Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο

Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Ενα απίστευτο θρίλερ πολλών ωρών εκτυλίχθηκε επί πολλές ώρες στην Τουρκία. Μια άλλη ημέρα ξημερώνει στη γείτονα χώρα έπειτα από το πραξικόπημα που ξεκίνησε μετά τις 10 το βράδυ χθες και που δημιούργησε σκηνικό εμφυλίου επί πολλές ώρες.


Κι ενώ τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι οι πραξικοπηματίες είχαν πιάσει στον ύπνο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, μετά τις 2 το κλίμα άλλαξε. Οι πληροφορίες έρχονταν συνεχώς κι έκαναν λόγο για επικράτηση της πλευράς Ερντογάν. Ο ίδιος αργά βγήκε και είπε ότι το πραξικόπημα τελειώνει. Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Μετά τις 2 και 30 ο αρχηγός της ΜΙΤ ανακοίνωνε ότι το πραξικόπημα απέτυχε. 
Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες με τους πολίτες που πριν μερικά χρόνια συγκρούονταν με τον στρατό στους δρόμους τώρα να βγαίναι και να σταματά τα τανς αλλά και να περπατούν αγκαλιασμένοι με στρατιώτες.
Ο ρόλος των social media, κυρίως το skype, ήταν καταλυτικός καθώς επέτρεψε σε Ερντογαν και πολιτικούς να κηρύξουν τη λαϊκή αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών.
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Το κλίμα αντιστράφηκε όταν ο Τούρκος πρόεδρος και υπουργοί, βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα βγήκαν μέσω skype και ζήτησαν να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ο κόσμος βγήκε, ανακατέλαβε περιοχές που είχε πιάσει ο στρατός και μπλόκαρε τανκ στους δρόμους ανεβαίνοντας ακόμη και πάνω σ’ αυτά. Αργότερα έγινε γνωστό ότι 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αγκυρα σε συγκρούσεις ενώ μετά τις 2 ανακατελήφθη το κτίριο της κρατικης τηλεόρασης και απελευθερώθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.  
Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. Επίσης τουρκικό F-16 κατέρριψε ελικόπτερο που είχε ταχθεί με το μέρος των πραξικοπημαιών.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.
Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός  Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας. Παραλλήλως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες γίνονταν μάχες σε πολλές περιοχές και είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών. Στις 3 τα ξημερώματα έσκασε βόμβα στο κοινοβούλιο ενώ έγινε προσπάθεια εισβολής στο παλάτι του Ερντογάν.
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για την Τουρκία είναι διαφορετική. Η αποτυχία του πραξικοπήματος πιθανότατα θα κάνει πιο δυνατό τον Ερντογάν που θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον Στρατό.
Ο εμφύλιος
Νωρίτερα, μεταξύ 12 και 2 τα μεσάνυχτα, πολίτες άρχισαν να πηγαίνουν σε σημεία που υπήρχε στρατός όταν ο Πρόεδρός τους ζήτησε να βγουν στους δρόμους. Οι πολίτες φέρεται να έδιωξαν τους στρατιώτες από το αεροδρόμιο Ατατουρκ ενώ μάχες γίνονταν έξω από κυβερνητικά κτίρια ενώ μεταδίδονταν σκηνές με τραυματισμένους.
Το ολιγόωρο πραξικόπημα που συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο
Ολη τη νύχτα επικρατούσαν σκηνές χάους, σε Κωνταντινούπολη και Αγκυρα και όλοι εξέφραζαν φόβους αποσταθεροποίησης ακόμη κι αν επικρατούσε η πλευρά Ερντογάν των πραξικοπηματιών.
Για περισσότερες από τρεις ώρες φαινόταν ότι το καλά οργανωμένο πραξικόπημα είχε καταλάβει καίριες θέσεις, ωστόσο, μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε αλλαγή σκηνικού.
Μετά το διάγγελμα Ερντογάν φαίνεται να άλλαζε το κλίμα καθώς ο κόσμος κινητοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όχι όμως στην Αγκυρα όπου η κατάσταση έδειχνε ανεξέλεγκτη. 
Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από αξιωματικούς όταν προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τις γέφυρες του Βοσπόρου. 
Αλλωστε, σε Πόλη και Αγκυρα έχουν ακουστεί πυροβολισμοί και υπάρχουν συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δεν ελέγχει τη χώρα, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να μιλήσει μέσω skype. Αλλες πληροφορίες λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά δεν τον άφησαν και τότε ζήτησε να πάει στη Γερμανία.
Φαίνεται πως υπήρχαν εχθροπραξιές στην τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, υπήρξε ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα πιθανότατα κοντά στην κρατική τηλεόραση αλλά και πυροβολισμούς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον φανατικών οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον στρατιωτών φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Το αιματοκύλισμα που ζητούν να αποφευχθεί οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται πως δεν θα αποφευχθεί, καθώς η κατάσταση, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ από μερίδα του στρατού, δείχνει να βγαίνει ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου. 
Πολιορκία στα γραφεία του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το CNN Turk. Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το δίκτυο σημειώνει πως ο στρατός είναι κοντά στην κατάληψη του χώρου.
Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως ο στρατός δεν απειλεί πολίτες και προσωπικό αφήνοντας τους να αποχωρήσουν. 
Επεβλήθη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία. Οι πραξικοπηματίες δηλώνουν ότι θα ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν νέο Σύνταγμα.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης.
Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το εξής: Εάν οι στρατιώτες και τα τανκς που όπως δείχνουν τα κανάλια, βρίσκονται σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης, εκτελούν διαταγές των πραξικοπηματιών, τότε δεν πρόκειται για μειοψηφία, αφού οι δυνάμεις που εμφανίζονται είναι πολλές.
Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης, τα κανάλια δεν εκπέμπουν.
Το τρίτο ερώτημα αφορά το γιατί οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση και δεν έπραξαν το ίδιο και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Το τέταρτο ερώτημα αφορά το γιατί μέχρι στιγμής δεν βγήκε κάποιος στρατιωτικός να ανακοινώσει τα περί πραξικοπήματος και έχουμε απλώς μία ανακοίνωση που διαβάστηκε στα κρατικά κανάλια από μια όμορφη παρουσιάστρια.
Τέλος τα κανάλια μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες για πυροβολισμούς και συγκρούσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει μεταδοθεί καμία σχετική εικόνα.
Το πραξικόπημα
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ πως κατέλαβε την εξουσία στην χώρα για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι το διάγγελμα δεν είναι του τουρκικού στρατού αλλά των πραξικοπηματιών.
Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.
Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN TURK
Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.
‘Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθύν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο στρατός διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφού στις ΗΠΑ έφτασε αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αγνωστό είναι που βρίσκεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι κατά άλλους εξαφανισμένος και κατ΄ άλλους βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.
Πυροβολισμοί
Πυροβολισμοί ακούστηκαν νωρίτερα στην Άγκυρα, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Tα τανκς έχουν βγει στους δρόμους, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο και στις φωτογραφίες. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.
Ακόμη, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας.
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μετέδιδε νωρίτερα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δύο είναι τα σενάρια: είτε οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, είτε πρόκειται για πραξικόπημα.

Πριν από λίγη ώρα οι αρχές μπλόκαραν Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση.
http://www.imerisia.gr/

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/16 14:53
      ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΡΟΝΤΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΡΙΑΝΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΦΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΤΣΟΥΞΕΙ ΛΙΓΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΒΑΖΕΛΙΝΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΜΠΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΠΟΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ.


      Μα τι είσαι ρε παιδί μου φωτιά παίρνει το πληκτρολόγιο στο ένα μπλογκ γράφεις έτσι και στο άλλο μπλογκ γιουβέτσι στο ένα γράφεις με κεφαλαία στο άλλο με μικρά. Και όλα αυτά ταυτόχρονα.
      Σε έχω προειδοποιήσει όμως. Μη πεις μετά ότι δεν προειδοποίησα

      Διαγραφή