Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτη φορά απλή αναλογική. Ψήφος στα 17

“Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με Ολάντ για μία προοδευτική συμμαχία με τους σοσιαλιστές, αλλά και με Ιγκλέσιας επενδύοντας στην εκλογή των Ποδέμος για αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη
AdTech Ad
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τη δυνατότητα συγκρότησης μίας προοδευτικής συμμαχίας με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το Brexit. Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος εν όψει των αυριανών εκλογών στην Ισπανία, καθώς και σε διάλογο που είχε με τον παραιτηθέντα πλέον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική

“Ήρθε η ώρα το τόπος και το πολιτικό σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Με κυβέρνηση για πρώτη φορά αριστεράς να αποκτήσει η χώρα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά απλή αναλογική”, είπε ο κ.Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας οριστικά την επιλογή του για τον εκλογικό νόμο, που είχε διχάσει το προηγούμενο διάστημα την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην ΝΔ, για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.
“Έχει έρθει η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Θα κάνουμε το χρέος μας. Θα ήταν αδιανόητο η αριστερά να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην υλοποιήσει πάγιες θέσεις της”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας. Αυτό άλλωστε ήταν και το επιχείρημα των πολλών υπέρμαχων της απλής αναλογικής στο κόμμα, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς και μία υπόσχεση που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να υλοποιήσει σε αντίθεση με άλλες, που προσκρούουν σε μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σχετική πρόταση νόμου. “Θα πράξουμε το ιστορικό μας χρέος, θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Το ίδιο θα πράξουμε και σε μεταρρυθμίσεις και συνταγματική αναθεώρηση”, τόνισε.
news 247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου