Πηγή:Free thinking island
Τι απέγινε το όνειρο της Σαλαμίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021;
Εδώ και δυο χρόνια ακούγεται έντονα ότι η Σαλαμίνα θα είναι υποψήφια πόλη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021. Το πενήντα τις εκατό της δουλειάς έχει γίνει, καθώς σίγουρα η Ελλάδα μαζί με την Ρουμάνια θα είναι διοργανώτριες χώρες τότε.
Σύμφωνα με με τους νέους κανονισμούς που υπάρχουν από το 2009, δεν γίνεται απ’ ευθείας ανάθεση όπως έγινε στις άλλες τρεις ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), αλλά γίνεται μια εσωτερική διαγωνιστική διαδικασία (εμφύλιος) υπό την εποπτεία Υπουργείου Πολιτισμού και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θεωρητικά τουλάχιστον η Σύρος, η Ρόδος, η Σαλαμίνα, η Κως, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Δράμα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Ελευσίνα, η Ερέτρια και τα Ιωάννινα. Καθώς αυτές οι πόλεις βρέθηκαν στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για να υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σίγουρα κάποια κέρδη θα υπάρχουν για τον διοργανωτή! Βλέποντας τι όπλα προτάσσουν οι αντίπαλοι μας για να κερδίσουν αυτήν την μάχη, θεωρώ ότι μόνο με αυτογκόλ μπορεί να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Η Τρίπολη ποντάρει καθαρά στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της επαναστάσεως το 1821. Η Σύρος προτάσσει τον πανάρχαιο και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρωπότητα Κυκλαδικό Πολιτισμό. Η Ρόδος θέλει την αναβίωση της ιστορίας με την ανέγερση ενός μνημείου το οποίο θα συμβολίζει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές δηλαδή τον Κολοσσό της Ρόδου. Η Ελευσίνα στηρίζεται στο γεγονός ότι στην αρχαιότητα διατέλεσε μια απ τις πέντε ιερείς πόλεις .
Ο Βόλος ποντάρει στην πολύ ισχυρή παρουσία των εθελοντικών οργανώσεων, στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με τα επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο.
Ο Πειραιάς που φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες λόγω “διασυνδέσεων”, θέλει να μας πάρει την μπουκιά απ’ το στόμα, καθώς εκμεταλλεύεται το παραθυράκι που λέει ότι η υποψήφια πόλη μπορεί να συνεργαστεί -να χρησιμοποιήσει- γειτονικές πόλεις. Έτσι με το τρικ αυτό θέλει να κάνει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Αν είναι δυνατόν!
Με την λογική αυτή, επειδή γειτνιάζουμε με την Σπέτσες, από φέτος θα καθιερώσουμε να διοργανώνουμε την ΑΡΜΑΤΑ! Γιατί όχι;
Όπως καταλαβαίνουμε αν ζυγίσουμε την βαρύτητα του ιστορικού γεγονότος, 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία που καθόρισε το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα δεν μιλάμε Περσικά, είναι ότι πιο δυνατό επιχείρημα μπορεί να πέσει στο τραπέζι της κριτικής επιτροπής.
Αρκεί, η ομάδα που έχει αναλάβει να συντάξει και να καταθέσει τον φάκελο να κάνει άριστα και τεκμηριωμένα, όπως προστάζουν οι κανόνες, την δουλεία της!
Οι πληροφορίες λένε ότι η νέα Δήμαρχος μετά από επανειλημμένες προσπάθειες προσέγγισης αδιαφορεί να συνεργαστεί με το προς ίδρυσιν διεθνές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα “ΣΑΛΑΜΙΣ” που έχει έτοιμο τον φάκελο και πολύ σύντομα θα τον παρουσιάσει. Δεν γνωρίζουμε τους λογούς βέβαια που η νέα Δημοτική Αρχή δεν συνεχίζει αυτήν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την οικογένεια Μαριδάκη. Αν σχετίζονται με την εμπλοκή τους στην προηγούμενη Δημοτική αρχή αυτό κρύβει μικροψυχία και εγωισμό, εάν όχι που και εγώ δεν το πιστεύω, θα πρέπει να δοθεί μια δημόσια τοποθέτηση. Tην ιδία ώρα που οι αντίπαλες πόλεις προσλαμβάνουν και πληρώνουν αδρά εταιρείες και ειδικούς συμβούλους για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου φακέλου!
Πολλοί θα προτρέξουν να καπελώσουν αυτήν την κίνηση με διάφορα φθηνή προσχήματα, ότι το νησί υστερεί σε υποδομές. Αυτή θα είναι μια δικαιολογία από αυτούς που δεν θα θέλουν να ξεβολευτούν απ τον καναπέ τους και να τρέξουν ακόμα και εθελοντικά για την πραγματοποίηση ,αυτού του μεγάλου γεγονότος. Απλά θα τους θυμίσω ότι, όταν η Ελλάδα κατέθετε τον φάκελο για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2004 το επίπεδο το υποδομών ήταν ανύπαρκτο, παρ’ όλα αυτά έγιναν ίσως οι καλύτεροι αγώνες όλων των εποχών.
Τέλος να ευχηθώ καλή επιτυχία στην επιτροπή που έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη αυτή αποστολή καθώς «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους».
Κύριε Αλαϊσκα επειδή είστε νέος και δεν γνωρίζετε πολλά σας λέω λοιπόν ότι η οικογένεια Μαριδάκη και κυρίως ο κύριος Χρήστος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα αυτό. Κακώς κατηγορείτε μόνο την σημερινή Δήμαρχο ότι δεν συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Ούτε ο Δυναμίδης, ούτε ο Μαγιάτης, ούτε ο Τραυλός, ούτε ο Γκίνης, ούτε ο Μακρής, ούτε ο Αγαπίου, ούτε ο Σοφράς συμπορεύθηκαν με τον κ. Χρήστο Μαριδάκη. Αντίθετα χαρακτηριζόταν γραφικός. Ο μοναδικός Δήμαρχος που είχε όραμα την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως παγκόσμιο Ιστορικό γεγονός και διεκδίκησε ουσιαστικά να χαρακτηρισθεί η Σαλαμίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 έχοντας συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια τον κ. Χρήστο και Κυριάκο Μαριδάκη ήταν ο Γιάννης Τσαβαρής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά για να μιλάμε τεκμηριωμένα και να λέμε γεγονότα και αλήθειες. Όχι αερολογίες