Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ποια είναι η αλήθεια για το πόσιμο νερό;


Οι τελευταίες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων του νησιού τόσο για τις παραλίες αλλά κυρίως για το πόσιμο νερό. Το εκπληκτικό ποσοστό του 100% χαρακτηρισμός (Α) δηλ. ακατάλληλο και των πέντε δειγμάτων εγείρουν σκέψεις.  



Οι μετρήσεις είτε των κρατικών φορέων είτε των περιβαλλοντικών οργανώσεων θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και όχι αμφισβήτησης. Τα σενάρια συνωμοσίας δήθεν πολιτικό-οικονομικών συμφερόντων συνεισφέρουν στην περαιτέρω σύγχυση και στην συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε  και το «άκομψο» από την πλευρά του ΠΑΚΟΕ να ονομάσει τα σημεία δειγματοληψίας με τα ονόματα ιδιωτικών επιχειρήσεων ιδίως σε περίοδο έντονου ανταγωνισμού και καχυποψίας αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι επηρεάζει την ποιότητα των μετρήσεων.
Άλλωστε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μετρήσεων τα δείγματα φυλάσσονται και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα επαληθεύσει. 



Για τις παραλίες μια πιθανή εξήγηση κοιτώντας και συγκρίνοντας τα σημεία που πάρθηκαν τα δείγματα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι στις περιοχές που υπάρχουν σπίτια και δεν υπάρχει αποχέτευση οι βόθροι που δεν είναι στεγανοί βρίσκουν το θαλασσινό νερό και επηρεάζουν την ποιότητα του. Αυτό αιτιολογεί το γεγονός ότι σε μικρές αποστάσεις η μία παραλία κρίνεται κατάλληλη και η άλλη ακατάλληλη όπως για παράδειγμα η Λιμνιώνα και η παραλία Σεληνίων ενώ περιοχές όπως το "καμινάκι"στον παλαιό λιμένα Αμπελακίων που κανένας δεν κολυμπά κρίθηκε κατάλληλο.  Αντίστοιχες μετρήσεις εξέδωσε το ΠΑΚΟΕ και για την Αίγινα που έκρινε ως ακατάλληλες παραλίες όπως της Αγ. Μαρίνας, της Σουβάλας και στο Αγκίστρι (δείτε την φωτογραφία με τις μετρήσεις)

Αυτό που χρήζει επανελέγχου από τους αρμοδίους φορείς είναι οι μετρήσεις στο πόσιμο . Το κεντρικό δίκτυο ανήκει στην ΕΥΔΑΠ και όλοι γνωρίζουμε ότι σε πολλά σημεία δεν έχει αλλαχθεί από την δεκαετία του 70. Αρκετά παλιό είναι και το δημοτικό δίκτυο το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε στους διάφορους οικισμούς. Η ανησυχία είναι διάσπαρτη και πολλοί συμπολίτες μας προσφεύγουν είτε στην λύση των εμφιαλωμένων είτε στην τοποθέτηση φίλτρων με άμεση επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού το σύνολο όμως των κατοίκων του νησιού συνεχίζει να χρησιμοποιεί το νερό του δικτύου και θέλει προφανώς να γνωρίζει την αλήθεια από επίσημα χείλη για την ποιότητα του. 

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα διενεργώντας επαναληπτικούς ελέγχους σε μεγάλο και αντιπροσωπευτικό αριθμό σημείων σε όλο το δίκτυο του πόσιμου νερού ώστε και οι πολίτες να συνεχίσουν να εμπιστεύονται ένα τόσο πολύτιμο αγαθό και να πάψουν τα σενάρια συνωμοσίας και αμφισβήτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου