Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Παντελής Τοψιδέλης | Τα παιδιά εκεί έξω

dark
Αναρτήθηκε από freethinkingisland
Τα παιδιά εκεί έξω είναι μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων του Δήμου που εποπτεύονται από τον ίδιο τον Δήμαρχο χωρίς πολλές φορές να το ξέρει ο ίδιος.
Αυτά τα παιδιά, είναι οι κάθε είδους υπάλληλοι (μόνιμοι, συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, με συμβάσεις έργου, με πεντάμηνα, (εθελοντές), που πραγματοποιούν πολύ βασικές εργασίες εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου, κηπουροί, υπάλληλοι καθαριότητας, συντηρητές, τεχνικοί, εργάτες, ηλεκτρολόγοι, και ένα πλήθος άλλων συμπαθών ειδικοτήτων. Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τις ελάχιστες απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις, κάτι που, προφανώς και δεν είναι καθόλου εις βάρος της προσωπικότητας και των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι άριστες και αποτελούν ένα αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι για την ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου και του Δήμου (χωρίς αυτούς θα είμαστε κάτοικοι σε δήμο ζούγκλα).
Η ημέρα για τα παιδιά εκεί έξω ξεκινάει νωρίς το πρωί, οφείλουν να είναι συγκεντρωμένοι στα εργοτάξια λίγο μετά από το χάραμα (και αρκετές φορές πριν από αυτό), σε σύγκριση με τους πολιτικούς τους προϊστάμενους που κατά πάσα πιθανότητα κοιμούνται ακόμα. Η δουλειά αρχίζει με σύντομη παράθεση εντολών από τους υπεύθυνους των συνεργείων και μετά οδεύουν για τους χώρους εργασίας τους. Εκεί κάνουν το πρώτο ημίωρο διάλειμμα για καφέ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί όσο διαρκεί κάνουν ασκήσεις ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας όπως ποδόσφαιρο, στοίχημα, γυναίκες, ταβέρνες, κουτσομπολιό και ότι άλλο τους απασχολεί κατά καιρούς, επίσης πληροφορούνται για τις δημοτικές εξελίξεις που τους αφορούν άμεσα (νέος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα, ανανέωση συμβάσεων, νέο μισθολόγιο) και στο τέλος οργανώνουν το πρόγραμμα της ημέρας τους, δηλαδή δεν κάνουν τίποτα το διαφορετικό από ότι κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον κόσμο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Επίσης τα παιδιά εκεί έξω ξέρουν να φτιάχνουν καταπληκτικό καφέ, τον χειμώνα καυτό ελληνικό σε γκαζάκι με πλούσιο καϊμάκι, ενώ το καλοκαίρι φραπεδάκι παγωμένο σε ειδικό ποτήρι για την ζέστη. Από τον ταλαιπωρημένο σάκο τους βγάζουν τυλιγμένα τυροπιτάκια (πολύ νόστιμα) ή σάντουιτς με φέτα και ντομάτα (εκπληκτικός συνδυασμός), υπάρχουν ακόμα και βραστά αυγά με αλατοπίπερο, αλλά αυτά είναι για γερά στομάχια, ενώ στον αντίποδα οι πολιτικοί προϊστάμενοι (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) προτιμούν τις αχνιστές μπριζόλες ή τις καραβίδες στις ταβέρνες εξασφαλίζοντας από αυτές τις αναγκαίες ποσότητες χοληστερίνης που απαιτεί ο οργανισμός τους.
Συμβουλή 1 
Φροντίστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να παραβρίσκεστε σε αυτές τις πρωινές συνάξεις, θα νιώσετε ανεπανάληπτη εμπειρία που όμοια της δύσκολα θα ξανασυναντήσετε, παράλληλα θα αποκτήσετε πολύτιμους συμμάχους στην καριέρα σας και καθοδηγητές για κρίσιμες αποφάσεις που ούτε στον ύπνο σας δεν έχετε φανταστεί. Τα παιδιά εκεί έξω, ζουν καθημερινά τον παλμό των εξελίξεων του Δήμου και έχουν μια πρώτης τάξης άποψη για τη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής εικόνα σας.
Συμβουλή 2 
Με τα παιδιά εκεί έξω, μαθαίνετε για τον τρόπο ζωής και εργασίας μιας πολύ ενδιαφέρουσας κοινωνικής ομάδας. Πότε άλλοτε θα είχατε την δυνατότητα να ακούσετε και να δείτε τις προτιμήσεις και απόψεις για τη ζωή και τον κόσμο, ανθρώπων που πηγαίνουν στη δουλεία του με παπάκι; Με τα παιδιά εκεί έξω μαθαίνετε πως είναι να επιβιώνεις έχοντας πολυμελείς οικογένεια και μισθό που αγγίζει τα όρια τις φτώχειας, σε αντίθεση με τα δικά σας πολιτικά όνειρα τα οποία είναι να εντάξετε τον Δήμο στην  Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και σε Ευρωπαϊκά όνειρα που δεν έχετε τις υποδομές όχι να τα κάνετε αλλά ούτε καν να τα σκεφτείτε.
Συμβουλή 3 
Με τα παιδιά εκεί έξω εξοικειώνεστε με την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν άμεσα την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι άνθρωποι αυτοί επιδιορθώνουν την αποχέτευση του κυρίου Αντώνη, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές στο γραφείο σας, ενώ μαζεύουν τα σκουπίδια από το παρτέρι και τον δρόμο της κυρίας Μαρίας που είναι φίλη με την πεθερά σας και πιστεύω ότι ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την οικογενειακή σας γαλήνη.
Συμβουλή 4 
Με τον καιρό μπορεί να κερδίσετε ένα μέρος της εμπιστοσύνης τους και την σημασία αυτού του γεγονότος θα τη διαπιστώσετε στη διάρκεια της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ποτέ βέβαια δεν θα αισθανθούν απόλυτη εμπιστοσύνη απέναντί σας και μπορείτε να καταλάβετε τον λόγο. Τα παιδιά εκεί έξω έχουν αναπτυγμένη διαίσθηση και αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά του συμφεροντολόγου πολιτικού, όσο επιμελημένα κι αν αρωματίζεστε, φορώντας ακριβά after shave και κολόνιες.
Συμβουλή 5 
Απολαύστε τον πολύ καλό καφέ που φτιάχνουν και συμμετέχετε σε εξαιρετικά όμορφες στιγμές με τα παιδιά αυτά. Φανταστείτε τον εαυτό σας νωρίς το πρωί καταχείμωνο με τα παιδιά του συνεργείου γύρω από ένα βαρέλι με φωτιά, ενώ το καλοκαίρι να απολαμβάνετε την πρωινή δροσιά κάνοντας όμορφές σκέψεις για την επόμενη θητεία σας σαν Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος.
Συμβουλή 6 
Το κυριότερο από όλα, είναι ότι με αυτά τα παιδιά μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους για λύσεις σε προβλήματα που σας ταλαιπωρούν εδώ και καιρό και σας έχουν κάνει να καταφεύγετε σε άσχετους ειδικούς και να ξοδεύετε υπέρογκα ποσά. Για παράδειγμα πώς να φτιάξετε το γκαράζ για το νέο σας πολυτελές αυτοκίνητο, χωρίς να καταστρέψετε την πρόσοψη του κήπου σας και πάει λέγοντας…
Με τα παιδιά εκεί έξω θα μάθετε τις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής και κυρίως τον τρόπο σκέψης όσων ζουν τη ζωή στη λεπτομέρεια της, ακροβατώντας καθημερινά σε αποφάσεις σχετικά με το γάλα των παιδιών τους, το ενοίκιο, το τηλέφωνο, τη δόση για το δάνειο, και τα βραδινά νυχτοπερπατήματα. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε μια πρώτης τάξεως άποψη για θέματα και συμπεριφορές που αποτελούν terra incognita για πολλούς άλλους, αδαείς συναδέλφους σας.
Συμβουλή 7 και η πιο σημαντική 
Διασφαλίζοντας την συμπαράσταση τους, θα έχετε πολύτιμους συνεργάτες που μπορούν να αναλάβουν την διεκπεραίωση μικρό-εργασιών για τις οποίες θα πληρώνατε σε χρυσό, ιδιωτικά συνεργία για να τις αναλάβουν και επιπλέον θα βγαίνατε εκτός εαυτού με τον αντιεπαγγελματισμό των ιδιωτών Φαρισαίων που δρέπουν το δημόσιο χρήμα.
Αυτό αποτελεί την πιο πρακτική και χρήσιμη διάσταση της ανάπτυξης καλών σχέσεων και πνεύματος συμπαράστασης με την ομάδα των «παιδιών εκεί έξω»
*Ο Παντελής Τοψιδέλης εργάζεται ως manager στον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου