Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Στην Αθήνα ο Πούτιν

Η επίσκεψη στην Ελλάδα του ισχυρού όσο και πλέον αμφιλεγόμενου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αυτονόητα έντονη συμβολική σημασία, αφήνει περιθώρια συνεργασίας κυρίως στον τομέα της ενέργειας υπό προϋποθέσεις «αλλά μέχρι εκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά στο zougla.gr ρωσική πηγή.

Με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πούτιν δηλώνει ηχηρό «παρών» στην ευρύτερη περιοχή, διαμηνύοντας προς την Τουρκία τη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-ΜόσχαςΔιάθεση και επιθυμία για συνεργασία υπάρχουν, το γεγονός όμως ότι η οικονομική κρίση έχει «προσδέσει» την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό άρμα (σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης χαρακτηρίζονται ψυχρές) απομακρύνει το ενδεχόμενο εμβάθυνσης των συνεργασιών μεταξύ Αθήνας-Μόσχας.

Είναι κυρίως μία επίσκεψη -η τέταρτη για τον Ρώσο Πρόεδρο από το 2001- που αποσκοπεί σε ισχυρά διπλωματικά μηνύματα.





Το δυνατό χαρτί για την Ελλάδα παραμένει η γεωστρατηγική της θέση, μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Χαρτί που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν διάγει την πιο εύκολη περίοδο της θητείας του, έχοντας να αντιμετωπίσει το καυτό μέτωπο με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16. 

Με την παρουσία του στη χώρα μας, δηλώνει ηχηρό «παρών» στην ευρύτερη περιοχή, διαμηνύοντας προς την τουρκική πλευρά τη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε ενέργεια, τουρισμό και ακίνητα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια -από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μαΐου - της έναρξης κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο. Είναι γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητεί -κόντρα στον ΤΑΡ- έναν εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θα ξεκινά από τη Βουλγαρία. 

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο θα κυμαίνεται και η συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών που θα υπογραφεί κατά την παραμονή του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα μεταξύ της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Παράλληλα, η Gazprom ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ Ρώσοι επιχειρηματίες μελετούν επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ρώσοι πράκτορες και θωρακισμένες λιμουζίνες…

Η ελίτ των Ρώσων και Ελλήνων πρακτόρων ενώνει τις δυνάμεις της για την ασφάλεια του προέδρου Πούτιν. Η κινητοποίηση ξεπερνά ακόμη και θρυλικές σε εφέ ταινίες του Χόλιγουντ: τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύουν δεκάδες κομάντο της προεδρικής φρουράς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στη φημισμένη Spetsnaz, την «αφρόκρεμα» των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Της άφιξης του Ρώσου προέδρου θα προηγηθεί η άφιξη αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Μακεδονία με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την ασφάλειά του και που ουσιαστικά θα «κλειδώσει» κάθε κίνηση στην περιοχή, σε συνδυασμό με συσκευές που μπορούν να καταρρίψουν drones.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά, στην Ελλάδα έφτασαν και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες για τη μετακίνηση του Ρώσου πρόεδρου και χωρίς -εννοείται- να ανακοινώνεται κάθε φορά σε ποια από τις τρεις θα βρίσκεται ο «ΝΟ2» ισχυρός άνδρας του πλανήτη.

Απ' όπου περνάει, θα έχουν προηγουμένως ακροβολιστεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι θα έχουν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ , της Αντιτρομοκρατικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου