Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εβίνα Περδίκη | Αδιαφάνεια, ελλιπής ενημέρωση και συνέπειες


Blur-Backgrounds-1

Αναρτήθηκε από freethinkingisland
Η ανεπαρκής ενημέρωση στο νησί μας δυο τινά μπορεί να σημαίνει. Σκοπιμότητα ή άγνοια. Και επειδή θέλω να είμαι καλοπροαίρετη, προτιμώ να πιστεύω το δεύτερο μέχρι αποδείξεως του εναντίον.
Μου δείχνει ανθρώπους που έχουν διδαχτεί την πολιτική από την “δημιουργική ασάφεια” των παραδοσιακών ΜΜΕ.
Σκάει ένα θέμα, γιγαντώνεται, εξαφανίζεται άμα τη εμφανίσει του επομένου, χωρίς ο δημότης να έχει μπορέσει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Πως να βγάλει άλλωστε που ή θα πρέπει να είσαι παρών στα δημοτικά συμβούλια, πράγμα που δεν είναι εφικτό για τον πολύ κόσμο, ή θα πρέπει να αλιεύσει ένα ψήγμα αλήθειας σ’ αυτόν τον απίθανο αχταρμά.
Κάποιος με την ασφάλεια της ανωνυμίας, θα πετάξει κάτι που εν δυνάμει θα μπορούσε να είναι επιλήψιμο (συνήθως χωρίς αποδείξεις) και παρακολουθούμε σκηνές απείρου κάλλους. Σενάρια και θεωρίες συνομωσίας, αντιπαραθέσεις και συκοφάντηση ανθρώπων, χοντροκομμένα αστεία, εκφοβισμός, ανωριμότητα. Αντε ο πολίτης να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Μόνο διαισθητικά και δεν είμαστε μέντιουμ.
Και όλη αυτή η ασυδοσία με κάνει να αναρωτιέμαι. Ενας λογικός, σοβαρός άνθρωπος θα έμπλεκε με τα δημοτικά, όταν πρόκειται να υποστεί τέτοια λαίλαπα από ύβρεις και χυδαιότητες; Γιατί δυστυχώς ούτε αυτά εκλείπουν. Αυτομάτως του αφαιρούν κάθε διάθεση σ’ ένα απο τα κυριαρχικά ανθρώπινα δικαιώματα που είναι η έκφραση.
Το σύνηθες “ποιός είσαι εσύ που μιλάς” και συνήθως ακολουθεί παραλήρημα, αυτομάτως αφαιρεί κάθε διάθεση για διάλογο. Δικαίως λοιπόν θ’ αναρωτηθεί κάποιος μήπως αυτό γίνεται σκόπιμα. Ν’ απομακρυνθεί από την πολιτική ο κόσμος, ο απλός δημότης που έχει γνώμη (μια και τελευταία διαβάζουμε όλο και πιο συχνά αντιλαϊκές απόψεις), οι μορφωμένοι άνθρωποι που θα είχαν την διάθεση να συμβάλουν στην δημιουργία ενός think tank που θα μπορούσε να οδηγήσει το νησί μας στον εκδημοκρατισμό και τη ανάπτυξη.
Η Σαλαμίνα ανακάλυψε τα blogs και τα χρησιμοποιεί κατά κόρον. Τα blogs πράγματι, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης, με την προυπόθεση ότι θα σέβονται τον αναγνώστη τους. Η οποιαδήποτε χειραγώγηση μπορεί να μεταβληθεί σε φονικό όπλο. Και αυτό ισχύει για όλους όσους τα χρησιμοποιούν, διαχειριστές και σχολιαστές.
Το να λυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης είναι εύκολο, αρκεί να υπάρχει θέληση και ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Αυτό βέβαια προυποθέτει να υπάρχει καλή προαίρεση από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Δεν προυποθέτει έξοδα, ούτε πρόσθετο φόρτο εργασίας. Ενα βίντεο μπορεί να τραβηχτεί από τον οποιονδήποτε. Και τα πρακτικά μπορούν να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Είναι τόσο απλό.
Μέχρι τότε η μόνη διαφάνεια θα είναι εκείνη από τις οθόνες μας.
Μέχρι τότε θα παραμένουμε σ’ αυτές και θα παρακολουθούμε τα εκάστοτε δράματα σαν να βλέπουμε Τόλμη και Γοητεία. Δυστυχώς προς το παρόν, ούτε τόλμη είδαμε, ούτε γοητεία.
Μέχρι τότε όλα τα σοβαρά θέματα θα παραμένουν πυροτεχνήματα. Αλήθευε η “είδηση”. Υπήρξε έρευνα, υπήρξε τιμωρία;
*Η Εβίνα Περδίκη είναι blogger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου