Κύκλοι μαθημάτων και δημιουργικής απασχόλησης
Χωρίς να ιδρύσουν σωματείο, χωρίς σύλλογο ή διοικητικό συμβούλιο, χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή, συσπειρώθηκαν και έβαλαν κάτω τις γνώσεις και τα ταλέντα τους. Κι έτσι άνοιξαν οι «Κύκλοι», ένα πρωτότυπο σύστημα ανιδιοτελούς προσφοράς, στο οποίο κάθε είδους γνώση μεταλαμπαδεύεται δωρεάν από τον κάτοχό της, γεμίζοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων. Οχι μόνο των μαθητών αλλά και των διδασκόντων.
Ο μηχανικός της γειτονιάς, μετά τη δουλειά του, γίνεται δάσκαλος ξυλουργικών κατασκευών. Στήνει τον πάγκο με τα εργαλεία και μαθαίνει στα παιδιά να τα χρησιμοποιούν - τα βοήθησε να φτιάξουν δικά τους πατίνια.
Μια νοικοκυρά ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε νήπια. Μια άλλη δήλωσε ότι το χόμπι της είναι η κατασκευή οικολογικών καλλυντικών και απορρυπαντικών. Με τη δική της καθοδήγηση οι κυρίες της τάξης της ξεκίνησαν τις αλχημείες, χρησιμοποιώντας υλικά από την κουζίνα. Απλοί άνθρωποι αποκάλυψαν τα μυστικά της τέχνης τους, δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες τους να πειραματιστούν και να αποκτήσουν ένα χόμπι. Ετσι ξεκίνησαν οι «Κύκλοι». Τα μαθήματα άπτονται της λεγόμενης αυθόρμητης φυσικής διδασκαλίας, αποκλείουν οποιαδήποτε οικονομική συνδιαλλαγή, δεν χορηγούν πιστοποιήσεις και δεν κάνουν χρήση κάποιας συγκεκριμένης διδακτικής, κάποιου αναλυτικού προγράμματος ή μεθόδου.
Στήριγμα
Στην πορεία, επαγγελματίες της περιοχής, γοητευμένοι από τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, στήριξαν την προσπάθεια συμμετέχοντας αφιλοκερδώς. Δάσκαλοι του τένις, προπονητές από αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες ανέλαβαν να γεμίσουν τα γήπεδα. Και τη θάλασσα. Παραδίδονται μέχρι και μαθήματα ιστιοπλοΐας. Μουσικοί και καθηγητές ξένων γλωσσών και πληροφορικής αλλά και επαγγελματίες σκακιστές ανέλαβαν δράση, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κρίση και η εκμάθηση ξένης γλώσσας έφτασε να θεωρείται από πολλούς γονείς πολυτέλεια.
Νηπιαγωγοί ανέλαβαν το θεατρικό παιχνίδι. Μια αρχαιολόγος μύησε τα παιδιά σε παιχνίδια της αρχαιότητας επιστρατεύοντας την Ιστορία, μια διακοσμήτρια τους έμαθε χειροτεχνία, μια άλλη κοσμήματα. Η ομάδα του ΚΕΘΕΑ της περιοχής ανέλαβε να φτιάξει κινηματογραφική λέσχη. Επίσης, διοργανώθηκαν ποδηλατοβόλτες και στήθηκε δανειστική βιβλιοθήκη. Στους κόλπους της βρίσκεται και ένα πρωτότυπο παραμύθι, το οποίο τα παιδιά δημιούργησαν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ζωγραφική.
«Ολοι σέβονται το γεγονός ότι η γνώση τούς παρέχεται δωρεάν», λένε υπερήφανοι οι δάσκαλοι. Το αίσθημα συλλογικότητας συγκίνησε και το δήμο, ο οποίος διέθεσε τις κοινοτικές αίθουσες και τα γήπεδα των Σεληνίων και επέτρεψε το μάθημα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Η ανάγκη που υπήρχε για αυτή την κίνηση διαπιστώθηκε από τη μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.
Ας μιλήσουμε με νούμερα: 940 αιτήσεις έγιναν μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται 2 «Κύκλοι» μαθημάτων. Ο πρώτος ξεκινάει τον Οκτώβριο και ο δεύτερος τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, οργανώθηκαν επισκέψεις σε μουσεία της Αθήνας. Η εποχή που τα απογεύματα στα Σελήνια ήταν βαρετά, με πολύ περιορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες, αποτελούν παρελθόν. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σχολείο. Και οι μαθητές κάθε ηλικίας, από όλη τη Σαλαμίνα, ξέρουν ότι το νησί τους, που δεν απέχει παρά μια αναπνοή από την Αθήνα, είναι ένα απάγκιο αισιοδοξίας για την Ελλάδα ολόκληρη. Αραγε θα πάρει κανείς μάθημα από αυτούς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου