Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Υστερόβουλος Εθελοντισμός


Δεν αμφισβητώ την ανιδιοτελή συμμετοχή πολιτών σε εθελοντικές ομάδες πυροφύλαξης και πυροπροστασίας όμως, αρχίζω να αμφιβάλλω για τα κίνητρα τους όταν εκδηλώνουν τα σημεία της υστερόβουλης σκέψης τους; και μάλιστα την ώρα που δεν πρέπει.
Από την μικρή προσωπική, εμπειρία από ομάδες πυροφύλαξης (το πιο light) και από ομάδες δασοπυρόσβεσης (σπανιότερες και πιο βαριές), μέχρι στιγμής μπορώ να απαριθμήσω κάποια χαρακτηριστικά "διάγνωσης" των προστατών "για τη στολή" και όχι για την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Ιδού μερικά (μη μου πείτε πως δεν τα αναγνωρίζετε κι εσείς)
1. Ποτέ δεν σχεδιάζουν έγκαιρα και σοβαρά, τη δράση τους για κάθε περίοδο
Ναι, η οργάνωση και ο σχεδιασμός δράσης (όποια και αν είναι αυτή) είναι πάντα ευθύνη αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως εθελοντές. Αν ήταν επαγγελματίες πυροσβέστες, την ευθύνη έχει η υπηρεσία τους. Αν όμως αυτοπροσδιορίζονται ως σώμα εθελοντών, την ευθύνη την έχουν κατ' αρχήν οι ίδιοι και δευτερευόντως οι θεσμικοί φορείς. Αν ήταν αλλιώς, τότε θα έπρεπε να αλλάξουν όνομα και να αυτοπροσδιορίζονται ως "Διαθέσιμοι για όλα" . Ο εθελοντής στον τομέα της προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος από την πυρκαγιά, οφείλουν να ξεκινούν την κατάρτιση τους, αυτοβούλως. Κατόπιν να συμμετάσχουν σε τόσα και τόσα σεμινάρια για εθελοντές, που οργανώνονται από σοβαρές ομάδες που λειτουργούν χρόνια, να ζητήσουν τη συνδρομή της πυροσβεστικής -αλλά και της δασικής υπηρεσίας για την καλύτερη κατάρτιση και μετά να δηλώνουν εθελοντές
2. Πάντα είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη μέσων
όταν δεν έχουν μεταφέρει έναν σωλήνα, κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, όταν δεν έχουν φροντίσει να έχουν εργαλεία μαζί τους (σκαπτικά, φτυάρια, ούτε καν χλωρά κλαδιά).
3. Πάντα θα τρέξουν να προλάβουν να πάνε πρώτοι στη φωτιά
όταν δεν έχουν μαζί τους ούτε ένα μισόλιτρο νερό για να κάνουν κάτι που να δικαιολογεί την παρουσία τους εκεί. Βέβαια, πάντα θα καμαρώνουν για "την έγκαιρη επέμβαση τους"
4. Σχεδόν πάντα, θα είναι αυτοί που θα αποπροσανατολίσουν τις ομάδες πυρόσβεσης
όταν ερωτηθούν για λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν τις ομάδες πυρόσβεσης, θα εκφράσουν άποψη (και μάλιστα γλαφυρά δραματοποιημένη) ξεχνώντας να αναφέρουν βασικές παραμέτρους ή ίχνη που προσδιορίζουν την ένταση και την πορεία της φωτιάς.
'Οταν ερωτηθούν για τις παραμέτρους αυτές, οι σοβαρότεροι θα απαντήσουν πως απλά "δεν ξέρουν" (και ας έφτασαν "πρώτοι")
5. Αυτοπροσδιορίζονται και συστήνονται -όχι πάντα αλλά συχνά- ως πυροσβέστες
και δεν θα το σχολιάσω αυτό αφού έχει να κάνει με απωθημένα της παιδικής ηλικίας. Απλά δημιουργούν λάθος εντυπώσεις για τους αληθινούς πυροσβέστες (και μάλλον η περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιποίηση αρχής.
6. Δεν θέτουν τον εαυτό τους και την ομάδα τους στη διάθεση του σχεδιασμού των ειδικών της πυρόσβεσης, εν προκειμένω των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ή το κάνουν όταν δουν τα σκούρα, αν έχουν την ατυχία να βρεθούν εκτεθειμένοι μπροστά και πάνω στον άξονα διεύθυνσης του μετώπου μίας φωτιάς. Η δε παραίνεση από την πυροσβεστική, πως καλό θα ήταν να βοηθήσουν στον δακτύλιο και τα νώτα της πυρκαγιάς, είναι γι' αυτούς υποτιμητική -αλλά λυτρωτική, μπροστά στο δέος του να βρεθούν στο μέτωπο.
7. Ποτέ δεν είναι ντυμένοι όπως επιβάλλον τα εγχειρίδια και οι οδηγίες που εφαρμόζονται στις πυρκαγιές. Λόγω ζέστης εμφανίζονται με κοντομάνικα, δίχως γάντια κλπ. Βέβαια και αυτά τα περιμένουν από άλλους. Και καλά, αν τύχει και βρεθούν στην φωτιά, με τα ρούχα της παραλίας, τότε απλά πρέπει να περιορίσουν την κίνηση τους εκεί που μπορούν να πάνε και όχι εκεί που δεν μπορούν. Ας πάρει τη δόξα και κανένας άλλος.
8. Και το χειρότερο. Ευτυχώς δεν ισχύει για όλους. Μερικοί είναι που μιλάνε άσχημα και φέρονται ασχημότερα. ούτε αυτό χωράει σχολιασμό.
Τέλος πάντων, το θέμα του εθελοντισμού στην πυροπροστασία και τη δασοπροστασία, είναι σοβαρότατο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πρόκειται για ζήτημα λαϊκής βούλησης, λαϊκής ευθύνης και κοινού συμφέροντος.
Αντί για "Ξενοκράτες" οι ομάδες εθελοντών λαϊκής βάσης, φροντίζουν να πάρουν τα μέτρα τους, προληπτικά, με καθαρισμούς, με απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, των ξερών και των οργανικών υπολειμμάτων. των σκουπιδιών. Φροντίζουν να περπατούν εις το δάσος, ακόμα και όταν ο λύκος είναι εκεί. Φροντίζουν να γνωρίζουν τον τόπο που προσέχουν ( και όχι να κάνουν πασαρέλα μπροστά από καταστήματα γεμάτα κόσμο και να δημιουργούν επεισόδιά με θεσμοθετημένα όργανα του δήμου) και πρωτίστως πρέπει να αγαπάνε τον τόπο που προσέχουν όπως, κανένας διψασμένος για διάκριση και παράσημα θα αγαπήσει.Ευχή μου, να στελεχωθούν όλες οι εθελοντικές ομάδες, προστασίας, πυροφύλαξης, δασοπυρόσβεσης και εν γένει πολιτικής άμυνας από ανθρώπους που κατανοούν την ευθύνη κάθε μέλους της κοινωνίας απέναντι στο σύνολο. Και τότε, τα άρρωστα φαινόμενα που περιγράφω εγώ εδώ, σήμερα, θα εκλείψουν
.Σε τέτοιους καιρούς και τέτοια εποχή, είναι αργά να το επισημαίνουμε αλλά προλαβαίνουμε ακόμα. Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου