Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Γυμνάσιο Αιαντείου: "Η τελική μορφή της μακέτας μας!"

 Η μακέτα μας:
Το Δάσος Φανερωμένης Σαλαμίνας ως Περιβαλλοντικό/Ποδηλατικό Πάρκο.
Το Δάσος Φανερωμένης Σαλαμίνας ανήκει ιδιοκτησιακά στο Μοναστήρι Φανερωμένης, οπότε κατ’ επέκταση στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων-Σαλαμίνος. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Μονής είναι σε πρώτη φάση θετικό, γιατί, αν δεν ανήκε στην Ιερά Μονή, θα είχε κτιστεί κι αυτό, όπως τα περισσότερα σημεία στο νησί μας.
Παλαιότερα, ανήκε στη ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) και είχαν λειτουργήσει για αρκετά χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή παιδικές κατασκηνώσεις. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ακόμη τα σπιτάκια που φιλοξενούσαν τα παιδιά, τα μαγειρεία, ένα πέτρινο θεατράκι, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ κ. α. ) καθώς και μια υπόγεια διάβαση που ενώνει τις δύο πλευρές του δάσους για να περνούν το δρόμο με ασφάλεια τα παιδιά και να κολυμπούν στη θάλασσα.
Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κατάστασή του δάσους είναι τραγική. Οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο, ενώ σε διάφορα σημεία του δάσους εναποθέτουν παράνομα μπάζα και σκουπίδια ασυνείδητοι κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού. Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας έχει διοργανώσει αρκετές φορές εθελοντικούς καθαρισμούς και ο Ποδηλατικός Όμιλος Σαλαμίνας «Ο Πρωτέας»έχει διοργανώσει ορεινούς ποδηλατικούς αγώνες στα μονοπάτια του δάσους για την ανάδειξή του.
Ψάξαμε και βρήκαμε από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας τα σχέδια του δάσους με τις κατασκηνώσεις (έτους 1933) και κατασκευάσαμε μακέτα βασιζόμενη στα ήδη υπάρχοντα κτίσματα (ώστε να μην αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής) που να δείχνει πως θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος ως πρότυπο Ποδηλατικό Πάρκο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σαλαμίνα. Οι χώροι αυτοί κάλλιστα θα μπορούσαν σήμερα να είναι αίθουσες προβολών για ημερίδες και σχολεία, εργαστήρια βιολογίας και θεατρικού παιχνιδιού, παρατηρητήρια πουλιών κ.α. Επίσης, βρήκαμε πως αντίστοιχο κέντρο υπάρχει και λειτουργεί σήμερα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Καβούρι Αττικής και ονομάζεται ΚΠΑΕ. Το περιβάλλον και το καθεστώς του ΚΠΑΕ στο Καβούρι είναι αντίστοιχα με το Δάσος Φανερωμένης Σαλαμίνας, οπότε δεν εμποδίζει καθόλου το γεγονός ότι ανήκει στην ιερά μονή, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την υλοποίηση της μακέτας μας.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι οικολογικά. Σαν βάση επιλέξαμε το ξύλο, ακριβώς από πάνω για το σχηματισμό του βουνού βάλαμε φελιζόλ που βρήκαμε παρατημένο σε μια οικοδομή και το καλύψαμε με πηλό για να φαίνεται σαν χώμα (ο πηλός είναι ακριβό υλικό και για αυτό δεν βάλαμε μόνο πηλό, αλλά φελιζόλ και πηλό). Για δέντρα χρησιμοποιήσαμε το φυτό της ρίγανης (μεσογειακό, αρωματικό φυτό που είχαμε στις αυλές μας) και σπιτάκια πήραμε από ένα παιχνίδι της Μονόπολης που είχε καταστραφεί (επαναχρησιμοποίηση). Για δρόμο χρησιμοποιήσαμε μαύρο υαλόχαρτο που μοιάζει με άσφαλτο. Τα ποδήλατα είναι φτιαγμένα από χρωματιστούς συνδετήρες και τα αυτοκίνητα από κουτάκι αλουμινίου (upcycling).

Η μακέτα της ομάδας ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου Σαλαμίνας υλοποιήθηκε, γιατί θέλουμε πολύ να αλλάξουν οι παρακάτω εικόνες από τον συγκεκριμένο χώρο...και να αποκτήσει και πάλι το δάσος "ζωή" και σεβασμό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου