Κυριακή 5 Μαΐου 2013

60.000.000 ευρώ η μίζα του Γιάννου!!!

Αξιοποιώντας το επιτυχημένο μοντέλο που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ψάχνει και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, επί άλλων υπουργών Εθνικής Αμυνας, και μάλιστα οι έρευνές τους για τουλάχιστον δύο συμβάσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο! Οι εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος ξεσκονίζουν εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο από τα τέλη της... δεκαετίας του 1990 έως και το 2010.

Σχεδόν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπογράφηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, η οποία δεν σταμάτησε τις έρευνές της ακόμη και μετά τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του. Ετσι, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει οι διάδοχοι του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και τα προγράμματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία υλοποίησαν. Οι εισαγγελικές Αρχές αναζητούν τυχόν ευθύνες πρώην υπουργών, κρατικών αξιωματούχων όπως και επιχειρηματιών που διαχειρίστηκαν τα επίμαχα προγράμματα μετά την εποχή Τσοχατζόπουλου. Ενας εκ των πρώην υπουργών που ελέγχονται είναι και ο Γιάννος Παπαντωνίου, διάδοχος του Α. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το 2001 έως και το 2004. Εισαγγελείς με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ διενεργούν έρευνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων αυτήν την περίοδο στα πρότυπα των συντονισμένων εισαγγελικών ερευνών που προηγήθηκαν για την υπόθεση του Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες της Ευρώπης (όπως το Μονακό), ακόμη και στις Βρετανικές Νήσους.

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών ελέγχονται αξιωματούχοι, μέλη συμβουλίων και οργάνων που έχουν υπογράψει γνωμοδοτήσεις για παραλαβή συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Ενα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που ερευνώνται είναι η αγορά των γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard που αποκτήθηκαν από τη γερµανική Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 δισ. ευρώ. Για την εν λόγω σύμβαση οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση, ψάχνουν τους αποδέκτες μίζας 60.000.000 ευρώ! Οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν αποστείλει ήδη αιτήματα δικαστικής συνδρομής και έχουν εξετάσει πρόσωπα που μπορούν να φωτίσουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος. Επισημαίνεται ότι τεράστιο ποσό της μίζας που δόθηκε για την προμήθεια των αρμάτων μάχης αποκαλύφθηκε μέσω μιας μυστικής σύμβασης και μιας δικαστικής διένεξης των εξωχώριων εταιρίων που ενεπλάκησαν στη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

Συνέχεια του Akis-gate

Την ίδια στιγμή, οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, που χειρίστηκαν την υπόθεση με τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, της οποίας η εκδίκαση άρχισε στις 22 Απριλίου 2013 ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έχουν προχωρήσει αρκετά τις έρευνές τους για τις δικογραφίες όσον αφορά την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων για την προμήθεια από τη ρωσική εταιρία ΑΝΤΕΥ 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων συστημάτων TOR-M1, καθώς και για τις συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ» για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal.

Οι δύο ανακριτές, αμέσως μετά το κλείσιμο της δικογραφίας για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, άρχισαν να «ξεσκονίζουν» τις επίμαχες συμβάσεις. Απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, ενώ εξέτασαν και πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να φωτίσουν σκοτεινές πτυχές των υποθέσεων. Ετσι, για παράδειγμα, για τη σύμβαση για τα TOR-M1 πέρασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πρόσωπα που φέρονται να έχουν εισπράξει ύποπτες επιταγές, οι οποίες ενδεχομένως συνδέονται με την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους που τις εξαργύρωσαν και εάν τα χρήματα προορίζονταν για τους ίδιους ή τρίτα πρόσωπα. Παράλληλα, ψάχνουν εναγωνίως να εντοπίσουν τον πραγματικό δικαιούχο (για την ανάκριση είναι ακόμη άγνωστη η ταυτότητά του) της υπεράκτιας εταιρίας BEESTON MANAGEMENT SA, μέσω της οποίας διακινήθηκαν περίπου 2.100.000 ευρώ ως μίζα για την υπόθεση των TOR-M1.

Αλλο ένα μέτωπο που ερευνούν οι δύο ανακριτές είναι και αυτό που αφορά πασίγνωστο επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών ωφελημάτων (προμήθεια μπαταριών), στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal». Η εμπλοκή του επιχειρηματία στην υπόθεση προέκυψε, όταν εντοπίστηκε έμβασμα ύψους 1.470.000 ευρώ προερχόμενο από την εταιρία LUDWIG SA συμφερόντων του επιχειρηματία, το οποίο καταλήγει στην εταιρεία SDG SrI, συμφερόντων του προφυλακισμένου στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη. Τα χρήματα αυτά φέρονται να εμβάστηκαν τμηματικά από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2007 στην ιταλική τράπεζα Biverbanka. Σύμφωνα με κατάθεση στον ανακριτή διευθυντικού στελέχους του ομίλου -τον οποίο διατηρούσε ο επιχειρηματίας και πλέον έχει μεταβιβάσει σε μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας- η LUDWIG SA ανήκει 100% στον επιχειρηματία. Ωστόσο το έμβασμα, σύμφωνα με τον εν λόγω μάρτυρα, στάλθηκε έπειτα από υπόδειξη τρίτου προσώπου ως επιστροφή μέρους ποσού που είχε δοθεί στον επιχειρηματία για επένδυση συνολικού ύψους 3.000.000 δολαρίων το 2001.

Ξαναρχίζει η δίκη - υπερπαραγωγή μετά το Πάσχα με υπόσχεση για εκπλήξεις


Τρεις ημέρες μετά το Πάσχα ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοί του θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη διακίνηση μαύρου -πολιτικού-χρήματος 60.000.000 ευρώ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος από την πρώτη ημέρα της δίκης του έδωσε το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής τους, η οποία παραμένει αμετάβλητη από τη σύλληψή του και έχει πολιτικό χρώμα. Από τη μια, κάλεσε να καταθέσουν στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης οι πρώην συντρόφοί του στο ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέους, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, Γιώργος Ρωμαίος και Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, καθώς και οι τότε αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετείχαν στις τέσσερις επίμαχες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, κατά τις οποίες εγκρίθηκε η προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε μετ΄ επιτάσεως το εις βάρος του κατηγορητήριο. Ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που αποδέχθηκε τις κατηγορίες, για τις οποίες έχει ομολογήσει την εμπλοκή του, ήταν ο πρώτος εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας που και ζήτησε συγνώμη... Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε το «μήνυμα» που έστειλε ο Γιάννης Σμπώκος, μέσω του συνηγόρου του, ο οποίος προανήγγειλε εκπλήξεις... όσον αφορά τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, οι οποίες κατά το κατηγορητήριο αναφέρονται στο πρόσωπό του. Καλά γνωρίζοντες τη δικογραφία της υπόθεσης επισημαίνουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η αποκρυπτογράφηση ενώπιον του ακροατηρίου των χειρόγραφων αναφορών του πρώην υπουργού ενδεχομένως να φέρει ανατροπές στα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για την υπόθεση...

Βάσω Παλαιού από dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου