Στην τελική ευθεία για να ανοίξει στο κοινό μπαίνει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών. Έγινε εκτενής συζήτηση για την προνοιακή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις για να εξαλειφθούν φαινόμενα καταβολής προνοιακών επιδομάτων, όπου παρατηρείται αλληλοκάλυψη ή είναι αναποτελεσματικά στη χορήγησή τους.
«Τους εξέθεσα και τους παρουσίασα το σχέδιο που έχουμε για την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα γίνει, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα. Θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, για να το νομοθετήσουμε, μέχρι τον Δεκέμβριο»σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου 2016 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως υποστήριξε, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, «η Ελλάδα δίνει για κοινωνική προστασία 2,1% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,2%».
Εφαρμογή σε 30 Δήμους
Οι υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας φέρονται να έχουν ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους για την β’ φάση του προγράμματος. Οι 30 δήμοι σύμφωνα με την κ. Φωτίου έχουν ήδη επιλεχθεί και η επιλογή έχει γίνει με κριτήρια όπως οι δείκτες ανεργίας, τα επίπεδα της φτώχειας αλλά και άλλους κοινωνικούς παράγοντες. το οποίο
Η δαπάνη για την β φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ανέλθει στα 80.000.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση των δανειστών με την αναπληρώτρια υπουργό, ξεκαθαρίστηκε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα Πρόνοιας που θα ακολουθείται στη χώρα, με προοπτική να γίνει νόμος του Κράτους, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επίσης, τονίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , δεν θα λειτουργήσει ώστε να υποκατασταθούν από αυτό, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για όσο θα καταβάλλεται.
Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και με τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και με τα επιδόματα αναπηρίας, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει γενικότερος εξορθολογισμός στην καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, χωρίς να έρχονται δραματικές αλλαγές με βάση τα σημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου