Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

''Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή''

Με την Οδύσσεια παρομοίασε την πορεία της χώρας τα μνημονιακά χρόνια πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμα του από το νησί της Ιθάκης, με την οποία συνέκρινε την έξοδο από τα μνημόνια.
Προειδοποίησε όμως ότι: «Τώρα που φτάσαμε στον προορισμό μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι νέες μάχες είναι μπροστά μας οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται απέναντι». Με τον όρο μνηστήρες περιέγραψε «όσους έφτιαξαν την Ελλάδα της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων, όσους θέλουν να παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος έχοντας offshore και καταθέσεις στο εξωτερικό, που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω νόμου και τρέμουν στην ιδέα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε πως «δε θα αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους» και τόνισε πως «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο όμως μας αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες γράψαμε με θυσίες το τέλος των μνημονίων. Σήμερα ξεκινάμε για τη νέα εποχή της πατρίδας, για να μην ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα των ελλειμμάτων αλλά με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας».

Διάγγελμα Τσίπρα: Δε θα αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια των μνηστήρων
 ANDREA BONETTI

Με την παρομοίωση αυτή έθεσε και το πολιτικό δίλημμα της επόμενης ημέρας, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της συνέχισης της μάχης κατά της διαπλοκής και αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί παλιό πολιτικό σύστημα.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού έβριθε συμβολισμών για τα μνημονιακά χρόνια, με υπενθύμιση των μέτρων που ελήφθησαν και διαβεβαίωση πως δε θα ξεχαστούν οι αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια («Δε θα γίνουμε λωτοφάγοι» είπε χαρακτηριστικά). Όρισε ως σημείο καμπής την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αφήνοντας αιχμές κατά πρώην συντρόφων που όπως είπε «φοβήθηκαν τα κύματα», ενώ αιχμές άφησε και κατά της κυβέρνησης Παπαδήμου και του Γιάννη Στουρνάρα και ταυτόχρονα ευχαρίστησε όσους στην Ευρώπη αντιτάχθηκαν στα σενάρια του Grexit.
Τόνισε ότι η χώρα ανακτά το δικαίωμα να ορίσει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, και έκανε λόγο για ημέρα λύτρωσης, αλλά και αφετηρία μίας νέας εποχής, στην οποία ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων.
Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού:


Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί στο νησί και είχε συναντήσεις με παράγοντες του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η Ιθάκη είναι ιστορικός τόπος και η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θα ταυτιστεί με την έξοδο από τα μνημόνια. Η άφιξη στη Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας. Έχουμε ακόμα αγώνες μπροστά μας... », δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του νησιού. Παράλληλα τόνισε ότι είναι σημαντική η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Πάτρα.
Διάγγελμα Τσίπρα: Δε θα αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια των μνηστήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου