Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Χιλιάδες οι τόνοι σκουπιδιών – Εκκλήσεις δημάρχων στους πολίτες

Κάδοι που υπερχειλίζουν από σκουπίδια και διάσπαρτα απορρίμματα τριγύρω τους συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των πόλεων, μετά το μπαράζ καταλήψεων στα αμαξοστάσια της χώρας από συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά και μόνιμο προσωπικό.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται μέχρι -τουλάχιστον- την ερχόμενη Πέμπτη, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους.

Την ίδια ώρα, η άνοδος του θερμομέτρου δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις, αφού από τους σωρούς των σκουπιδιών αναδύονται δυσοσμίες.
Για “βόλτες με κλειστή τη μύτη στην Αθήνα” κάνουν λόγο διεθνή μέσα, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στην πόλη με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.
Οι δήμαρχοι της χώρας, τασσόμενοι – οι περισσότεροι- στο πλευρό των συμβασιούχων, κάνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν, ει δυνατόν, τον όγκο των σκουπιδιών που κατεβάζουν στους κάδους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, έως σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του δήμου Νεάπολης – Συκεών περίπου 600 τόνοι σκουπιδιών, ενώ τα τέσσερα απορριμματοφόρα ασφαλείας θα κυκλοφορούν και το Σαββατοκύριακο.
Στον δήμο Καλαμαριάς οι συμβασιούχοι επέτρεψαν χθες σε οχτώ απορριμματοφόρα να πραγματοποιήσουν αποκομιδή, ενώ για σήμερα Παρασκευή και για το Σαββατοκύριακο θα αφήσουν πέντε απορριμματοφόρα ασφαλείας. Καθημερινά στην Καλαμαριά συγκεντρώνονται περίπου 80 τόνοι σκουπιδιών.
Στον δήμο Παύλου Μελά επίσης ένας μικρός αριθμός αυτοκινήτων θα βγουν στους δρόμους για να συλλέξουν τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία και τις λαϊκές αγορές, ενώ στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα καθώς καθημερινά συγκεντρώνονται περίπου 100 τόνοι απορριμμάτων και καλεί την κυβέρνηση να λύσει το θεμα.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες να κρατήσουν τα απορρίμματα στα μπαλκόνια τους, ενώ οι δήμοι Καισαριανής, Αθηναίων, Πατρέων και Πετρούπολης κάνουν έκκληση περιορισμού τους, φοβούμενοι τους επαπειλούμενους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Με αυτή τη σκέψη, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, γνωστοποιώντας στους κατοίκους του νησιού τα μέτρα τα οποία και μπορούν να ακολουθήσουν για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου