Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Με αλλαγές οι δασικοί χάρτες

Δάσος

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI
Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, πιθανότατα με σημαντικές αλλαγές, θα ενταχθεί στο νέο νομοθέτημα με τα «προαπαιτούμενα» που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Εχουν διορθωθεί βασικές διατάξεις του, που είχαν παρουσιαστεί τον Μάρτιο από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, αλλά στη φάση της διαβούλευσης συνάντησαν έντονες αντιδράσεις από πολίτες και οικολογικούς φορείς, κυρίως το WWF Ελλάς.
Η κυβέρνηση, στις προτάσεις που έχει καταθέσει στους θεσμούς, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παράλληλη εκπόνηση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για το υπόλοιπο 48% της χώρας που δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό κτηματολόγιο, αλλά δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες.
Σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες για το 55% των δασικών εκτάσεων, αλλά έχει επικυρωθεί λιγότερο από 1%.
Οι περισσότεροι δεν έχουν θεωρηθεί, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς φορέων των μελετητών, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, γιατί την τελευταία δεκαπενταετία έχουν προστεθεί νέες ρυθμίσεις της διοίκησης.
Το κόστος των έτοιμων μελετών, που ξεκίνησαν το 2000, ανέρχεται σε 35-40 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι απαιτούνται άλλα 10 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους, ενώ θα φθάσουν τα 50 έως 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας.
Αυτό και μόνον το στοιχείο αποδεικνύει ότι η αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων δεν είναι η έλλειψη κονδυλίων, αλλά ο φόβος των προηγούμενων κυβερνήσεων για το τεράστιο πολιτικό κόστος.
Οι δασικοί χάρτες εκπονούνται με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και ειδικά για την Αττική του 1937-38.
Οι μελετητές αποτυπώνουν την τότε δασοκάλυψη και την αντιπαραβάλλουν με τη σημερινή εικόνα, χρησιμοποιώντας τρία γράμματα: Δ για τις δασικές εκτάσεις, Χ για τις χορτολιβαδικές και Α για τις ζώνες που έχουν αλλάξει χρήση.

Τα υπόβαθρα

«Η αντιπαραβολή δεν είναι εύκολη, γιατί οι αεροφωτογραφίες έχουν ληφθεί με διαφορετικά υπόβαθρα, που παρουσιάζουν απόκλιση έως και 50 μέτρα», μας εξηγεί ο Θανάσης Μπουζινέκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασοπόνων.
Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε περιπτώσεις αφανισμού δασικών εκτάσεων από καταπατήσεις, πυρκαγιές και ανάπτυξη οικισμών αυθαιρέτων.
Η επίλυσή τους θεωρείται «γόρδιος δεσμός» και γι’ αυτό έως τώρα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες μόνον σε περιοχές που δεν υπήρχαν αμφισβητούμενες ζώνες.
Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και το «ξεκαθάρισμα» των αμφισβητούμενων περιοχών, το νομοσχέδιο που προωθεί ο Γ. Τσιρώνης, προβλέπει:
◼ Τη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με το Κτηματολόγιο στην εκπόνηση των νέων χαρτών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε όσες περιοχές έχουν ετοιμαστεί.
Οι δασικές υπηρεσίες θα δηλώνουν σε τακτή προθεσμία αν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το έργο και σε περίπτωση αδυναμίας θα αναλαμβάνει το Κτηματολόγιο, αλλά θα έχουν την επίβλεψη και την έγκριση του χάρτη.
◼ Την αυτόματη ανάρτηση τμημάτων χαρτών για τις οποίες δεν θα υποβληθούν αντιρρήσεις. Θα διαχωριστούν οι «γκρίζες» ζώνες για τις οποίες θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
◼ Τη δημιουργία νέας κατηγορίας, των οικιστικών πυκνώσεων, με κατοικίες σε δασικές περιοχές που σήμερα παραμένουν «άγνωστες ζώνες», αφού απαγορεύεται και η καταγραφή των αυθαιρέτων.
Είναι οι πιο προβληματικές περιπτώσεις που θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση στο μέλλον. Οσοι οικισμοί διατηρηθούν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με καταβολή χρηματικού τιμήματος και κυρίως με τη δημιουργία δασικού θύλακα σε γειτονική περιοχή.
Για τους υπόλοιπους οικισμούς χωρίς θεσμοθετημένα όρια δημιουργείται επιτροπή ειδικών που θα τους εντάξει σε τρεις κατηγορίες, όπως προβλέπουν τα άρθρα 23 και 24 του επίμαχου νομοσχεδίου («Εφ.Συν.» 31/3/2016).

Τα στοιχεία

Οι δασικοί χάρτες έχουν ξεκινήσει από το 1979, αλλά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν το 2010 και έχει καλυφθεί με μελέτες το 55% της χώρας, αλλά έχουν επικυρωθεί μόνον 52 χάρτες, που καλύπτουν 1,1 εκατ. στρέμματα και αντιστοιχούν μόλις στο 0,84% της χώρας!
Εχουν ολοκληρωθεί άλλοι 447 δασικοί χάρτες που αφορούν 12,2 εκατ. στρέμματα (9,29% της χώρας), αλλά έχει κολλήσει η επικύρωσή τους.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες για άλλα 46 εκατ. στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 35,5% της χώρας.
Εκκρεμεί η ανάθεση άλλου ενός πακέτου μελετών για 15,4 εκατ. στρέμματα για το 11,69% της χώρας.

5 φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

ΔάσοςEUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που τροποποιεί βασικές διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, ζήτησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Συνδέσμου Μελετητικών Γραφείων (ΣΕΓΜ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων.
«Δεν μπορεί να προχωρήσει το Κτηματολόγιο αν δεν προηγηθούν οι δασικοί χάρτες», τόνισε ο Νίκος Χλύκας, πρόεδρος των μελετητών γεωτεχνικών, και ζήτησε να επικυρωθούν οι χάρτες που έχουν ήδη εκπονηθεί για 21 νομούς και την Αττική, οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 50% της χώρας.
Ο Θανάσης Μπουζινέκης, πρόεδρος των δασολόγων, επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στην εκπόνηση των χαρτών που θα αποκαλύψουν καταπατημένα και καμένα δάση και κυρίως αυθαίρετα μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Αποκάλυψε ότι μόνο στην Αχαΐα, έναν μεσαίο νομό της χώρας, οι μελετητές έπρεπε να ενσωματώσουν σε χάρτες 10.164 ψηφιακά αρχεία.
Τόνισε ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι εναπομείναντες υπάλληλοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Οι δύο ομιλητές εκτίμησαν ότι οι προωθούμενες διαδικασίες θα επιβραδύνουν την καταγραφή των δασικών εκτάσεων.
Η ίδια εκτίμηση, αλλά από διαφορετική οπτική, εκφράστηκε από τους προέδρους του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΣΕΓΜ.
Από τις ομιλίες τους προέκυψε ότι η γρήγορη εκπόνηση των χαρτών είναι αναγκαία ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να γνωρίζει εγκαίρως ο επίδοξος επενδυτής τον χαρακτήρα (οικιστικός, δασικός, αρχαιολογικός κ.λπ.) και τους όρους δόμησης που ισχύουν στο ακίνητο που τον ενδιαφέρει.
Σημείωσαν πάντως ότι με τους δασικούς χάρτες θα καταγραφεί η δημόσια περιουσία και επισήμαναν σωστά ότι, αν δεν προηγηθούν, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Κτηματολόγιο.
Ασκησαν κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και ζήτησαν διαφάνεια με την ανάρτηση όλων των στοιχείων στο διαδίκτυο.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου