Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πανέμορφες παραλίες σερβίρονται για πεντάστερα ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που προωθούνται παρά την πλήρη αποτυχία του ισπανικού μοντέλου.
Κάθε πέρυσι και… καλύτερα, ενώ τα χειρότερα έπονται! Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι πανέμορφες παραλίες σερβίρονται για πεντάστερα ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που προωθούνται παρά την πλήρη αποτυχία του ισπανικού μοντέλου. Τα δάση παραμένουν απροστάτευτα και ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για «επενδύσεις» σε δασικές εκτάσεις. Τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται με τρόπο που ανοίγουν δρόμοι για νέα γενιά πολεοδομικών παραβάσεων και ετοιμάζεται η πλήρης ανατροπή των πολεοδομικών κανόνων για να τακτοποιηθούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και αγοραστές μεγάλων εκτάσεων που σήμερα δεν επιτρέπεται να δομηθούν ή δεν δικαιούνται τα τετραγωνικά που επιθυμούν τα νέα αφεντικά.
Αλλη μια Ημέρα Περιβάλλοντος πέρασε με τα συνήθη «θα» και την οικολογική κρίση να συμβαδίζει με το οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να είναι το σωστό «εργαλείο» για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε νέες βάσεις. Με πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι «αρπαχτές» που θα μείνουν στα χαρτιά…
Τιμώντας την Ημέρα, οι ΝΗΣΙΔΕΣ καταγράφουν τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά «αγκάθια».
*ΑΚΤΕΣ
Μετά τους καταπατητές ήρθε ο Στουρνάρας
Η ελληνική ακτογραμμή έχει μήκος 15.500 χλμ. αλλά ώς τώρα έχει οριοθετηθεί μόνον το 6% με αποτέλεσμα οι υπέροχες παραλίες μας να είναι ανυπεράσπιστες απέναντι σε καταπατήσεις ιδιωτών και κυρίως τουριστικών επιχειρήσεων. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών που «πάγωσε» λόγω των εκλογών, προβλέπει συλλήβδην νομιμοποίηση όλων των παρανομιών που έχουν γίνει πάνω στο κύμα, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου 4178/2013 που απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη. Πρωτοφανής και η… ποσόστωση που επιτρέπει σε επενδυτικά σχήματα να μπαζώνουν πέντε τετραγωνικά θάλασσας για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη! Είναι ενδεικτικό ότι το επίμαχο νομοθέτημα, που «μακιγιάρεται» σε επιμέρους τομείς και ετοιμάζεται να πάρει μέσα στο καλοκαίρι τον δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει ειδική μεταχείριση για τη δόμηση ακινήτων του Δημοσίου που θα αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρχικό σχέδιο υιοθέτησε με θέρμη ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που αντέτεινε ότι δεν πειράζει να γίνουν… Ισπανία 200 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών για να κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία 250.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Τα άδεια κουφάρια στην ισπανική Κόστα ντελ Σολ δεν τους δίδαξαν τίποτα. Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ και η νεοσύστατη κρατική εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» συνεχώς «προικοδοτούνται» με παραλιακά φιλέτα τα οποία προβλέπεται να γίνουν «τσιμέντο».
* ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ
Η νέα απειλή-βόμβα
Είναι η νέα απειλή για τις ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Περίπου 700 τόνοι χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας προβλέπεται να φορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού και να υποστούν διαδικασία υδρόλυσης για 90 ημέρες στα ανοικτά της νότιας Κρήτης. Στο επικίνδυνο «μπάρκο» θα υπάρχουν αέρια μουστάρδας και μεθυλοφωσφορικό διχλωρίδιο, χημικό από το οποίο παράγεται το επικίνδυνο σαρίν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Κρητικοί ανησυχούν γιʹ αυτό και οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις πιέζοντας την κυβέρνηση να μην επιτρέψει το νέο οικολογικό έγκλημα.
*ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Δηλητηριάζουμε το υπέδαφος
Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το εκτός Λεκανοπεδίου τμήμα της Αττικής και 22 μεγάλες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονται ακόμα στην εποχή των βόθρων, που δηλητηριάζουν το υπέδαφος. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας, που έχουν ολοκληρωθεί τα κεντρικά δίκτυα και το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει των νοικοκυριών με το σύστημα λόγω οικονομικών προβλημάτων! Στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα έργο, αφού οι τοπικές αρχές δεν συναινούν στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
* ΑΣΩΠΟΣ
Εγκλημα διαρκείας
Σε διαρκές έγκλημα κατά της υγείας χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων εξελίσσεται η ρύπανση του Ασωπού. Η ανίχνευση του ιδιαίτερα επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία εξασθενούς χρωμίου έχει γίνει από το 2007 και ώς σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα, κυρίως στην παροχή πόσιμου νερού. Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη, με παρέμβασή του τον Μάρτιο, διαπιστώνει ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα». Πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου σε δείγματα από αγωγό που εκβάλλει στον ποταμό στη θέση Μαϊλή έδειξε ότι οι τιμές στην καρκινογόνο ουσία ήταν 3.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, υπερεκατονταπλάσιες σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια. Με την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 για τα όρια των ουσιών που παροχετεύονται στον πολύπαθο ποταμό, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στα λύματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.
Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, ακόμη βρίσκονται στα «θα» τα σχέδια για την υδροδότηση της περιοχής από τον Μόρνο, την εξυγίανση του εδάφους και κυρίως την προστασία του ποταμού από την ανεξέλεγκτη παροχέτευση λυμάτων, με την κατασκευή κέντρου επεξεργασίας ή τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση.
*ΔΑΣΗ
40 χρόνια φαγούρα για τους χάρτες
Η άμεση εκπόνηση δασικών χαρτών προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975 και σχεδόν σαράντα χρόνια μετά δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 1%! Ολα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στο… μηδέν, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τα πάντα στα δάση, στο όνομα της… ανάπτυξης και της προστασίας τους, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι θα συνοδεύεται με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής για αποχαρακτηρισμό πάνω από 12 εκατ. στρεμμάτων με το «επιχείρημα» ότι έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1974.
Με το αισιόδοξο σενάριο, από το 2010 που ξεκίνησε η τελευταία επιχείρηση οριοθέτησης των δασικών εκτάσεων έχουν οριστικοποιηθεί μόνον 52 χάρτες, που καλύπτουν 1,1 εκατ. στρέμματα, το 0,84% του συνόλου. Εχουν παραδοθεί άλλοι 477 για 12,2 στρ. (ποσοστό 9,29%), αλλά δεν έχουν επικυρωθεί. Σε φάση κατάρτισης βρίσκονται χάρτες για 46 εκατ. στρ. που καλύπτουν το 35,35% και στα «θα» βρίσκονται οι μελέτες ανάθεσης για 15,4 εκατ. στρ. (ποσοστό 11,69%). Παρά τους ρυθμούς… χελώνας, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο υποστηρίζουν ότι ώς το 2018 οι δασικοί χάρτες θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας.
* ΝΕΡΟ
Το κοινωνικό αγαθό που «χαρίζεται» σε ιδιώτες
Χαρακτηρίζεται ο «χρυσός του 21ου αιώνα» και δεν είναι τυχαίο ότι με την καθοριστική παρέμβαση της τρόικας δρομολογήθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΕΥΑΘ. Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ βάζει φρένο σε αυτά τα σχέδια, αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με τροποποιημένα σχέδια για το ξεπούλημα του εν ανεπαρκεία κοινωνικού αγαθού.
Εξίσου σημαντικό είναι τα προβλήματα ποιότητας νερού και η υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων λόγω υπεράντλησης. Παρά την υποχρέωση της χώρας μας να εκπονήσει σχέδια διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων ώς το 2008, ακόμη βρισκόμαστε στα στάδιο… διαβούλευσης, ενώ δίνονται συνεχείς παρατάσεις στην προθεσμία καταγραφής των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.
* ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Δανειζόμαστε για να πληρώνουμε πρόστιμα
Αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική βόμβα, που κρύβεται από τις αρμόδιες αρχές κάτω από το χαλί παρά τις αλλεπάλληλες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκκρεμεί νέα παραπομπή, που με την εκδίκασή της και ανεξάρτητα από την απόφαση, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει εφάπαξ πρόστιμο 20-30 εκατ. ευρώ, όταν το 2000 η καμπάνα για τον Κουρουπητό ήταν 5,4 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας είχε δεσμευτεί ότι ώς το τέλος του 2008 θα έκλεινε τις 1.125 παράνομες χωματερές, αλλά πέντε χρόνια αργότερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται 78. Σε περίπτωση νέας καταδίκης το πρόστιμο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και ανέρχεται σε 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας κάθε παράνομης χωματερής, με αφετηρία το τέλος του 2008!
Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα της κρίσης παράγουμε 503 κιλά σκουπίδια ανά άτομο τον χρόνο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, διαμορφώνεται στα 492 κιλά. Τα προγράμματα ανακύκλωσης καλύπτουν μόλις το 16%, όταν στην Ευρώπη βρίσκονται στο 42% και η κομποστοποίηση στο 2%, έναντι 27% στην Ε.Ε. Το 82% των σκουπιδιών θάβονται σε τριτοκοσμικές χωματερές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία, χαρίζοντας στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 34%.
* ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Το μεγάλο ξεπούλημα
Από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μητροπολιτικό πάρκο σε ολόκληρη την έκταση των 6.200 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά, έχουμε φτάσει σε αόριστες υποσχέσεις για πράσινο 2.000 στρεμμάτων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δέσμευση ότι θα φυτευτούν δένδρα σε προκαθορισμένους χώρους και δεν μετρηθούν σε αυτό οι… ακάλυπτοι χώροι των κατοικιών που επιτρέπεται να κατασκευαστούν στο 30% της έκτασης. Επιπλέον, προβλέπονται ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χώροι γραφείων και 8-10 μίνι ουρανοξύστες! Με προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ, τιμή χαμηλότερη και από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα γίνει «τσιμέντο» η μεγαλύτερη αδόμητη έκταση της πρωτεύουσας.
* ΓΟΥΔΗ
Ετοιμοι να το καταστρέψουν
Τρία χρόνια μετά την έγκριση του διατάγματος προστασίας του Υμηττού και δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία θεσμοθέτησης του πάρκου Γουδή. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση που ανοίγει τον δρόμο για «σαλαμοποίηση» της πολύτιμης έκτασης των 4.500 στρεμμάτων. Λίγο πριν την κατάργησή του Οργανισμού Αθήνας, η διοίκησή του δεν προχώρησε στο σχέδιο γενικής διάταξης, που αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα για τη θωράκιση του χώρου. Φρόντισε όμως να εγκρίνει τα σχέδια κατασκευής θερινού κινηματογράφου, υπαίθριου θεάτρου 1.000 θέσεων και εστιατόριο στον χώρο του Badminton, παρόλο που καταστρατηγούν βασικές διατάξεις του διατάγματος. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η προωθούμενη από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μελέτη για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της πιο πολύτιμης αδόμητης έκτασης στο Λεκανοπέδιο.
* ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
…και όμως πωλούνται
Πρόκειται για 419 περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που καλύπτουν 42,94 εκατ. στρέμματα, το 27,2% της χερσαίας ζώνης της χώρας μας. Στα όριά τους έχουν καταγραφεί 26.500 είδη χλωρίδας και πανίδας, από τα οποία το 60% είναι απειλούμενα, καθώς και 30 από τα 200 ωραιότερα δάση της Μεσογείου. Στην ουσία όλες είναι απροστάτευτες, καθώς δεν έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες απολύτου προστασίας, ενώ κατά καιρούς ακόμη και από αρμόδια χείλη ακούγεται ότι είναι… πολλές και χρειάζονται «ψαλίδισμα». Φροντίζει γι΄ αυτό το περίφημο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο προβλέπει ότι 17 φυσικές και 9 τεχνητές λίμνες, καθώς και 17 ποτάμια, με άγνωστα κριτήρια δεν θα έχουν προστατευόμενες παρόχθιες ζώνες! Στους ηλεκτρονικούς καταλόγους του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ήδη ο υγροβιότοπος Φαναρίου Ροδόπης , η λίμνη Πετρών στο Αμύνταιο, η Ποταμιά Καλαμπάκας στον Πηνειό, ο ποταμός Φοίνικας Αιγιαλείας και τα Μακρίσια στον Αλφειό Ηλείας, με συνολική επιφάνεια που ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα, που διατίθενται προς πώληση με τη δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου