Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Με τρεις «γραμμές» και πρωτοκλασάτα στελέχη στις εκλογές ΟΤΑ

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2014 για το ΣΥΡΙΖΑ.  Η προσπάθεια να συνδυαστούν τα…
ασυνδύαστα (τρεις διαφορετικές γραμμές στην κορυφή του κόμματος, υποψήφιοι με μονοψήφια ποσοστά το 2010 που με τη στήριξη των τοπικών οργανώσεων θέλουν να κατέβουν ξανά αλλά, παρά το 27% του κόμματος, εξακολουθούν να έχουν «μονοψήφια» απήχηση στους πολίτες, αντιμνημονιακά μη φθαρμένα πρόσωπα που, όμως, να υπηρετούν και τη διεύρυνση) οδηγούν, τελικώς, σε μη επιλογή προσώπων.
Ως προς αυτό δεν είναι τυχαία η αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα την αυτοδιοικητικές εκλογές που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί, τελικώς, στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων, τουλάχιστον σε σημαντικούς δήμους, ενώ είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ακουστούν ονόματα υποψήφιων περιφερειαρχών.
Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο και η πρόταση συνεργασίας από τμήμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην Κουμουνδούρου.
Οι τρεις απόψεις και τα πρωτοκλασάτα στελέχη
Η πρώτη όψη του προβλήματος και κατά πολλούς η μήτρα από την οποία γεννιέται το πρόβλημα είναι οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος:
-Το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη επιθυμεί συνεργασία με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
-Οι ΠΑΣΟΚογενείς βλέπουν με καλό μάτι υποψηφιότητες νυν δημάρχων και περιφερειαρχών αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κρατούν αποστάσεις από  τη Χαριλάου Τρικούπη, στη λογική ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάνε στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πρώην ΠΑΣΟΚοι αλλά και ότι τα πρόσωπα παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
-Η ηγετική ομάδα επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις και φαίνεται να καταλήγει σε επιλογές πρωτοκλασάτων στελεχών για τις περισσότερες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, προκειμένου αφενός να πολιτικοποιήσει τις εκλογές και αφετέρου να κλείσει και τα εσωκομματικά μέτωπα.  Τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Σοφία Σακοράφα για το Δήμο Αθηναίων, με τη δεύτερη να «παίζει» και για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ο Αλέξης Μητρόπουλος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν αποκλείεται πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις να προτιμηθούν και νυν επιτυχημένοι δήμαρχοι που προέρχονται είτε από τη ΔΗΜΑΡ είτε από το ΠΑΣΟΚ. 
Οι μισές οργανώσεις θέλουν τους «μονοψήφιους» υποψηφίους του 2010
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, μετά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου περιοδειών των αρμόδιων στελεχών για την αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι τουλάχιστον οι μισοί υποψήφιοι του 2010, οι περισσότεροι εκ των οποίων έλαβαν μονοψήφια ποσοστά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι και, έχουν, μάλιστα και τη στήριξη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.
Τι θα κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις η ηγεσία του κόμματος. Με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα αφήσει τις τοπικές οργανώσεις να λάβουν απόφαση στους δήμους κάτω των 60.000, ενώ για τους άνω των 60.000 για τους οποίους αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή μετά από εισήγηση και των τοπικών οργανώσεων θα επιλεγεί που θα υπάρξει σύγκρουση της ηγεσίας με τα τοπικά στελέχη και που όχι.  Ως προς αυτό στέλεχος της Κουμουνδούρου έλεγε στην aftodioikisi.gr μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «σε μερικές περιπτώσεις θα προτιμήσουμε να χάσουμε παρά να δημιουργήσουμε μείζον  εσωκομματικό θέμα»!
Οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοι και το Αριστερό Ρεύμα
Οι επιθυμίες των τοπικών οργανώσεων είναι όμως μόνο η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη είναι τα ίδια τα κριτήρια που έχει βάλει το κόμμα αναφορικά με τους υποψηφίους. Η στήριξη άφθαρτων αντιμνημονιακών υποψηφίων οδηγεί εκ των πραγμάτων σε υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ του 2010, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της… Χρυσής Αυγής. Καθώς η τελευταία αποκλείεται εξ ορισμού, το ερώτημα που γεννάται είναι: Θα πάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «μονοήφιουε» υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ του 2010,  των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ; Απάντηση, προς τα παρόν, δεν δίνεται. Ένα, όμως, είναι βέβαιο: Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν έχουν συνήθως το (τρίτο) κριτήριο της διεύρυνσης που βάζει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου