Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η ψυχή μας πάει στην Κούλουρη για να αποδράσει από την ρουτίνα!

salamina_01Ένα μόλις ναυτικό μίλι χωρίζει την Σαλαμίνα από τον Πειραιά, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα της μεγαλούπολης. Η γνωστή σε όλους μας από την λαική έκφραση, Κούλουρη, που προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα» είναι μια ιστορική περιοχή, όχι μόνο λόγω της ναυμαχίας εναντίον των Περσών που έγινε στο στενό της το 480 π.Χ αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πλήθος ιστορικών φυσιογνωμιών όπως ο μεγάλος τραγικός Ευριπίδης, ο ομηρικός ήρωας Αίαντας ο Τελαμώνιος, ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο σπουδαίος ποιητής Άγγελος Σικελιανός συνέδεσαν το όνομά τους με το μικρό της εμβαδόν που περικλείει μια τεράστη ιστορική αξία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα Σαλαμίνα δόθηκε στο νησί από τον Κυχρέα, για να τιμήσει τη μητέρα του Σαλαμίνα που ήταν αδελφή της Αίγινας και μια από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού.
Το όμορφο φυσικό τοπίο, οι σχετικά πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η πλούσια ιστορική κληρονομιά, τα διάφορα αξιοθέατα, ο βιολογικός καθαρισμός των νερών και η μικρή απόσταση από την Αθήνα έχουν καταστήσει τη Σαλαμίνα ένα ελκυστικό τουριστικό θέρετρο που αξίζει ο επισκέπτης να εξερευνήσει και να γνωρίσει.
Salamina 04
Παίρνοντας το φεριμπότ από το Πέραμα, σε ένα τέταρτο της ώρας φτάνετε στα Παλούκια, ένα λιμανάκι όπου το τοπίο κυριαρχείται από παλιές βάρκες με μικρά κομψά φέρι και καϊκάκια με μια ξύλινη τριήρη. Αν πάλι επιλέξετε για τη μετάβασή σας από τον Πειραιά θα βγείτε στα Σελήνια, ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη του νησιού. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού, μια μικρή πόλη με πολλούς μόνιμους κατοίκους, στέκει αγέρωχη συνδυάζοντας μοναδικά αστικές πετρόκτιστες κατοικίες μιας άλλης εποχής αλλά και σπίτια φτωχικά τη δεκαετία του ’50 που μαρτυρούν την ιστορία και τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα της περιοχής.
05_salamina_istoriki_apofasi
Ο επισκέπτης καθηλώνεται από το Λόφο των Μύλων που πάνω του δεσπόζουν οι δύο θρυλικοί ανεμόμυλοι, οι μοναδικοί από τους δέκα που διασώθηκαν. Οι όμορφοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι χτίστηκαν με ασβεστόλιθο το 19ο αιώνα και το «κεφαλάκι» τους είναι καλυμμένο με χόρτα σε σχήμα τρούλου. Η Σαλαμίνα είναι ιδανικός προορισμός για να μιλήσετε διαδραστικά στα παιδιά για την αρχαία αλλά και την επαναστατική ιστορία της χώρας μας καθώς μπορείτε να τους δείξετε όλους τους χώρους που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, βοηθώντας τα να καταλάβουν ακόμα καλύτερα τα συμβάντα που καθόρισαν τον ρου της ιστορίας. Ο Τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπου σώζονται τα οστά του στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στο κέντρο της πόλης προσελκύει το κοινό που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στον ένδοξο ήρωα. Κάντε μια στάση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που στεγάζονται στο κτίριο του Νέου Δημαρχείου καθώς και στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στην παραλία της Μονής Φανερωμένης που αναστηλώθηκε προσφάτως και αποτελεί μνημείο της περιοχής.
images
Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκονται τα Αμπελάκια, ένα αρχαίο λιμάνι με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και μια πόλη με έντονο παρόν. Σε αυτό τον κόλπο έγινε η περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Νησιώτικη ομορφιά, παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια και στενά γραφικά σοκάκια συνθέτουν ένα χαλαρωτικό περίπατο στην εξοχή. Ο πέτρινος φάρος στη νότια Σαλαμίνα στην περιοχή Περιστέρια είναι το στολίδι του νησιού που δεσπόζει περήφανα σε ύψος 34 μέτρων.
Salamina 03Θα συναντήσετε όμορφες παραλίες και κολπίσκους οπως η παραλια ΝΑΤΟ στο Αιάντειο, Κανάκια, Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Σατερλί, Κολώνες, Περιστέρια, Αίας – Κλαμπ, Κύριζα, Λυμνιώνα, Γιάλα και τα Σελήνια. Η πρόσβαση σε όλες αυτές τις παραλίες είναι εύκολη, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Σαλαμίνας ή και με πλωτό μέσο.
Στο νησί υπάρχουν επίσης δύο όμορφα πυκόφυτα δάση, το δάσος της Φανερωμένης που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και προσφέρεται για τζόκινγκ και το άλλο για το δάσος των Κανακίων που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος και μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής.
“Οταν επισκεφτείτε το νησί, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), το κουγκουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστοκούλουρα,τις τηγανήτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Στην ιχθυαγορά θα βρείτε φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα ψαροκάικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου