αποκαλούν πλέον πολλοί, εκπλήσσει όσους έχουν διάθεση να την εξερευνήσουν...

Η Σαλαμίνα είναι ένας κοντινός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή ή ακόμη και για απογευματινή εξόρμηση.

Αυτό που θα χρειαστείτε οπωσδήποτε, είναι το αυτοκίνητό σας και, αν είστε λάτρεις της ποδηλασίας, φορτώστε και το ποδήλατο, μπορεί να αποδειχθεί κίνηση ματ!

Σίγουρα θα είναι μία ημέρα με πολλή οδήγηση...μια και, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η Σαλαμίνα έχει πολλές διαδρομές και κρύβει ομορφιές που, δεν αποκαλύπτονται με μία και μόνο επίσκεψη!

-Ξεκινάμε! Άφιξη στα Παλούκια.
Προσοχή, μην απογοητευτείτε! Το λιμάνι, δε λέει πολλά, για την ακρίβεια, δε λέει τίποτε σε αυτό το νησί του Αργοσαρωνικού.

Κέντρο

Περνώντας μέσα από την πόλη της Σαλαμίνας - μέσω της λεωφόρου Φανερωμένης - επισκεφθείτε τον λόφο όπου βρίσκεται το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Πανοραμική θέα που φτάνει από την Ελευσίνα εως και την Αθήνα. Το καλοκαίρι λειτουργεί καφέ. Προτιμήστε να βρεθείτε εδώ, με τη δύση του ήλιου, ώστε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τον κόλπο της Σαλαμίνας. One point!

Στη Νότια Πλευρά

1. Στο δρόμο προς Αιάντειο (Μούλκι για τους Σαλαμινίους) και μετά από ωραία παραλιακή διαδρομή, ενδείκνυται πρωινός, παραθαλάσσιος καφές στην περιοχή Νάτο, με θέα την πόλη της Σαλαμίνας, αυτή τη φορά αντιδιαμετρικά του κόλπου. Στο δρόμο μας, συναντούμε την Οργανωμένη Δημοτική Παραλία "Ζέφυρος", με ομπρέλες και αναψυκτήριο για όσους επιθυμούν πιο οργανωμένες καταστάσεις. Εδώ θα βρείτε επίσης να τσιμπήσετε κάτι..."ελαφρύ": σουβλάκια ή burger!

2. Στο δρόμο μεταξύ Αιαντείου και Κακή-Βίγλας, στρίβουμε προς Πέρανι και φτάνουμε στα Περιστέρια.

Σύντομη επίσκεψη στο σπήλαιο του Ευριπίδη και μετά στο νοτιότερο άκρο του νησιού όπου βρίσκεται ο 109 ετών πέτρινος Φάρος.


Για μπάνιο μπορεί κανείς να επιλέξει τη μεγάλη αμμώδη παραλία του Πέρανι, όπου λειτουργεί και μπαράκι, τις παραλίες προς Αίας Κλαμπ (εδώ θα βρείτε να τσιμπήσετε κάτι τις βραδινές κυρίως ώρες) και Κολώνες ή να προχωρήσει μέχρι την παραλία Σατιρλί όπου υπάρχει και ταβερνάκι με ψητά της ώρας κυρίως, για τους πολύ πεινασμένους!



3. Επιστροφή στο δρόμο Αιαντείου-Κακής Βίγλας και οδεύουμε προς Σελήνια μέσω του ορεινού δρομου.
Αξίζει ένας περίπατος στον παραλιακό δρόμο, ειδικά, αν περάσετε το απογευματάκι.

Είναι μία από τις λίγες περιοχές στο νησί, όπου έχει διατηρηθεί υποτυπωδώς το "χρώμα" άλλων εποχών με πολλά παλιά αρχοντικά. Στον παραλιακό δρόμο, θα συναντήσετε ουζερί με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Μην ξεχνάτε πάντα να ρωτάτε, αν αυτά που παραγγέλνετε είναι φρέσκα και να δοκιμάσετε χταπόδι ψητό. Το χταποδάκι της Σαλαμίνας δύσκολα θα το βρείτε αλλού. Ξεχωρίζει τόσο σε νοστιμιά όσο και για τον τρόπο ψησίματος.

4. Φεύγοντας από τα Σελήνια και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Κυνοσούρα, σε μία απότομη κατηφόρα, λειτουργεί lounge bar που θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί ως αργά το βράδυ, με μια μικρή οργανωμένη παραλία.

Νοτιοδυτικά

Στον Άγιο Νικόλα (στα Λεμόνια) από το δρόμο προς Αιάντειο και ανάβαση στο βουνό του Αγίου Νικολάου. Επισκφθείτε τη μονή και το ναό του Αη-Γιάννη του Καλυβίτη.

Εάν υπάρχει χρόνος, κάθοδος μέχρι τα Κανάκια. Μεγάλο δάσος, ευκαιρία για περπάτημα, πικ-νικ (με την προϋπόθεση να μην ανάβετε φωτιές και να παίρνετε τα σκουπίδια φεύγοντας). Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ποδήλατό σας ενώ η παραλία θεωρείται μία από τις καθαρότερες του νησιού, καθώς "κοιτάζει" προς Αίγινα. Και εδώ θα βρείτε ταβερνάκι, σε περίπτωση που δεν είστε προετοιμασμένοι για πικ νικ.

Στην επιστροφή (από τον ίδιο δρόμο).

1. Περνάμε ξανά από την πόλη της Σαλαμίνας και συνεχίζουμε προς Φανερωμένη, ώστε να επισκεφθούμε την Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης (πριν τη δύση του ηλίου) και ακριβώς στην απέναντι μεριά το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

 

Αξιοθέατα
-Τύμβος Σαλαμινομάχων (Κυνοσούρα)
-Σπήλαιο Ευριπίδη (Περιστέρια)
-Φάρος
-Μοναστήρι Αγίου Νικολάου (Δρόμος προς Κανάκια)
-Μονή Παναγίας Φανερωμένης (Φανερωμένη)
–Σπίτι Σικελιανού
-Ευριπίδειο Θέατρο
–Παναγία Ελευθερώτρια

Για επιμέρους πληροφορίες επισκεφθείτε www.salamina.gr

 in.gr

1 σχόλιο:

  1. Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΧΙΚΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΥΝ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΡΙΣΗ Ή Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΑΜΑΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ Η ΕΦΟΡΙΑ.
    ΑΡΑ Η ΣΑΛΑΜΥΚΟΝΟΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΧΑΡΗΝ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑΣ .
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ .
    ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ Ή ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ ΕΞΟΧΙΚΟ ΕΙΤΕ ΟΧΙ , ΕΙΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ.
    ΟΛΟΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΪΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ .
    ΠΑΝΤΟΥ ΑΚΟΥΣ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ,ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ,ΚΟΚΚΙΝΙΑ,ΝΙΚΑΙΑ,ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΚΛΠ"
    ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΓΚΡΑΤΙ,ΚΗΦΙΣΙΑ,ΧΟΛΑΡΓΟ,ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΠΑΠΑΓΟΥ,ΧΑΛΑΝΔΡΙ,ΕΚΑΛΗ,ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΛΠ"
    ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΒΟΛΤΕΣ, ΠΑΝΤΟΥ.
    ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗΝ ΑΣΤΕΪΣΜΟΥ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ,ΣΑΛΑΜΥΚΟΝΟ, ΖΕΥΞΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ , ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ, ΕΞΟΧΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΣΑΛΑΜΥΚΟΝΟ.
    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΒΡΩΜΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΑΚΤΕΣ ;
    ΚΟΣΜΟ ; ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ ; ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ; ΣΚΑΦΗ; ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ; ΣΠΙΤΙΑ ; ΤΙ ;

    ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή