Σημειώνεται πως η εξαίρεση των βουλευτών βασίστηκε στο μεσοπρόθεσμο που η τρικομματική Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ψήφισε το Νοέμβριο του 2012.
Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε για την ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που εξαιρούσε τους βουλευτές που είχαν εκλέγει μέχρι το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να το "διορθώσει". Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές.
"Έχουμε συμφωνία με τους εταίρους δανειστές σχεδόν σε όλα τα θέματα με την εξαίρεση του μετώπου των επικουρικών. Η δική μας πρόταση καλύπτει απολύτως το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την λελογισμένη αύξηση των εισφορών την οποία έχουν δεχθεί όπως γνωρίζεται και οι εργοδοτικές οργανώσεις", δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους θεσμούς.
"Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέρα από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στο νόμο και θεωρούμε πως το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή θα ψηφιστεί προωθώντας μια γενναία μεταρρύθμιση και κοινωνική δικαιοσύνη", συνέχισε.
"Ο πρωθυπουργός επίσης με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι", είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Κατρούγκαλος για να καταλήξει:
"Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμαία όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να προστατεύσουμε προνόμια, αλλά όλοι απολύτως όλοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο των παλιών συνταξιούχων της Βουλής μέχρι το τελευταίο μπλοκάκι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν μια αντιμετώπιση που βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης".
Οι αντιδράσεις των βουλευτών ήταν σφοδρές, σχετικά με το θέμα των βουλευτικών συντάξεων. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είχε καταθέσει ερώτηση επ'αυτού:
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των Βουλευτικών Συντάξεων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Ως γνωστόν οι βουλευτές που εξελέγησαν μετά την 1/01/2013, δεν λαμβάνουν την λεγόμενη βουλευτική σύνταξη, και ακολουθούν την ασφάλιση και μόνο που έχουν στα Ταμεία τους.
Επίσης οι συντάξεις των παλαιότερων βουλευτών - με νόμους που ψήφισαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις που ίσχυσαν για τις άλλες συντάξεις και μάλιστα αναλογικά μεγαλύτερες από αυτές.
Και σήμερα για όσους τέως βουλευτές παίρνουν σύνταξη ή έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα σύνταξης, πρέπει να ισχύσουν οι περικοπές που τυχόν θα ψηφισθούν και για τους άλλους νυν συνταξιούχους".
Σημειώνεται πως η εξαίρεση των βουλευτών βασίστηκε στο μεσοπρόθεσμο που η τρικομματική Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ψήφισε το Νοέμβριο του 2012.
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου