Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Άκαρπη για εκλογή η πρώτη ψηφοφορία



Με εναλλακτικές και συναινετικές προτάσεις προσήλθαν στην σημερινή ψηφοφορία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαβλέποντας ότι η εκλογή του Σταύρου Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη και προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό σχήμα καθώς το σενάριο των 165 ψήφων δεν επετεύχθη, όπως ευελπιστούσαν τα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή, έλαβαν μέρος 295 βουλευτές και ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 «ναι» ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 200 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος η τελευταία ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.






Τι ψήφισαν:


BΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΠΑΡΩΝ
M. MΠΟΛΑΡΗΣ: ΠΑΡΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΩΝ
ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: ΠΑΡΩΝ
Η. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Β. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: ΠΑΡΩΝ
Χ.ΠΑΠΠΑΣ: ΠΑΡΩΝ
Γ.ΓΕΡΜΕΝΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: ΝΑΙ
Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΝΑΙ
ΧΑΪΚΑΛΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:ΠΑΡΩΝ
Μ. ΙΑΤΡΙΔΗ: ΠΑΡΩΝ
Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑΙ
Κ. ΜΑΡΚΟΥ: ΝΑΙ
Γ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: ΠΑΡΩΝ
Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: ΝΑΙ
Γ. ΝΤΑΒΡΗΣ:ΝΑΙ
Ρ. ΜΑΚΡΗ: ΠΑΡΩΝ
Π. ΜΕΛΑΣ: ΠΑΡΩΝ
Ι. ΚΟΥΡΑΚΟΣ: ΠΑΡΩΝ
Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΠΑΡΩΝ
Ν. ΦΟΥΝΤΑ: ΠΑΡΩΝ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ: ΠΑΡΩΝ

Απόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Από τη διαδικασία απουσίαζε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος. Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης (λόγω απώλειας του πατέρα του).

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Oι πρώτες δηλώσεις μετά την ψηφοφορία

Σαμαράς: «Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος»


Αισιόδοξος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το κτίριο της Βουλής, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν ότι δεν πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτειες», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τους Βουλευτές που, παρά τους προβληματισμούς τους υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.



Τσίπρας: «Η κινδυνολογία έπεσε στο κενό»

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«H κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό» πρόσθεσε.

Καμμένος: Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών


Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, δήλωσε ο προέδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν προχωρήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες για την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης Δεν μπορέσανε να πείσουνε με οποιοδήποτε μέσο Έλληνες βουλευτές που ψηφίζουν με ελεύθερη συναίνεση» σημείωσε.

Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.



Οι επαφές και τα σενάρια...

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι απόψε δεν πρόκειται να υπερβούν τους 162-165 όσοι πουν «ναι» στην υποψηφιότητα ΔήμαΟι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν εκτάκτως το μεσημέρι επί δίωρο λίγες ώρες πριν την κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία, προκειμένου να εκτιμήσουν πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ως εκ τούτου, μελετώνται διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Η αλλαγή υποψηφίου μεταξύ δεύτερου και τρίτου γύρου είναι ένα εξ αυτών. Κυρίως όμως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν αποκλείουν να συναινέσουν σε ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015 υπό τρεις προϋποθέσεις:

1. Να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να οριστούν πριν το καλοκαίρι, με απώτατο όριο τον Νοέμβριο του νέου έτους. Και τούτο γιατί πρέπει να μεσολαβήσουν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η διευθέτηση του χρέους, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

2. Να μην υπάρξει αλλαγή Πρωθυπουργού, αλλά συνέχιση της ίδιας κυβέρνησης.

3. Απορρίπτονται κατηγορηματικά σκέψεις για διαμόρφωση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» ή «εθνικής συνεννόησης» όπως έχει προταθεί.

Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να γίνει από ανεξάρτητους βουλευτές ή να υιοθετηθεί εκ νέου εκείνη των «8».

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους όξυνσης. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγγυητής της σταθερότητας προ και μετά των εκλογών, ενώ άφησε υπονοούμενο περί των προθέσεων υποχώρησης, όπως περιγράφηκε πιο πάνω, μιλώντας για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου