της Μαριαλένας Βιλλιώτη - freeminds.gr
Η ιστορία της ύστερα από μελέτες, ανασκαφές και ευρήματα ξεκινά ήδη από την Προϊστορική εποχή, πριν δηλαδή μας παραδοθεί καταγεγραμμένη σε πάπυρους και βιβλία. Σχεδόν κανείς από τους κατοίκους της δεν μπορούσε να υποψιαστεί τη σπουδαιότητα και το σεβασμό του τόπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στο πέρασμα των χρόνων.
Η Σαλαμίνα,σύμφωνα με το μύθο ήταν η Νεράιδα κόρη του θεού Ασώπου και της Μετώπης, αδελφή της Αίγινας και σύζυγος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα. Ο ιστορικός γεωγράφος Στράβωνας υποστηρίζει πως είχε στην κατοχή της τρία ονόματα: Σκίρας,Πιτυούσα-λόγω των πεύκων της και Κυχρεία, προς τιμήν του υϊού της Κυχρέα.
Πατρίδα του ομηρικού Βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου, πλοία του οποίου συμμετείχαν στην εκστρατεία των Αχαιών ενάντια στην Τροία. Τόπος γέννησης αλλά και πηγαίας έμπνευσης, σε ένα υπόγειο σπήλαιο, του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και ναυπήγηση των Αθηναϊκών πλοίων-τις λεγόμενες «Τριήρεις». Η ύψιστης σημασίας Ναυμαχία των Ελλήνων ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία, με αρχηγό τον Θεμιστοκλή, το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ, έλαβε χώρα στα στενά της, δημιουργώντας την αρχή της ακμής της Αθηναϊκής πολιτείας καθώς και της παρακμής των Περσών. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας κατοχυρώνεται ως η σημαντικότερη μάχη της Αρχαίας Ιστορίας.
Η ιστορία της φυσικά δεν σταματά το 480 π.Χ αλλά συνεχίζεται αναπτύσσοντας την τοπική της κοινωνία, το πολιτισμό της, τον δικό της μικρόκοσμο-με τους παραδοσιακούς χορούς της και τις φορεσιές της. Την περίοδο του 1821 ο αρχιστράτηγος τότε Γεώργιος Καραϊσκάκης οργανώνει το παρατηρητήριό του έχοντας προστάτη τον Άγ.Δημήτριο. Λαβωμένος από την μάχη της Ακρόπολης αφήνει την τελευταία του πνοή στη Σαλαμίνα ζητώντας να ταφεί δίπλα στην εκκλησία του Αγίου του. Φιλοξενεί την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο σε ένα γραφικό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα.
Η Γνωστή και ως Κούλουρη αποτελεί τον κοντινότερο προορισμό του Σαββατοκύριακου καλύπτωντας αρκετό κομμάτι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττίκης. Οι περισσότεροι από εκείνους, παραθεριστές που βάζουν το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη του νησιού.Γενιές και Γενιές έχουν περάσει τα καλοκαίρια τους στο νησί, κολυμπώντας στα νερά του, διασκεδάζοντας στα πανηγύρια του και φιλοσοφώντας στα ουζερί του.
Η τοποθεσία της Σαλαμίνας, είναι σε σημείο που προδιαθέτει ποικίλες μορφές αποδράσεων: μονοήμερες, διήμερες αλλά και εκδρομές περιηγήσεων.
Φτάνοντας με το Ferry Boat ή με το καραβάκι στο νησί το σίγουρο είναι ότι θα θέλεις να ξαποστάσεις, να πάρεις μια ανάσα και επιτέλους να μυρίσεις θαλασσινό αέρα. Τι καλύτερο λοιπόν από τα ουζερί της Κούλουρης στην παραλία, όπου οι φρέσκοι θαλασσινοί μεζέδες είναι άκρως δελεαστικοί για να σε καθίσουν στην καρέκλα τους…
Αφού λοιπόν δροσιστεί το είναι σου, ετοιμάσου να οργανώσεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να γνωρίσεις κάθε σπιθαμή της-από τα αξιοθέατα μέχρι τις πιο κρυφές και απόμερες παραλίες της.
- Πρώτος προορισμός, ο «Τύμβος των Σαλαμινομάχων»για να δεις από πρώτο χέρι που διαδραματίστηκε η περίφημη Ναυμαχία που μαθαίνεις στο σχολείο. Κατηφορίζοντας από το μνημείο, στα δεξιά, βρίσκεται η Αρχαία Πόλη της που στέγαζε και το λιμάνι όπου κατασκευάζονταν τα δυνατότερα πλοία, οι Αθηναϊκές «Τριήρεις».
- Δεύτερος Προορισμός, ο Τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στο Ναό του ΑΓ.Δημητρίου στο κέντρο της Σαλαμίνας, όπου ετάφη με δική του εντολή και επιθυμία.
- Τρίτος Προορισμός, το ανάκτορο του βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου, στην περιοχή Κανάκια, όπου η βόλτα προς τα κει συνδυάζει μια βουτιά στη θάλασσα(γιατί σε έφαγε η ζέστη μέχρι εκεί)καθώς και φαγητό στο παραδοσιακό ταβερνάκι. Κατεβαίνοντας πάλι προς τη χώρα, συναντάς το μοναστήρι Αγ.Νικόλας τα λεμόνια, χωμένο μέσα στα δέντρα.
- Τέταρτος Προορισμός, το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε καταφύγιο του άμαχου Αθηναϊκού πληθυσμού. Το προαύλιο του φιλοξενεί τον τάφο του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα. Ο τότε ηγούμενός του ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας.
- Πέμπτος Προορισμός, μια ματιά στον τοπικό πολιτισμό του νησιού με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα εργαλεία, τα μουσικά όργανα, τα όπλα του 1821, τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και τις φωτογραφίες, στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχειακό Μέγαρο.
- Έκτος Προορισμός, το σπήλαιο όπου έγραφε και εμπνεόταν τα έργα του ο τραγικός ποιητής μας Ευριπίδης, στην περιοχή Περιστέρια.
Ήρθε η ώρα όμως να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας τις ταβέρνες των Σεληνίων για καλό φαγητό δίπλα στο κύμα ξεχνώντας για κάποια ώρα την ζέστη που νιώθεις μιας και περιφέρθηκες από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη θαυμάζοντας τα αξιοθέατα της!!!
Αν τώρα νομίζεις πως μόνο ιστορία και φαγητό έχει στη Σαλαμίνα έχω να πω προς ενημέρωση πως διαθέτει και νυχτερινή ζωή σταclub της δικής της παραλιακής,την Λεωφόρο Αιαντείου. Ωστόσο υπάρχουν και μπαράκια για ήσυχες καταστάσεις με μπυρίτσα ή cocktail.
Σαν προορισμός ίσως να θεωρηθεί χαμηλής επισκεψιμότητας λόγω του ότι δεν έχει τουρισμό, με την έννοια που συναντάμε στα υπόλοιπα νησιώτικα συγκροτήματα. Ειλικρινά, η ομορφιά και η αξία της δεν έχει να ζηλέψει πραγματικά τίποτα από τα άλλα νησιά γιατί όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι αλλά και οι παραθεριστές της το νησί, ειδικά το καλοκαίρι, γίνεται ΣαλαΜύκονος. Πολύ γνωστή, με κρυμμένες ομορφιές και γεμάτη κόσμο.
Ερχόμενοι, μην ξεχάσετε Να:
- Κάνετε βουτιές στην οργανωμένη παραλία της «ΖΕΦΥΡΟΣ» για να συνδυάσετε τον καφέ σας και το φαγητό σας όλη μέρα με τη θάλασσα.Είναι η κοντινότερη στο κέντρο και στο λιμάνι παραλία.
- Πάρετε γλυκά-παγωτά από το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο «ΜΠΕΓΝΗΣ».
- Δοκιμάσετε στα ουζερί της θαλασσινά μεζεδάκια και χταποδάκι Κουλουριώτικο.
- Πιείτε καφέ στην Αγ.Νικολάου.
- Εξερευνήσετε τις όμορφες και γραφικές ακτές της.
- Έρθετε καλύτερα με αυτοκίνητο γιατί οι συγκοινωνίες της περιορίζονται σε πιο μακρινές από το κέντρο αποστάσεις.
- Την επισκευθείτε και το μήνα Σεπτέμβριο διότι ως γνωστόν το καλοκαίρι δεν τελειώνει τον Αύγουστο.
Περάσετε Όμορφα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου