Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Το... άβατο της Σαλαμίνας

«Ναι παρανομώ και θα συνεχίσω να παρανομώ» είχε ουσιαστικά ομολογήσει, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Δήμου Σαλαμίνας, επιχειρηματίας που λειτουργεί λατομείο στο νησί και συνεχίζει... απτόητος έως σήμερα.
Παρά το πλήθος των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, ο καθ’ ομολογίαν παράνομος όχι μόνο δεν σταμάτησε τη λατομική του δραστηριότητα, αντιθέτως «η περιοχή έγινε άβατο», όπως καταγγέλλει η τοπική Επιτροπή Αγώνα μιλώντας για τα «Ζωνιανά της Σαλαμίνας», όπου όποιος πλησιάζει δέχεται επιθέσεις.
Το συγκεκριμένο λατομείο που εκμεταλλεύεται η «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε.», στη θέση Γούβα-Μπατσί στη βόρεια πλευρά του νησιού, «από την αρχή της λειτουργίας του, το 1989, είναι μια συνεχής πρόκληση στη νομιμότητα, τη λογική και την ηθική», έχει καταγγείλει η δήμαρχος του νησιού στη διάρκεια παλαιότερου δημοτικού συμβουλίου.
Στο πρόσφατο παρελθόν –και μεταξύ άλλων– το λατομείο σφραγίστηκε το 2011 όταν μηχανικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι δεν τηρούνταν η εγκεκριμένη τεχνική μελέτη.
Το 2012, κατόπιν νέας αυτοψίας του Δασαρχείου Πειραιά, επιβλήθηκαν παχυλά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και βεβαιώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί παράνομα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα λατομικού υλικού από αναδασωτέα έκταση 19,5 στρεμμάτων (πριν από 29 χρόνια το λατομείο είχε μισθώσει συνολική έκταση περίπου 180 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 85 κηρύχθηκαν αναδασωτέα το 2005).
Νέα πρόστιμα επιβλήθηκαν το 2014 για παράνομη αποκομιδή αδρανών υλικών και το ίδιο έτος το Δασαρχείο Πειραιά, σε νέα αυτοψία, διαπίστωσε συνέχιση των εργασιών εξόρυξης σε δασική αλλά και σε αναδασωτέα έκταση.
Αρκεί να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει στη λατομική εταιρεία οφειλές περίπου 450.000 ευρώ στο δημόσιο για μισθώματα της περιόδου 2008-2012, ενώ ο Δήμος Σαλαμίνας διεκδικεί από τον επιχειρηματία 1,2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έναν δήμο που μπήκε σε καθεστώς επιτροπείας έπειτα από συνεχείς «κόκκινους» ισολογισμούς.
Το μόνο που έχει... εισπράξει από τον επιχειρηματία είναι «γαλλικά», βρισιές και την παραδοχή «παρουσία αστυνομικών οργάνων, της δημάρχου Σαλαμίνας, δημοτικών συμβούλων και δημοτών, μεταξύ άλλων, ότι λειτουργεί παράνομα και θα συνεχίσει να λειτουργεί το λατομείο», σύμφωνα με έγγραφο της δημοτικής αρχής που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και περιγράφει τα όσα απίστευτα διαδραματίστηκαν μια Κυριακή, όταν διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου επισκέφθηκε τον λατομικό χώρο.
Η τελευταία χρονικά καταγγελία κοινοποιήθηκε προς διερεύνηση στην ίδια Εισαγγελία από το αστυνομικό τμήμα του νησιού στις 2 Μαρτίου.

«Μαφιόζικη» επίθεση

Ο δήμος την «πληρώνει» και αλλιώς. Σε διπλανό χώρο από το λατομείο μισθώνει ακίνητο για να λειτουργεί ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και αμαξοστάσιο.
Ο χώρος όμως μένει αφύλακτος, καθώς «ο φύλακας κινδυνεύει» και «η αστυνομία συμβουλεύει να μην πηγαίνουμε γιατί κινδυνεύουμε και αδυνατεί να μας προστατεύσει», όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Σαλαμίνας.
Τον περασμένο Φλεβάρη, «αυτοκίνητο της Επιτροπής που έκανε βόλτα στην περιοχή διαπίστωσε ότι το λατομείο λειτουργεί και ενημέρωσε την άμεση δράση. Σε δέκα λεπτά δέχθηκε επίθεση από άγνωστο που επέβαινε σε μηχανή. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην αστυνομία και βέβαια δεν είναι η μοναδική επίθεση που γίνεται σε μέλος της Επιτροπής», περιγράφεται σε ανακοίνωσή της.
Ακόμη και σήμερα κάτοικοι βλέπουν φορτηγά να βγαίνουν από το λατομείο γεμάτα λατομικά υλικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια του 2016, έτος κατά το οποίο η εταιρεία παρέμενε στο λατομείο χωρίς συμβόλαια, έφυγαν από τα λιμάνια της Σαλαμίνας 3.789 φορτηγά, μεταφέροντας λατομικά υλικά για λογαριασμό της «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε.», σύμφωνα με έγγραφο του Λιμενικού.
Θα αναρωτιέστε τι κάνουν οι κρατικές αρχές. Η μόνη μέχρι στιγμής υπηρεσία που έχει πει στον επιχειρηματία να φύγει από το λατομείο είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Στις 25/9/2017 κατήγγειλε και έλυσε μονομερώς και αζημίως για το Δημόσιο τις συμβάσεις μισθώσεων, απορρίπτοντας αίτημα της επιχείρησης που είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2013 (!), υποχρεώνοντάς την εντός 6 μηνών (δηλαδή μέχρι τις 25/3/2018) να πάρει τον εξοπλισμό της και να παραδώσει τον χώρο στο Δημόσιο.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες; Οσοι έχουν γνώση της υπόθεσης προσβλέπουν περισσότερο σε εξελίξεις που θα εκκινήσουν από τη Δικαιοσύνη.
Τον Ιούνιο ο επιχειρηματίας θα κληθεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έχοντας να αντιμετωπίσει βαρύτατες κατηγορίες ποινικής φύσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι του έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για τις περιπτώσεις δύο τέως (συνταξιούχων πλέον) υψηλόβαθμων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Μέχρι πότε, όμως, θα συνεχίζεται το οικολογικό έγκλημα με τη λειτουργία του λατομείου Αγγέλου; «Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» καλεί τις δημόσιες αρχές η Επιτροπή Αγώνα Σαλαμίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου