"Παραδίδουμε τις παραλίες καθαρές και τολμώ να πω πιο καθαρές απ’ ό,τι ήταν, γιατί έγινε εξαιρετικά προσεκτική και ποιοτική δουλειά" δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής
Η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε σήμερα αυτοψία στις παραλίες της Σαλαμίνας οι οποίες επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε, μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και οι οποίες απορρυπάνθηκαν, με επιτυχία.
Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Ααρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης συνάντησαν τη δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου- Παθανασίου στην παραλία στα Σελήνια και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου όπου υπογράφτηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρωτόκολλα για την παράδοση των καθαρών πλέον παραλιών στην τοπική κοινωνία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
«Πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από εκείνο το πάρα πολύ δύσκολο γεγονός που δημιούργησε την παλιά δυσάρεστη εικόνα στο Σαρωνικό και που ήταν ένα ατυχές γεγονός, σήμερα μπορώ να πω ότι με την προσπάθεια που κάναμε ανελκύστηκε το πλοίο και καθάρισε ο Σαρωνικός κόλπος. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει» το 1998 και που εκδόθηκε το ΠΔ 55, που προβλέπει τη δυνατότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας με διοικητική πράξη να δίνει την εντολή να γίνεται η ανέλκυση με ευθύνη του αναδόχου, για πρώτη φορά, λοιπόν, ο νόμος εφαρμόστηκε. Και ήταν το Αγία Ζώνη ΙΙ, το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε τα τελευταία 19 χρόνια.
Εμείς λοιπόν, προχωρήσαμε σ΄ αυτή την ενέργεια. Ανελκύστηκε το πλοίο, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Έτσι εξαφανίσαμε την πηγή περαιτέρω ρύπανσης. Επιπλέον με την ανέλκυση δώσαμε τη δυνατότητα στην εισαγγελική έρευνα με τους εμπειρογνώμονες που έχει ορίσει ,να ψάξει το πλοίο ώστε να φτάσουμε κοντά στις αιτίες που οδήγησαν στη βύθισή του.
Σας ενημερώνω επίσης ότι θα ερευνήσουμε, τις ευθύνες και τους υπεύθυνους που όφειλαν να πληρώσουν για να ανελκυστούν τα πλοία που βυθίστηκαν στην περίοδο αυτή. Αυτή τη στιγμή τα βυθισμένα πλοία σε Πειραιά και Ελευσίνα ξεπερνάν τα 45. Το στοίχημα που βάλαμε ήταν να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, την εικόνα των πετρελαίων που είχαν προσεγγίσει τις ακτές του Σαρωνικού, και η οποία προβλήθηκε από εσάς σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε μια συντονισμένη, καθημερινή προσπάθεια με την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, η ηγεσία του οποίου κατανεμήθηκε σε κάθε Δήμο που είχε πρόβλημα. Υπήρχε καθημερινή συνεργασία με τα γραφεία υπουργού, υφυπουργού και των δυο ΓΓ ώστε να φτάσουμε σήμερα να παραδίδουμε τις παραλίες καθαρές και τολμώ να πω πιο καθαρές απ’ ό,τι ήταν, γιατί έγινε εξαιρετικά προσεκτική και ποιοτική δουλειά.
Πρέπει να ξέρετε ότι η δουλειά που κάναμε είναι προϋπόθεση για να έρθει εδώ το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για τις Ρυπάνσεις από Πετρέλαιο. Πρέπει το Ταμείο να μπορεί να επιβεβαιώσει την ποιότητα της δουλειάς, για να πληρώσει. Από την πρώτη στιγμή ο προξενικός ακόλουθος που έχουμε στο Λονδίνο πήρε εντολή, ήρθε σε επαφή με το Ταμείο, το οποίο τη δεύτερη μέρα έστειλε άνθρωπο εδώ. Όλη αυτή η δουλειά απορρύπανσης γινόταν κάτω από την εποπτεία αυτού του Ταμείου, γιατί η Ελλάδα είναι συνδρομητής του. Επαναλαμβάνω: Για να πληρώσει το Ταμείο, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι η χώρα στην οποία έγινε η ρύπανση, εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το διαπίστωσε.
Σχετικά με τις παραλίες σας λέω το εξής. Καθαρίστηκε ό,τι υπήρχε, από πλευράς πίσσας και πετρελαιοειδών, χαλίκια και βράχια σε σημείο παρεξήγησης με το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί πληρώνουν για όσα συνέβησαν από αυτό το ναυάγιο και όχι από παλαιότερα συμβάντα. Για όλα αυτά τα έξοδα, το ελληνικό δημόσιο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι σε εξέλιξη και η παράδοση των υπόλοιπων παραλιών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Την Παρασκευή, με πρωτοβουλία μας συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία θα έρθει και το ΕΛΚΕΘΕ το οποίο συνεργάστηκε με τον Πολυτεχνείο Αθηνών, με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με το Ινστιτούτο Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, με το Ινστιτούτο Έρευνας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών και με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Θα ενημερώσει λοιπόν το ΕΛΚΕΘΕ τη Βουλή για δύο πράγματα. Για τις έρευνες που έκανε για τα νερά και για τον πυθμένα. Είναι δύο διαφορετικές έρευνες, άλλη για το νερό της θάλασσας και άλλη για τον πυθμένα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, οι έρευνες αυτές θα δοθούν στο Υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στις ανακοινώσεις, που πιστεύω θα γίνουν αυτές τις μέρες, για το θέμα της κολύμβησης. Και περιμένουμε και την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας για την αλιεία, ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος της προσπάθειας που έχει γίνει.
Στο τέλος της άλλης βδομάδας θα κάνουμε μια συνέντευξη και ανοιχτή συζήτηση με το ΕΛΚΕΘΕ. Θα ρωτήσετε ό,τι θέλετε για να αποτυπώσετε την πραγματικότητα τόσο για την εικόνα των παραλιών όσο και για την ποιότητα του νερού κα του πυθμένα. Και εκεί ίσως ακουστούν κι άλλα πράγματα γιατί άκουσα πολλούς να επικρίνουν και να επιρρίπτουν ευθύνες αλλά θα πρέπει να απαντήσουν όλοι αυτοί οι πολύ ευαίσθητοι τι γίνεται στο Σαρωνικό όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλω να σας ευχαριστήσω. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Δεν ήταν εύκολο αυτό που συνέβη. Οφείλαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Κανένας δεν πίστευε πριν τρεις μήνες ότι θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σήμερα, εδώ. Μιλούσαν για οικολογική καταστροφή. Αυτό δεν υπάρχει. Όποιος θέλει ας φέρει οποιοδήποτε επιστήμονα εδώ, να μας πει για τι πράγμα μπορούμε να μιλάμε.
Το ναυάγιο και η ρύπανση ήταν η αφορμή για να τολμήσουμε, ό,τι δεν τόλμησε κανείς μέχρι σήμερα. Να υποχρεώσουμε δηλαδή, κάθε σκάφος που κάνει πετρέλευση, να δηλώνει το στίγμα που θα κάνει την πετρέλευση 12 ώρες πριν. Αυτό το αυτονόητο μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Σήμερα λοιπόν, αυτό είναι νόμος του κράτους και από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.»
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:
«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η σημερινή μέρα καθώς παραδίδουμε, πίσω, στο λαό της Σαλαμίνας καθαρές τις παραλίες του νησιού, παραλίες που λόγω της εγγύτητας στο ναυάγιο, επλήγησαν από εκτεταμένη ρύπανση, περισσότερο από κάθε άλλη. Ήταν ένα δύσκολο έργο, το οποίο όμως ολοκληρώθηκε μετά τις επίμονες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των ιδιωτικών αναδόχων εταιριών αντιρρύπανσης, σε συντονισμό και σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δήμαρχο Σαλαμίνας. Αν πραγματικά συγκρίνει κανείς το αποτέλεσμα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, με την εικόνα που είχαν οι παραλίες μετά τις πρώτες μέρες του ναυαγίου, τότε μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Η σημερινή μας παρουσία στην Σαλαμίνα, σηματοδοτεί και το κλείσιμο του κύκλου των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου, μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Έχει ήδη καθαριστεί εξολοκλήρου η Αθηναϊκή Ριβιέρα και έχει επιτυχώς λάβει χώρα η ναυαγιαίρεση.
Οι επιπτώσεις που προκάλεσε το ναυάγιο στο περιβάλλον έχουν αντιμετωπισθεί, όμως η περιπέτεια που αντιμετωπίσαμε μας έφερε μπροστά σε εγγενή προβλήματα του συστήματος πετρέλευσης και του κινδύνου που υπάρχει, το Αγία Ζώνη ΙΙ να μην είναι το τελευταίο πλοίο που θα μολύνει τις θάλασσες και τις ακτές μας.
Για αυτό το λόγο και με βάση την εμπειρία μας αυτή, σαν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη πιθανόν παρόμοιων ατυχημάτων, μέσα από μια σειρά άρθρων που εντάχθηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια αντιστροφής των επιπτώσεων που άφησε πίσω του το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου- τους εργαζόμενους στις εταιρείες απορρύπανσης, τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και φυσικά τους εθελοντές που ενεπλάκησαν ενεργά και αποτελεσματικά σε αυτή τη προσπάθεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει και στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι συμμετείχαν καθημερινά στις εργασίες του Συντονιστικού Οργάνου και βοήθησαν σημαντικά στην γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού. Ευχαριστώ, τέλος, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επιμονή του και την καθοδήγησή του έτσι ώστε σήμερα να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που μας κάνει όλους περήφανους.»
Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου δήλωσε:
«Το καλύτερο απ’ όλα, Υπουργέ, είναι ότι δώσατε εντολή να ανελκυστεί το πλοίο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Από την πρώτη στιγμή αντιδράσατε και ήσασταν κοντά μας και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Διότι νομίζω πως χάριν αυτού του συντονισμού με τον κ. Σαντορινιό και το επιτελείο σας στο υπουργείο φτάσαμε σε αυτό το τόσο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αλλά και η εταιρία δεν έχει φύγει ούτε μια ώρα από εδώ, κάτω από συνθήκες ζέστης, κρύου, βροχής, είναι πάντα εδώ. Και σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης ανά πάσα ώρα, ό,τι και να προκύψει θα επιμεληθούν.»
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου