Paleologos Nick / SOOC
Mε αποστολή να κόψει το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την αυτοδυναμία και να πάρει ρεβάνς από τον Βενιζέλο επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ελληνικής πολιτικής σκηνής ο Γιώργος Παπανδρέου με την έγκριση του Μπίλ Κλίντον αλλά και της Ανγκελα Μέρκελ.
Δεν σας κάνει άραγε εντύπωση πως ένας πρωθυπουργός- για την ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος του οποίου από άλλους ηγέτες, όπως ο Σαρκοζί και η Μέρκελ στις Κάννες, έχουν γραφτεί βιβλία-δεν βρήκε να διατυπώσει την παραμικρή οργή σε βάρος τους; Είναι το ζεν που χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι, το όπλο του με το οποίο επιστρέφει στην πρώτη γραμμή.
Την ίδια στιγμή μια επένδυση-μαμούθ ύψους 7 δις ευρώ ετοιμάζει ένα από τα πλέον ιχυρά fund του κόσμου στην περιοχή του Σουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο γιγάντιο project συμμετέχει και η NASA!
Tώρα το πως συνδέονται όλα αυτά με την επιστροφή του ΓΑΠ στην πρώτη γραμμή, έχει την εξήγησή του. Θεσμικοί παράγοντες εντός και εκτός της χώρας που γνωρίζουν την στρατηγική σημασία της χώρας, τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο καθώς και τον κομβικό ρόλο που παίζει στην Μεσόγειο έχουν αποφασίσει να ανακόψουν με κάθε τρόπο την αυτοδυναμία ενός «μη ελεγχόμενου» ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν συνεχίσουμε για τα της επιστροφής του ΓΑΠ διαβάστε με προσοχή το αποκλειστικό ρεπορτάζ-έρευνα για τον ορυκτό μας πλούτο αξίας κατοντάδων δισ. ευρώ»
-Η Ελλάδα είναι χώρα με ορυκτό πλούτο συνολικής αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ
Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει έρευνες επιφανών καθηγητών που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση, τα κόμματα και φυσικά στο εξωτερικό. Μιλώντας για ορυκτό πλούτο αναφερόμαστε στις ενεργειακές πρώτες ύλες όπως ο Λιγνίτης και το πετρέλαιο, καθώς και σε ορυκτά και μεταλλεύματα στα οποία η χώρα μας αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο.
Στον μεταλλευτικό κλάδο οι εξαγωγές πρωτογενών και επεξεργασμένων υλικών υπερβαίνουν το 60-65% των πωλήσεών του, ενώ πολλές εταιρείες του κλάδου κατέχουν υψηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σε προϊόντα όπως βωξίτης, αλουμίνιο, νικέλιο, μαγνησία, μπεντονίτης, περλίτης, ελαφρόπετρα και μάρμαρο. Σε παγκόσμια κλίμακα η χώρα μας είναι η μοναδική σε παραγωγή χουντίτη, µε κύριες χρήσεις ως πληρωτικό στα πολυµερή, ως επιβραδυντικό πυρός, στις βιοµηχανίες χρωµάτων καθώς και ως υλικό επικάλυψης στη χαρτοποιία. Πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, που χρησιμεύει σε μονωτικά οικοδομών & σε φίλτρα, ενώ είμαστε δεύτερη χώρα παραγωγής μπεντονίτη, με κύριες χρήσεις την χύτευση μεταλλικών εξαρτημάτων αυτοκινήτου, στις γεωτρήσεις καθώς και άλλες οικιακές χρήσεις. Επίσης η χώρα μας είναι η πρώτη στην εξαγωγή μαγνησίτη (Λευκόλιθου) στην Ευρωπαίκη ένωση, με πληθώρα χρήσεων όπως πυρίμαχα, ζωοτροφές, λιπάσματα και φάρμακα.
Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από αγορές και μεγάλους ομίλους του εξωτερικού σχετικά με τον τομέα του ορυκτού πλούτου της χώρας μας ιδιαίτερα την παρούσα χρονική στιγμή. Μεγάλο ρόλο παίζει και η δύσκολη ιστορικά κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και η αδυναμία ή να το πω καλύτερα ανευθυνότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, να ενεργοποιήσουν ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό όσον αφορά τον εγχώριο ορυκτό πλούτο. Μία κυβέρνηση η οποία θα κοίταζε πραγματικά το καλό της χώρας και των πολιτών της θα έριχνε μεγάλο βάρος στην σωστή αξιοποίηση των βασικών πρώτων «υπόγειων» υλών της για ίδιο όφελος σε αντίθεση με το «ξεπούλημα» σε ξένους επενδυτές, έναντι ενός «πινακίου φακής», βαφτίζοντας το «ανάπτυξη».
Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας εκτός των άλλων συμβάλλει σημαντικά και στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού η εξορυκτική βιομηχανία δραστηριοποιείται κυρίως στην περιφέρεια, απασχολεί δε σημαντικό αριθμό εργαζομένων από τις τοπικές κοινωνίες και αναπτύσσει υποστηρικτικές εργασίες του εξορυκτικού παραγωγικού έργου. Το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), παραδέχεται επίσημα μόνο το 25% από τις υπάρχουσες ενώ μέχρι το 8% περίπου εκμεταλλεύεται το ελληνικό κράτος, αφήνοντας τη χώρα να βυθίζεται στην οικονομική κρίση. Η συμμετοχή μόνο του μεταλλευτικού και μεταλλουργικού τομέα στο Α.Ε.Π. ήταν για την τελευταία 10ετία κατά μέσο όρο 3,6%, ποσοστό αρκετά χαμηλό σχετικά με τον θησαυρό του Ελληνικού υπεδάφους. Είναι απαράδεκτο μια χώρα σαν την Ελλάδα να εισάγει ενέργεια (ή ανά περιπτώσεις λιγνίτη σαν πρώτη ύλη για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ) από γειτονικές βαλκανικές χώρες σε πολλαπλάσιες τιμές (έως και 700%) από ότι θα μπορούσε να την παράγει η ίδια. Η καθυστέρηση να αξιοποιηθούν άμεσα από την ΔΕΗ ή έστω δοθούν προς αξιοποίηση σε ελληνικές εταιρίες κοιτάσματα και να συντηρηθούν ατμοηλεκτρικοί σταθμοί οδηγούν σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης στον Ν. Φλώρινας, μίας υπόθεσης η οποία «λίμναζε» για χρόνια και μόλις πριν λίγες μέρες προχώρησε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας κοίτασμα με πολύ καλή θερμογόνο δύναμη.
Η πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση σε μια δυναμική βάση δεδομένων, των συνολικά 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) και 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΕΒΟ) που απαντώνται σήμερα στην Ελληνική Επικράτεια, παρουσιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου από την Επιτροπή Καταγραφής και Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων μη Ενεργειακών Ορυκτών και Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Αν και είναι κάτι που εδώ και χρόνια έπρεπε να είχε λάβει χωρά, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια τεκμηριωμένης αξιολόγησης του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους, που κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση άμεσης αξιοποίησης ΔΜΧ, & ΔΕΒΟ, που είναι ώριμοι για διαγωνισμό.
Οσο αφορά τον Παπανδρέου τώρα, ο άνθρωπος που ετοιμάζονταν τον Νοέμβριο του 2011 να βάλει φωτιά στις αγορές με το περίφημο Δημοψήφισμα έρχεται τώρα να παίξει το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας του συστήματος στερώντας όπως όλα δείχνουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κατέβει με δικό του κόμμα στις εκλογές.
Ολο αυτό το διάστημα ο Μιχάλης Καρχιμάκης έπαιζε τον ρόλο του Σίμωνα ή Πέτρου που ήταν ο πρώτος μαθητής του Ιησού. Ο Κάρχι άνοιξε το δρόμο της επιστροφής του Μαχάτμα ΓΑΠ με το απόφθεγμα του Γκάντι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
Σημασία έχει πλέον ότι ο Γιώργος είναι εδώ, το κόμμα του είναι θέμα ημερών και έρχεται στην «κατάλληλη» στιγμή για να ανακόψει την αυτοδυναμία και να ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι έχοντας αρχίσει εκ νέου τις θεωρίες συνομωσίας υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος έλαβε εντολή να προχωρήσει στην δημιουργία κόμματος ώστε να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία. Hδη ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αυτοδυναμίας και θα το επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά καθώς ο Παπανδρέου θα μπαίνει γερά στο παιγνίδι.
«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία που οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα», θα πει από την Κοζάνη. Για να συνεχίσει ως εξής το μανιφέστο του>
-Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.
Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο.
Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα.
Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση.
Μπορούμε.
Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν.
Ας τα υπερασπιστούμε.
Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.
Ας ξαναβρεθούμε.
Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.
Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.
Μπορούμε να το κάνουμε.
Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα.
Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα:
Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή.
Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας.
Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για…
Ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας.
Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό.
Ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης.
Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».
Είναι η παρουσία του θεσμικού και συστημικού ΓΑΠ που έρχεται να καθησυχάσει τις αγορές-σε αντίθεση με τις Κάννες- οι οποίες στο μεταξύ βρήκαν την ιδανική συγκυρία για να κάνουν την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
Πάνω από 7 δις ευρώ πρόκειται να «τοποθετηθούν» το προσεχές διάστημα από πανίσχυρο fund στην περιοχή του Σουνίου.
Η επένδυση παραμένει για την ώρα εφτασφράγιστο μυστικό ενώ η συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, της περίφημης ΝΑSA, στο fund υπόσχεται κάτι το συναρπαστικό.
Οσο περνούν οι μέρες τόσο ο ΓΑΠ θα ανεβάζει στροφές ενώ θα πυκνώνει τις ομιλίες του στην Ελλάδα. Οταν ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραφε στο twitter ότι δεν θα πιστεύετε αυτά που θα γίνουν το προσεχές διάστημα εννοούσε και την κίνηση του Παπανδρέου.
Την ίδια στιγμή και η Ντόρα ανοίγει το βηματισμό της ενώ ο Επίτιμος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σταθεί δίπλα της.
Η επιστροφή του ΓΑΠ πάντως και η δημοσιότητα που θα λάβει εντός και εκτός της χώρας είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τους Τσίπρα, Βενιζέλο και Θεοδωράκη. Τα κόμματα των δύο τελευταίων συγκεντρώνουν ισχυρές πιθανότητες να μην μπουν στη Βουλή.
http://www.hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου