Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Νέα προγράμματα εργασίας για 23.000 ανέργους – Στο διπλάσιο οι αμοιβές – Σε ποιους απευθύνονται



Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης που αφορούν 23.000 ανέργους 18-29 ετών. Τα νέα προγράμματα είναι πιο «φιλικά» για τους ανέργους, καθώς αυξάνεται κατά 45,6% το ποσό που θα λαμβάνουν.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα γίνονται πιο αυστηροί οι όροι και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υποκατάστασης μόνιμων θέσεων εργασίας με ασκούμενους άνεργους.
Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 15.000 ανέργους 18-24 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση, πιστοποίηση προσόντων και πρακτική άσκησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, του λιανεμπορίου, διεθνούς εμπορίου, Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Οι βασικές αλλαγές στον σχεδιασμό του προγράμματος:
•Ο άνεργος μετά το τέλος του προγράμματος θα λαμβάνει 1.471,60 ευρώ (αντί 799,5 ευρώ με το προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (αντί 1.050 ευρώ, μείωση 20%).
•Εισάγεται η πρακτική άσκηση (on the job training) σε επιχειρήσεις συναφής με τα αντικείμενα του ανωτέρω προγράμματος και όχι μόνο κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση της κατάρτισης ανέργων.
•Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνεται σε 2 στάδια ώστε να συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική στις επιχειρήσεις.
•Η κατάρτιση θα γίνεται με βάση τα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα.
•Θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο των επιχειρήσεων των κλάδων που θα ζητούν ανέργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή).
•Οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΕΚ) θα εμπλακούν μόνο στην κατάρτιση, η οποία θα γίνει με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών που θα δημιουργηθούν με βάση τα επαγγελματικά περιγράμματα.
•Οι επιχειρήσεις δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Σε περίπτωση που υπάρξει μείωση προσωπικού ένεκα απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την απόλυση να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε να διατηρείται σταθερός ο αριθμός του υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησης. Στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων. Προβλέπεται επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων από τον δικαιούχο του Προγράμματος και το ΣΕΠΕ.
•Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν με την έναρξη του προγράμματος στην «Εργάνη» τους ανέργους που θα απασχολήσουν για πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε 8.000 ανέργους 25-29 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι συνολικού προϋπολογισμού 29.860.000 και αφορά τον τομέα του τουρισμού.
Oι αποδοχές για τους ανέργους -ωφελούμενους διαμορφώνονται ως εξής:
-Ωφελούμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(100 ώρες θεωρία + 420 ώρες πρακτική): 2.320 ευρώ μεικτά, 2.180 ευρώ καθαρά.
-Ωφελούμενος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100 ώρες θεωρία + 420 ώρες πρακτική): 2.544 ευρώ μεικτά, 2.390 ευρώ καθαρά.
-Πάροχος (θεωρητική κατάρτιση, συμβουλευτική, υποστήριξη πρακτικής άσκησης, επόπτες, διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών πιστοποίησης): 1.006 ευρώ για τριτοβάθμιους και 1.020 ευρώ για δευτεροβάθμιους

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου