Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Προσπάθεια διάσωσης της Ιστορίας της Σαλαμίνας

                                                                           
«Ασπίδα προστασίας» επιδιώκουν να υψώσουν στην αρχαιολογική περιοχή του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και της ευρύτερης περιοχής της Κυνόσουρας ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και κάτοικοι της περιοχής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηπέρος ο ίδιος και κάτοικοι της Σαλαμίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί Υπουργική Απόφαση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη με την οποία επιτράπηκε η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας!

Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 11 Μαΐου 2016 και έχει στο περιεχόμενό της:
1. «Κάνει ευθεία αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και της χερσαίας ζώνης λιμένα, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και  η περιοχή της Κυνόσουρας».
2. Οι αιτούντες επιφυλάσσονται ρητά για κάθε δικαίωμά τους «για δικαστική προστασία και εναντίωση σε περίπτωση παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, που θα επιφέρει μείζονες αλλοιώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών ιστορικών χώρων, που η  αίτησή μας υπερασπίζεται».
Η αίτηση όπως αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κατατέθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015 και στρέφεται κατά του ΟΛΠ, του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ήδη κατά των (α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (β) Οικονομίας και Ανάπτυξης, (δ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και (δ) Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είχε προηγηθεί στις 15 Μαΐου 2015 υποβολή αίτησης προς τα συναρμόδια Υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα οποία… σίγησαν ενώ ζητείτο:
  • Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση του Κ. Μουσουρούλη (υπ’ αριθμό 8216/38/13/14.2.2013, ΦΕΚ 68/ΤΑΑΠΘ/8.3.13), με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση για συμπλήρωση/αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης στην περιοχή του Ναυπηγοεπισκευαστικού λιμένα Πειραιά.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι στα Αμπελάκια και την Κυνόσουρα Σαλαμίνας επιτρέπεται η αλλαγή όρων δόμησης και χρήσης γης επιτρέποντας τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, τροποποιώντας το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του ΟΛΠ
Να σημειωθεί ότι το Master Plan του ΟΛΠ είχε εγκριθεί στη 2 συνεδρίαση της ΕΣΑΛ (απόφαση υπ’ αριθμό 1/15-7-2002) και στην απόφαση αναφερόταν ότι «στην  περιοχή  Κυνοσούρας  ο  ΟΛΠ   παλαιότερα  έχει  προτείνει  τη  δημιουργία  σύγχρονων ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων, αλλά τα έργα έχουν διακοπεί λόγω χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικό χώρο»
Η απόφαση είχε «σφραγιστεί» και στις 18/3/2003 με νέα απόφαση της ΕΣΑΛ για τον καθορισμό χώρων ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην οποία σημειώνεται ότι « επειδή οι περιοχές Κυνοσούρας και Αμπελακίων έχουν κηρυχθεί Ιστορικοί Τόποι για οποιαδήποτε δόμηση απαιτείται προηγουμένως σχετική άδεια του Υπ. Πολιτισμού»  και ορίζεται ως χώρος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας η περιοχή του Περάματος η περιοχή του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας καθορίζεται ότι επιτρέπεται μόνο «επιβατική δραστηριότητα».
Ωστόσο, πλέον, με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ εκτός από ένα μικρό τμήμα του χώρου του Τύμβου όλη η υπόλοιπη έκταση της Κυνόσουρας παραχωρείται στον αγοραστή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας στο κείμενό τους κάνουν αναφορά στις αποφάσεις  με τις οποίες κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η θέση «Μαγούλα Σαλαμίνας» όπου βρίσκεται και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων  και σε άλλες σχετικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι:
  • Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση «Μαγούλα» Σαλαμίνας όπου και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο όρμος των Σεληνίων και οι νησίδες Άγιος Γεώργιος και Ψυττάλεια)  αφορά σε σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.
Η προστασία τους δε, αποτελεί συνταγματική επιταγή και επιβάλλεται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Αιτούμαστε δε, ο χώρος αυτός να αναπλαστεί προς  εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.

«Είναι προφανές ότι οι συμπροσβαλλόμενες κανονιστικές πράξεις  της Διοίκησης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκαθάρουν τον ιστορικό τόπο της ναυμαχίας από τις συνέπειες της λειτουργίας των ναυπηγείων, που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο και υποβαθμίζουν εντελώς την περιοχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηπέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου