Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τσιγγάνοι: η νέα... πηγή του κακού - Κατασκευάζοντας το «τέρας»…

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που έχει συγκλονίσει όλη την Ευρώπη, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε μία ανεξάντλητη προσπάθεια κατασκευής «τεράτων», στιγματίζοντας ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται, από τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια, η ρητορική του «υφέρποντος μίσους», στοχοποιώντας τους Τσιγγάνους, τους μετανάστες, τους «ξένους». Το «ξανθό αγγελούδι» αντιπαραβάλλεται στα «μελαμψά τέρατα», ενώ καμία κουβέντα δεν γίνεται για τις «μελαμψές Μαρίες» που βιώνουν και εκείνες άγριο κοινωνικό αποκλεισμό. Η λογική της...
μιντιακής αρένας με τους «κουστουμαρισμένους κυβερνητικούς ταυρομάχους», οι οποίοι «παλεύουν με το θηρίο» αναπαράγεται διαρκώς, με ξεκάθαρο στόχο την αλίευση δυνητικών ψήφων και συμπαθειών από την δεξαμενή του ακροδεξιού ακροατηρίου.
Ανεξάρτητα από την τροπή της πάρα πολύ σοβαρής υπόθεσης και τα στοιχεία που ενδέχεται να προκύψουν, ο μιντιακός μας πολιτισμός και το ασθμαίνον πολιτικό σύστημα δείχνουν για ακόμα μία φορά τα καιροσκοπικά τους ρεφλέξ. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση των συνεταίρων κάνει τα πάντα για να «πλασάρει» τα νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, η κατασκευή του «ξένου» ως εχθρική και θολή φιγούρα, εντάσσεται άριστα σε αυτή την προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή που η τριμερής εποπτεία, η γνωστή τρόικα, επιβάλλει τα πιο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ, ο Πρωθυπουργός της χώρας ταξιδεύει μέχρι την Μάλτα για να μας πει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι, όσοι και οι «παράνομοι», όπως τους αποκαλεί, μετανάστες! Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις που εξελίσσονται σε γειτονιές, όπου κατοικούν πολίτες τσιγγάνοι, προβάλλονται ως «επιθέσεις νομιμότητας» απέναντι σε μία κοινωνική ομάδα, η οποία στιγματίζεται ως a priori παραβατική. Με άλλα λόγια, το επικοινωνιακό μήνυμα είναι διττό. «Μπορεί να σας παίρνουμε ό,τι έχετε, κατά τα άλλα όμως, διαφυλάσσουμε την καθαρότητα της ελληνικής κοινωνίας»!
Μέσα σε αυτό τον «μιντιακό θόρυβο» ελάχιστος χώρος υπάρχει για νηφάλιες προσεγγίσεις, ως προς το ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους τσιγγάνους. Παρουσιάζοντας συστηματικά τους Τσιγγάνους ως ανθρώπους «με ροπή στο έγκλημα», αποκρύπτεται η ουσία του θέματος. Ποτέ κανείς δεν προβληματίστηκε επαρκώς στο θέμα της οικιστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων. Εντούτοις, τα προβλήματα των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης και η μη πρόσβαση σε βασικά αγαθά έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια. Κι αν βιαστεί κανείς να πει «μα οι Τσιγγάνοι μετακινούνται συνέχεια», δεν έχει παρά να ανατρέξει στις μελέτες του Συνηγόρου για τους Τσιγγάνους και να δει ότι μόνο το 10 – 12% περίπου των Ρομά ζει νομαδικά.
Επίσης, παρά τα υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά σχολικής διαρροής, ποτέ δεν συζητήθηκε αρκετά η στήριξη των τσιγγανοπαιδων από το δημόσιο σχολείο. Σύμφωνα με τον Συνήγορο των Τσιγγάνων εντούτοις, τα παιδιά των Τσιγγάνων δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση σε ποσοστό πάνω από 50%. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 35 με 50% ατών δεν έχει πάει καθόλου σχολείο, ενώ κάτω από το 5% έχει ολοκληρώσει την Μέση Εκπαίδευση.
Ποτέ δεν έγινε ουσιαστική κουβέντα για την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που στιγματίζει την καθημερινότητά των Τσιγγάνων. Τα ποσοστά ανεργίας υπερβαίνουν το 50%, όπως μας πληροφορούν οι μελέτες, ενώ ακόμα και πριν από την κρίση, η ανεργία στους πολίτες αυτούς ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ξαφνικά όμως η ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική σχετικά με τα άτομα που διαβιούν σε δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες (Τσιγγάνοι, μετανάστες, άποροι), η ανυπαρξία προγραμμάτων για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η αδιαφορία για τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας βρεφών, φωτίστηκε στο πρόσωπο του φταίχτη. Τους Τσιγγάνους. Αυτοί είναι η πηγή του κακού. Στην πυρά λοιπόν, στην πυρά. Δύσκολο άλλωστε μέσα στην επικοινωνιακή αυτή υστερία να πει κανείς ότι ο «ξένος», ο «άλλος» δεν είναι ένα «τέρας» που υφαρπάζει τις δουλειές μας. Άλλωστε, το «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» ταιριάζει αρμονικότατα με το «φόροι, μέτρα, απολύσεις»…
Νικόλας Κουντούρης, Πολιτειολόγος
Τάσος Κουράκης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας της Κοινοβ. Ομάδας
Στη σημερινή ΑΥΓΗ άρθρο του Ν. Κουντούρη και Τ. Κουράκη
Κατασκευάζοντας το «τέρας»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου