Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Καμιά ιδιωτικοποίηση να μην πραγματοποιηθεί διασφαλίζοντας τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συμφέρον των εργαζομένων και των Δημοτών!!!

Πηγή: Εργαζόμενος στηνΚαθαριότητα τουΔήμου Σαλαμίνας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 49 ΤΟΥ Ν.4325/2015.
ΑΘΗΝΑ-22 ΜΑΙΟΥ 2015


Συνεχής και επίπονος ήταν ο αγώνας του κλάδου κατά την μνημονιακή περίοδο των προηγούμενων ετών προκειμένου να διασφαλιστεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Διαχείρισης των απορριμμάτων που λυμαίνονται τα μεγάλα Επιχειρηματικά-Εργολαβικά συμφέροντα.
Συμφέροντα που στόχευαν και από ότι βλέπουμε συνεχίζουν να στοχεύουν και στην αποκομιδή των απορριμμάτων ανάλογα με τις ευκαιριακές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων που ως επί το πλείστον επικαλούνται έλλειψη προσωπικού.
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της νέας κυβέρνησης ζητήσαμε την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει την δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των Υπηρεσιών της καθαριότητας των Ο.Τ.Α.!!!
Δυστυχώς οι ορέξεις των ιδιωτών δεν έχουν κορεστεί ενώ εντείνονται οι περιπτώσεις αιρετών που ιδιωτικοποιούν το σύνολο ή τμήματα των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Πρόσφατο παράδειγμα ο Δήμος Ελευσίνας όπου σύμφωνα με έγγραφο-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ελευσίνας ξεκινά τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, προφασιζόμενοι έλλειψη προσωπικού για 3χρόνια, συνολικού ποσού 2.500.000 ευρώ!!!
Σύμφωνα δε με πληροφορίες προωθείται η ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών καθαριότητας και στο Δήμο Κέρκυρας, στο Δήμο Παγγαίου καθώς και στο Δήμο Πάργας, ενώ συνεχίζει τις άοκνες προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ο Δήμος Μαλεβιζίου σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων.
Αντί δε, άμεσα να καταργηθεί η δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αντί να γίνει αποδεκτό το πάγιο πλέον αίτημα του κλάδου και της Ομοσπονδίας για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες, με τροπολογία στο Ν.4325/2015 (άρθρο 49) προβλέπεται η παράταση έως το τέλος του έτους συμβάσεων με ιδιώτες στο τομέα της καθαριότητας, είτε που έληξαν, είτε που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα!!!
Η παράταση αυτή των συμβάσεων των ιδιωτών είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Καθαριότητας, αφού αιρετοί και ιδιώτες το αντιλαμβάνονται ως ανοχή και υπαναχώρηση από την πάγια θέση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Έδωσε αρνητικό σήμα σε όσους έντεχνα απαξιώνουν βήμα-βήμα τις υφιστάμενες δομές είτε μέσω έλλειψης συντήρησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, είτε μέσω αποψίλωσης του προσωπικού προκειμένου οι υπηρεσίες «φιλέτα» να αποτελούν «έτοιμο φρούτο» στις ορέξεις των ιδιωτών και ενισχύοντας το κοινωνικό άλλοθι της έλλειψης καθαριότητας!!!
Δηλώνουμε πως θα παραμείνουμε συνεπείς στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω προασπίζοντας και διαφυλάσσοντας το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και ιδιαίτερα των υπηρεσιών Καθαριότητας που αποτελούν το «φιλέτο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ζητάμε από τον Υπουργό Εσωτερικών την ΑΜΕΣΗ κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελευσίνας, μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να εγκαταλείψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και να διεκδικήσει δυναμικά μαζί με τους εργαζόμενους και την Ομοσπονδία την άμεση πρόσληψη των σαράντα (40) εργαζομένων καθαριότητας που περιλαμβάνονται σε τελικούς πίνακες προκήρυξης του Δήμου από το 2011, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως η ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας δεν είναι προσωπική πολιτική επιλογή!!!
Καλούμε το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Κέρκυρας να ενημερώσει άμεσα την Ομοσπονδία και να παρέμβει δυναμικά με στόχο να μπει «φρένο» στα σχέδια και της νέας Δημοτικής Αρχής (που εκλέχθηκε με την στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).
Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 θα καταθέσουμε πρόταση αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου προκειμένου να μπει φρένο στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνέπεια και της δυνατότητας που έδωσε η τροπολογία στο Ν.4325/2015 για παράταση των συμβάσεων των Δήμων με ιδιώτες στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Θα βρεθούμε μαζικά και αγωνιστικά δίπλα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων προκειμένου και το επόμενο χρονικό διάστημα καμιά ιδιωτικοποίηση να μην πραγματοποιηθεί διασφαλίζοντας τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συμφέρον των εργαζομένων και των Δημοτών!!!
Αθήνα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής
της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου