Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών ο Σαρωνικός!(video)

Σε… νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών κινδυνεύει να μετατραπεί ο Σαρωνικός καθώς σχεδόν καθημερινά, την τελευταία εβδομάδα, βρίσκεται νεκρή μια θαλάσσια χελώνα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής από τη Παρασκευή 7/4 μέχρι και το Μέγα Σάββατο βρέθηκαν νεκρές 6 θαλάσσιες χελώνες του προστατευόμενους είδους καρέτα- καρέτα, από τις οποίες οι 4 σε ακτές της Σαλαμίνας.


Τα αλλεπάλληλα περιστατικά δημιουργούν υπόνοιες ότι δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αλλά για εγκληματικές πράξεις κάποιων ψαράδων, στους οποίους καταστρέφουν τα δίχτυα. 

Σε κάθε περίπτωση οι λιμενικές αρχές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προστασίας θαλάσσιας χελώνας οφείλουν να καταγράψουν τους θανάτους και τις αιτίες που τους προκάλεσαν, να προχωρήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των συμπαθών θηλαστικών και εφόσον εντοπιστούν υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Από τις ανακοινώσεις του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής φαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο έχουν βρεθεί σε παραλίες του Σαρωνικού νεκρές 10 θαλάσσιες χελώνες, από τις οποίες οι 6 μόνο την τελευταία εβδομάδα.



Οι περισσότερες (6) από το σύνολο των 10 νεκρών θαλάσσιων χελωνών βρέθηκαν νεκρές συνήθως στις νότιες ακτές της Σαλαμίνας, στη Φανερωμένη και στο Αιάντιο, ενώ μια βρέθηκε, προφανώς παρασυρμένη από τη θάλασσα στο Πέραμα.

Ακόμα, δύο θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν νεκρές στην ακτή της Πειραϊκής και μια στην Αίγινα.

Την τελευταία εβδομάδα (από Παρασκευή 7/4 μέχρι το Μέγα Σάββατο) ανακοινώθηκαν τα εξής περιστατικά ανεύρεσης από μιας νεκρής χελώνας στις παρακάτω περιοχές:
•    Σαλαμίνα: Στενό της Φανερωμένης, Αιάντιο, Ρέστη και Γερολιμένα.
•    Πειραϊκή, κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
•    Αίγινα, κοντά στο λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου