Την άποψή του για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί, εκ νέου αντιμέτωπη, με περιπέτειες, εκφράζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, ο οποίος δεν διστάζει να προτείνει στην τρόικα διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να απορρίψει τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Gilberg και προσθέτει ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, αρκεί να αναγνωρίσει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι πραγματικά και η κόπωση από την εφαρμοζόμενη λιτότητα δεν έχει «κουράσει» μόνο ένα κράτος-μέλος».
Επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ο ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να σταματήσει τις περικοπές των κυβερνητικών δαπανών για να σταματήσει αυτό που ονομάζει «ανθρωπιστική κρίση» στην χώρα. Εάν όντως αναλάβει την εξουσία, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσει ότι το δημοσιονομικό ολίσθημα είναι προτιμότερο από το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και να παραδεχθεί ότι η ατυχής λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας είναι να διαγράψει μέρος του.
Άλλωστε η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο «οικονομικό κενό», όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί:
Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο αρθρογράφος, οι κανόνες της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την Ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα».
Οι ηγέτες της ΕΕ ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων για το έλλειμμα από την Γερμανία και τη Γαλλία, σε συνδυασμό με τις επίμονες παραβιάσεις έκτοτε, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή (των κανόνων).
Οι επενδυτές ομολόγων, έχουν οδηγήσει το κόστος του τριετούς δανεισμού κοντά στο 12%. Αυτό καταστρέφει κάθε ελπίδα που μπορούσε να έχει η Ελλάδα για την απαγκίστρωση της από τη γραμμή υποστήριξης και την επιστροφή στις αγορές, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των οικονομικών όρων της Ελλάδας, ή διαφορετικά ρισκάρει να μετατρέψει το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα αμφισβητούνταν τα διαπιστευτήρια για την θέση στο ευρώ, και άλλων κρατών-μελών.
«Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εντατική για το άμεσο μέλλον, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 322 δισ. ευρώ της χώρας. Είναι μια φρικτή λύση, από τη στιγμή που το κόστος της διαγραφής του χρέους θα βαρύνει τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στον ορίζοντα», καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου