Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ναόμι Κλάιν: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος...


Η νίκη στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλάγή, μπορεί να καταφέρει και μια νίκη κατα κράτος ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η διάσημη συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, που μέσα στη γενικευμένη απαισιοδοξία της οικονομικής κρίσης, βλέπει ... τους σπόρους ενός μαζικού κινήματος, που έχει τη δυναμική να μεταλλάξει την αποτυχημένη δομή του οικονομικού μας συστήματος σε κάτι ριζικά καλύτερο, να ανθίζουν.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία χιλιάδες  άνθρωποι απο κάθε γωνιά του πλανήτη θα ενώσουν τις φωνές τους στην Παγκόσμια Πορεία για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη,  κάνει  ντεμπούτο το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, «Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός vs Κλίματος», στο οποίο αναλύει πώς η ριζικη αναθεώρηση της προσέγγισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ρωγμή στο οικοδόμημα του καπιταλιστικού συστήματος. Λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πορεία των τελευταίων ετών, η διάσημη Καναδή συγγραφέας μίλησε στο δίκτυο AlterNet.

Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ για τη Γη»

Έναυσμα για το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν υπήρξε η συνάντηση της με τη νεαρή πρέσβειρα της Βολιβίας Angélica Navarro Llanos, και η αντίληψη της για το πως οι λεγόμενες  χώρες του πρώτου κόσμου» που αποτελούν τους κύριους μολυντές, πρέπει να βοηθήσουν τις «χώρες του τρίτου κόσμου», που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή εξαιτίας τους. Συναντήθηκαν σε μία συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου η βολιβιανή αξιωματούχος της έθεσε το αιώνιο ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζουμε τις βαθιές πληγές που έχουν αφήσει πίσω τους η αποικιοκρατία και η σκλαβιά, στρεβλώνοντας τη διανομή πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο και το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να θεραπεύσει τις πληγές αυτές.
«Η ιστορία της αποικιοκρατίας αλλά και της σκλαβιάς έχει παραδοσιακά συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του ορυκτού πλούτου», υπενθυμίζει η Ναόμι Κλάιν. «Ο άνθρακας έχτισε τον μοντέρνο κόσμο. Και όταν οι ευρωπαϊκές χώρες απέκτησαν πρόσβαση στην ατμομηχανή, αυτό σαν γεγονός τροφοδότησε την άνιση ανταλλαγή μεταξύ Βορρά και Νότου. Στο μεταξύ, ενώ αυτό συνέβαινε, συνεχίζαμε να φορτώνουμε με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα, το οποίο παραμένει εκεί για τουλάχιστον 200 χρόνια, υπερθερμαίνοντας τον πλανήτη. Κάπως έτσι, η κληρονομιά του σήμερα είναι και η κληρονομιά της κλιματικής αλλαγής», θα πει. «Έτσι αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που έγινε με την υπογραφή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, έχουμε και την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε αυτές τις βασικές ανισότητες», θα σημειώσει.
Αυτό ήταν και το επιχείρημα της Angélica Navarro Llanos. «Άμα οι πλούσιες χώρες παραδεχτούν τις ιστορικές τους ευθύνες, δίνοντας μια απάντηση με βάση την κλιματική αλλαγή, αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες που δημιούργησαν την κρίση αφενός θα περιορίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αφετέρου θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να βγουν από τη φτώχεια, χωρίς να επαναλάβουν το λάθος να υφαρπάζουν τον ορυκτό πλούτο τους, ενώ παράλληλα θα κάνουν βήματα προς την καθαρή ενέργεια. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει τεράστια δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης», εξηγεί η συγγραφέας.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

2 σχόλια:

  1. Η εποχή Τσαβαρή μόλις ανέτειλε κι όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί

    Άλλαξε ο Δήμαρχος, οι λοιποί συντελεστές ΟΧΙ, έτσι όταν ο Χρήστος Μαριδάκης προ ημερών επισκέφθηκε την νέα δήμαρχο για να της παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου που διατηρεί στο Αμπελάκι, αντί να τον ευχαριστήσει και να παραλάβει τα κλειδιά διορίζοντας νέους συνεργάτες για το αντικείμενο, του τα επέστρεψε! Προφανώς για να συνεχίσει το έργο του!
    Αλήθεια, με ποιο σκεπτικό κα Δήμαρχε; Απαξιώνεται τους νέους συνεργάτες σας; δεν βρήκατε ούτε ΕΝΑΝ για το αντικείμενο; Αυτό, δεν είναι ολίσθημα, αυτό είναι όλεθρος κυρία μου ατόπημα που μόνο άβγαλτο μαθητούδι θα έκανε.
    Κι αυτός; Για να σας ευχαριστήσει τι κάνει; Εν αγνοία σας και πίσω από την πλάτη σας συγκαλεί μυστικοσυμβούλιο στο γραφείο του, προεδρευούσης ποίας; Της δική σας αντιδημάρχου που την χρήσατε εν τη ανοησία σας και υπεύθυνη «ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ»
    • Τσαβαρή ζεις εσύ μας οδηγείς, δεν θα μπορούσες να ‘χεις καλύτερο πολιτικό χορηγό για τις επόμενες εκλογές από την κα Ρούλα Νάννου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθεύει ότι αποφάσισαν να μας φέρουν τον αρχιφασίστα Πλεύρη να μας μιλήσει για τους αγώνες για την δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή