Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Δημοσιογράφοι - εκβιαστές

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος
Καρέ-καρέ περιγράφεται η δράση των τριών δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβίαση σε ΔΕΚΟ και τραπεζικά ιδρύματα στο διαβιβαστικό που συνετάχθη για την υπόθεση και φέρνει στο φως το zougla.gr.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, όλα ξεκίνησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν στη Διεύθυνση Δίωξης Εκβιαστών εμφανίστηκε η υπεύθυνη του γραφείου τύπου και επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ονόματι Α.Κ. καταγγέλλοντας ότι το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου κατά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον δημοσιογράφο Π. Μουσσά, ο τελευταίος της ζήτησε να συνεργαστούν και απαίτησε από αυτή να δώσει χρήματα στον εκδότη της «Ακρόπολης» Τ. Μαυρίκο προκειμένου να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ.

Όπως της είπε χαρακτηριστικά: Πρόσεχε, ξέρουν στη Νέα Δημοκρατία ότι πας σε ακριβό κομμωτήριο και ότι ντύνεσαι ακριβά, θα γίνει θύμα bulling.

Λίγο αργότερα μάλιστα, στο συγκεκριμένο ραντεβού παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος Χ. Φράγκου, διευθυντής της ιστοσελίδας sofokleousin. 

Οι Μουσσάς και Φράγκου πρότειναν στην καταγγέλλουσα να συνεργαστούν οι τρεις τους στον τομέα της διαφήμισης για την προβολή της Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, για τις διαφημίσεις ο Φράγκος θα δημιουργούσε τέσσερις ιστοσελίδες και θα αμειβόταν με 2.500 ευρώ ανά ιστοσελίδα και εταιρεία και στη συνέχεια θα μοιραζόντουσαν τα χρήματα που θα συγκεντρώνανε, δηλαδή το συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ (10.000 η Attica Bank και 10.000 η ΕΥΔΑΠ).

«Έχεις ένα παιδί, να προσέχεις και να σκεφθείς και το παιδί σου»

Το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου φέρεται να πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ των Μουσσά και της υπεύθυνης του γραφείου τύπου. Κατά τη συνάντηση ο Μουσσάς προειδοποίησε την Α.Κ. ότι έπρεπε να είναι προσεχτική γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη Νέα Δημοκρατία και από διάφορους «μιντιακούς κύκλους», καθώς διαδίδουν ότι η Α.Κ. χρηματίζεται από διαφημίσεις, εξαιτίας της θέσης της στην ΕΥΔΑΠ.

Αμφότεροι οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεσηΜάλιστα ο Μουσσάς φέρεται να της ανέφερε ότι παρακολουθούν την προσωπική της ζωή και τα τηλέφωνά της και απείλησε το παιδί της λέγοντας της: Έχεις ένα παιδί, να προσέχεις και να σκεφθείς και το παιδί σου. 
Επίσης ο Μουσσάς απαίτησε εκ νέου από την Α.Κ. να δώσει χρήματα στον Μαυρίκο για να μην γράφει αρνητικά σχόλια στην «Ακρόπολη».

Στις 9 Φεβρουαρίου, μετά από ανταλλαγή sms, και με αφορμή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα για τις ΕΥΔΑΠ και Attica Bank, ο Μουσσάς απαίτησε, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, εκ νέου το ποσό των 10.000 ευρώ μηνιαίως από τον προϋπολογισμό της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της εταιρείας, για λογαριασμό του Φράγκου και το ποσό των 10.000 ευρώ μηνιαίως για τον Μαυρίκο.

«Όταν θέλουμε να γαμήσ... θα λες: Αυτόν θέλουμε να τον γαμήσ... μέσα από τη κυβέρνηση»

Απογευματινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου η Α.Κ. με τον Μουσσά συναντήθηκαν σε καφετέρια της Μαρίνας Φλοίσβου. Ο Μουσσάς φέρεται να ανέφερε στην Α.Κ. ότι αυτός και οι φίλοι του έχουν φτιάξει μια ομάδα η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφενός υπέρ της κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους θα εκβιάζει η ομάδα τους, λέγοντας της: Όταν θέλουμε να γαμήσ... θα λες: Αυτόν θέλουμε να τον γαμήσ... μέσα από τη κυβέρνηση.
Όπως της είπε το βασικότερο όπλο της ομάδας είναι ο Τ. Μαυρίκος ο οποίος μέσω της «Ακρόπολης» δύο ιστοσελίδων του θα δημοσιεύει θετικά ή αρνητικά άρθρα, τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, λόγω της επικείμενης νομοθεσίας για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Μάλιστα, ο Μουσσάς ανέφερε ότι ο Μαυρίκος είχε αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος των κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο σχολίασε ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ του τέως πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να μην αναλάβει ποτέ την πρωθυπουργία της χώρας. 

Η Α.Κ. ρώτησε τον Μουσσά τι θα γινόταν αν δεν έδιναν χρήματα στον Μαυρίκο και αυτός της απάντησε: Άμα δεν του δώσουμε, θα έχουμε πρόβλημα. Αλλά, το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα, δεν είναι ότι του δίνεις. Είναι ότι τον χρησιμοποιούμε.

Προκειμένου να αποδείξει τη δύναμή του, ο Μουσσάς ανέφερε στην Α.Κ. ότι είχε κατορθώσει να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» κάποιο αρνητικό δημοσίευμα για την ΕΥΔΑΠ και την Attica Bank.

Επιπροσθέτως, ανέφερε απειλητικά στην Α.Κ. ότι η Νέα Δημοκρατία την έχει στοχοποιήσει, της έχουν ανοίξει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς και θα πρέπει να είναι προσεχτική καθώς υπάρχει κάποιο άτομο μέσα από το κόμμα που διαδίδει ότι η Α.Κ. εισπράττει παράνομα χρήματα κάτω από το τραπέζι, από διαφημίσεις που δίνει σε κάποιον εκδότη. 

Παράλληλα, της τόνισε ότι θα μπορούσε εύκολα να αναρτηθεί κάποιο συκοφαντικό άρθρο σε βάρος της με φωτογραφικό τίτλο: Ποια υπεύθυνη γραφείου τύπου την έχουν γράψει την ώρα που έδινε χρήματα για το διαφημιστικό πακέτο που έδωσε. Ωστόσο ο Μουσσάς δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις της Α.Κ. Επιπλέον της ανέφερε ότι διαθέτει πολύ ισχυρούς φίλους και στη μέρα και στη νύχτα.

Ζητούσαν 20.000 ευρώ τον μήνα

Στη συνέχεια της είπε ότι μπορεί να την προστατέψει από αρνητικά δημοσιεύματα ζητώντας της να εγκρίνει στον Μαυρίκο για τέσσερα site 5.000 ευρώ για κάθε επί τρεις μήνες, δηλαδή 20.000 ευρώ τον μήνα. 

Επιπλέον της είπε ότι από την συνεργασία τους θα αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση περίπου 500.000 με 550.000 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα ανέφερε ότι θα εισέπρατταν:

- 20.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ
- 80.000 από τα ΕΛΠΕ
- 80.000 από τη ΔΕΗ
- 100.000 από την Εθνική Τράπεζα.

Όπως της είπε: Θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα από ΕΥΔΑΠ. Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ, τι δίνουμε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά λεφτά... Πεντακόσια με πεντακόσια πενήντα στο χέρι.
«Ο Τ. είναι επικίνδυνος βρε παιδί μου, δεν κάνει να μπλέξεις με αυτούς»

Επιπλέον ο Μουσσάς ανέφερε ότι χειρίζεται κάποια site όπως θέλει αυτός και ανεβοκατεβάζει άρθρα κατά το δοκούν.

Συγκεκριμένα της ανέφερε ότι θα την έπαιρναν τηλέφωνο για προσφορές οι ιδιοκτήτες των site lykavitos, kourdistoportokali, i-reporter και press.com.gr, sofokleous10 και moneytimes. 

Η Α.Κ. ανέφερε στον Μουσσά ότι ήδη είχε εγκρίνει το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως στον ιδιοκτήτη του sofokleous10 για περίοδο 6 μηνών αλλά ο Μουσσάς της είπε να του δώσει 1.000 ευρώ για 3 μήνες.

Αναφερόμενος μάλιστα στον Γ. Τ., ιδιοκτήτη των sofokleous10 και moneytimes, ο Μουσσάς είπε στην Α.Κ. ότι: Ο Τ. είναι τέτοιος τύπος. Είναι επικίνδυνος βρε παιδί μου, δεν κάνει να μπλέξεις με αυτούς άμα δε ξέρεις.

Επίσης, ο Μουσσάς ζήτησε από την Α.Κ. να μεταφέρει στον υπουργό επικρατείας Ν. Παππά να μεσολαβήσει στην Attica Bank σχετικά με έναν νέο υπάλληλο της τράπεζας ο οποίος προοριζόταν για συνεργάτης ή αντικαταστάτης του Μουσσά στην τράπεζα λέγοντας: Με τον άλλο τον μαλάκα, τι έγινε που είναι να έρθει στην τράπεζα; Μίλησες; Να έρθει να παίρνει τα λεφτά του. Και δε θέλω... Να μη μας απασχολεί. Να μη μας χαλάσει το σύστημα.
«Τα χρήματα θα τα κανονίζω εγώ με τον Χρήστο και θα στα φέρνω»

Κατά την έξοδο τους από την καφετέρια που συναντήθηκαν, ο Μουσσάς ανέφερε στην Α.Κ. ότι αν είναι προσεχτικοί δεν θα τους ανακαλύψουν ποτέ και θα αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Της είπε ότι τα χρήματα που θα κερδίζουν θα τα παραλαμβάνουν αυτός και ο Φράγκου και στη συνέχεια ο Μουσσάς θα της δίνει το μερίδιό της: Και να σου πω... Όταν θα είναι με τα χρήματα και τα λοιπά, θα τα κανονίζω εγώ με τον Χρήστο (Φράγκου). Και θα στα φέρνω εγώ, μην ανησυχείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη συνάντηση, ο Μουσσάς κάλεσε τηλεφωνικά στον Γ. Τ., ιδιοκτήτη του lykavitos και του είπε να επικοινωνήσει με την Α.Κ. για διαφημιστική προσφορά της ΕΥΔΑΠ στην ιστοσελίδα του και θα πάρει σε μετρητά 7.500 ευρώ προκαταβολικά για 3 μήνες. 

Ο ιδιοκτήτης του lykavitos τον ρώτησε γιατί να μη δώσει και δεύτερο site αλλά ο Μουσσάς τουΟ Μουσσάς είπε σε ιδιοκτήτη site να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον Νίκο Παππά και υπέρ της νομοθεσίας για τις τηλεοπτικές άδειες  απάντησε ότι αυτό θα το κάνουν τον επόμενο μήνα. Για τον λόγο αυτό ο Μουσσάς του είπε να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον Νίκο Παππά και υπέρ της νομοθεσίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Έτσι και έγινε.

Στη συνέχεια ο Μουσσάς κάλεσε τον Μαυρίκο στον οποίο ανέφερε συνθηματικά: Πήγαν εντάξει και καλύτερα. Σε μεταγενέστερη επικοινωνία ο Μαυρίκος ενημέρωσε τον Μουσσά ότι στις 13 Φεβρουαρίου στη σελίδα τρία στα «Παραπολιτικά» θα έχει ένα μεγάλο θετικό κομμάτι για τον «Αρχιμανδρίτη» εννοώντας τον Ν. Παππά.

Εν συνεχεία ο Μουσσάς επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του kourdistoportokali στον οποίο ανέφερε ότι εξασφάλισε ακόμη 1.000 ευρώ το μήνα από την ΕΥΔΑΠ λέγοντας του να καλέσει την Α.Κ. την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να εισπράξει 3.000 ευρώ μετρητά για 3 μήνες. Ο ιδιοκτήτης του site παραξενεύθηκε καθώς είχε γράψει πολλά αρνητικά σχόλια για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ εξαιτίας της συντρόφου του Ρένας Δούρου.

Τότε ο Μουσσάς του είπε να κατεβάσει ότι αρνητικό είχε για την κυβέρνηση. 

Ο πόλεμος με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η Ρένα Δούρου

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ηχογραφήσουν μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στην ΑΚ και στον Μουσσά και το Μαυρίκο. Ο τελευταίος της ανέφερε ότι έχει παράπονα από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό όπως με άλλες ΔΕΚΟ, που δεν του δίνουν χρήματα. 

Ως δείγμα καλής θέλησης δε, είπε πως δημοσίευσε θετικό άρθρο υπέρ του υπουργείου Επικρατείας. 

Επίσης, της ανέφερε ότι έχει μεγάλο δημοσιογραφικό πόλεμο σε βάρος του Β. Μαρινάκη καθώς έχει δημοσιεύσει δικογραφίες, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Της ανέφερε ότι η Ρένα Δούρου διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και η ομάδα θα μπορούσε να εισπράξει και από εκεί χρήματα. Όταν έφυγε ο Μαυρίκος, ο Μουσσάς ανέφερε στην Α.Κ. ότι αυτός είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να χτυπήσουν, αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να κέρδιζαν χρήματα ακόμη και από εικονικές ιστοσελίδες.

Σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Α.Κ., Μουσσά και Φράγκου, ο τελευταίος φέρεται να λέει ότι μέσω του Μαυρίκου έπρεπε να επιτεθούν στη ΔΕΗΣε άλλη συνάντηση μεταξύ των Α.Κ., Μουσσά και Φράγκου, ο τελευταίος φέρεται να λέει ότι μέσω του Μαυρίκου έπρεπε να επιτεθούν στη ΔΕΗ, με σκοπό να την εκβιάσουν και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από διαφημίσεις.

Φραγκος και Μουσσάς φαίνονται να ανέφεραν ότι θα έκαναν το ίδιο με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Η Δούρου μαλάκα, για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι... και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στο στρατό εκεί να πας δεν θα πάρεις.

Παράλληλα, σχολίασαν ότι για να εισπράξει κανείς χρήματα από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Π. Μουσσάς ενημέρωσε την Α.Κ. ότι ο βουλευτής Κωστας Καραμανλής του Αχιλλέα θα κατέθετε επερώτηση στη Βουλή γα την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και ότι ο Π. Μαυρίκος ανέμενε χρήματα και εντολή για το ποιόν να χτυπήσει.

Ο Π. Μουσσάς φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την ενημέρωση, με σκοπό την επίθεση σε άτομα που είτε ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους είτε επιχειρούν να ελέγξουν τη νομιμότητα των ενεργειών του.

Σε επικοινωνία του με τον Αθ. Τσεκούρα, διευθυντή της ιστοσελίδας thetoc φέρονται να αναφέρθηκαν στις Λούκα Κατσέλη και Μιράντα Ξαφά και στις φήμες που τις ήθελαν υποψίες για τη θέση προέδρου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Τότε φέρονται να ανέφεραν ότι έπρεπε να συναντηθούν από κοντά, προκειμένου να αρχίσουν να τις καίνε με δημοσιεύματα με σκοπό να αναλάβει πρόεδρος δικός τους άνθρωπος. 

Μάλιστα, ο Π. Μουσσάς είπε χαρακτηριστικά: Έχω δύναμη να τους γαμήσ... και να τις κάψουμε τελείως.

«Η μελέτη της δικογραφίας θα μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα»

Το zougla.gr επικοινώνησε με το δικηγόρο του δημοσιογράφου Π. Μουσσά, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου ο οποίος δήλωσε τα παρακάτω:



Ο εντολέας μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Είμαστε ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Η ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη επιβαρυντικών στοιχείων.

'Eχουμε μια υπόθεση με μεγαλύτερη δημοσιότητα απ' ό,τι αξίζει»

Ο κ. Κούγιας, δικηγόρος του Τ. Μαυρίκου, κατά την έξοδό του από τον εισαγγελέα υποστήριξε: Από την τυπική διαδικασία ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης προέκυψε πως ο άγνωστος σε εμάς τρίτος κατηγορούμενος Χ. Φράγκου απεκάλυψε ότι η φερόμενη ως θύμα είναι υπάλληλός του. Έτσι καταρρέει το οικοδόμημα, αφού δεν χρειαζόταν η εμπλοκή του εντολέα μου, μιας και είχαν οποιαδήποτε επαφή οι δυο τους.

Επίσης, ενώ υπήρχε η φημολογία ότι συνελήφθησαν κι άλλοι και πως υπήρχαν κι άλλοι συνεργοί, τελικά φαίνεται πως δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, καθώς οι δύο κατηγορούμενοι, Μαυρίκος και Φράγκος, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. 

Παράλληλα, η καταγγέλλουσα μίλησε και για άλλους εκδότες, οι οποίοι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Έχουμε μια υπόθεση με μεγαλύτερη δημοσιότητα απ' ό,τι αξίζει.

Από τη μεριά της, η Έλενα Μπατσούλη, δικηγόρος του Χ. Φράγκου, δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη». 

Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση στο site sofokleousin, πουθενά στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. δεν εμφανίζεται ο διευθυντής του να απαιτεί διαφημιστικά κονδύλια ή οικονομικά ανταλλάγματα από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου