Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τα σενάρια αυτοδυναμίας για την επόμενη μέρα των εκλογών

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Πληθαίνουν τα σενάρια και οι συζητήσεις για την επομένη των εκλογών και στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα εάν θα υπάρχει ή όχι αυτοδυναμία. Το ενδιαφέρον είναι να εξετάσει κανείς τα «τερτίπια» του ισχύοντος εκλογικού νόµου και να έχει ως δεδομένο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ευκολότερος από ποτέ για το πρώτο κόµµα, ιδιαίτερα αν µείνουν εκτός Βουλής κόµµατα που θα συγκεντρώσουν έναν σηµαντικό αριθµό ψήφων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το ποσοστό για την εξασφάλιση 151 εδρών από το πρώτο σε ψήφους κόµµα κινείται στο 40,4% και µπορεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο αν συντρέξουν κι άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγµα η συγκέντρωση µεγάλου αριθµού ψήφων από κόµµατα που δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% και θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί αναλυτές του νέου εκλογικού συστήµατος, το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναμίας θα υποχωρεί κατά 0,4% – από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο – για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόµµατα τα οποία δεν θα κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή. Έτσι, στην περίπτωση που φτάσουµε σε ποσοστά ψήφων συνολικά χωρίς αντιπροσώπευση πάνω από 10% θεωρείται ότι ένα κόµµα µπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία και µε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 36%.
Άρα, η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται κυρίως από τον αριθµό των κοµµάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Ασφαλώς αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, αλλά όχι τον καθοριστικότερο, ο οποίος είναι ο αριθµός των ψήφων προς τα κόµµατα µε πανελλαδικό ποσοστό κάτω του 3%. 

Εφόσον ωστόσο δεν καταγραφούν ακραίες διακυµάνσεις στις ψήφους προς τα κοινοβουλευτικά κόµµατα σε κάποιες Περιφέρειες, εκτιµάται ότι το πρώτο σε ψήφους κόµµα µπορεί να κατακτήσει πλέον την αυτοδυναμία µε 36,5% εφόσον στη Βουλή εκπροσωπηθούν πέντε κόµµατα. 
Αντιθέτως, αν τα κόµµατα που θα εκπροσωπηθούν στην επόµενη Βουλή είναι έξι (όπως υποστηρίζουν οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις), τότε το πρώτο κόµµα χρειάζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 38,1% για να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν µάλιστα τα κόµµατα που θα µπουν στη Βουλή είναι επτά, τότε το πρώτο κόµµα χρειάζεται ποσοστό άνω του 40% για να έχει την αυτοδυναμία. 
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του εκλογικού νόµου, το πρώτο σε ψήφους κόµµα διασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή σε κάθε περίπτωση εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40,4%. Στην πραγµατικότητα, όµως, θα πρέπει να θεωρεί βέβαιη την αυτοδυναμία του και µε ποσοστό άνω του 39,5%, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούν όλες οι ψήφοι από κόµµατα που θα µπουν στη Βουλή. Όσο περισσότερες είναι οι ψήφοι που θα πάνε σε κόµµατα που δεν θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, τόσο λιγότερο ποσοστό απαιτείται για την αυτοδυναμία
Για παράδειγµα, αν οι ψήφοι σε κόµµατα που θα µείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσουν το 3% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και µε ποσοστό 39,2%. Αν οι ψήφοι των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής υπερβούν το 5% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και µε 38,4%
newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου