Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ακόμη κι ο Δευκαλίωνας σηκώνει ψηλά τα χέρια!

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Αφού υπενθυμίσουμε στους «φίλους» δεξιούς τον τίτλο του χθεσινού Δευκαλίωνα «Ο Βενιζέλος στην Κυβέρνηση-Η Δεξιά στην Εξουσία» θα τους πούμε το εξής: Δεν πρέπει να στέκονται στα ονόματα και τα σύμβολα. Θα πρέπει να στέκονται στην ουσία της πολιτικής κι αυτή είναι μία και μοναδική.
Ο κ. Ε. Βενιζέλος είναι ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός του μνημονίου και της μνημονιακής πολιτικής. Άρα και ο πραγματικός θεματοφύλακας, εμπνευστής και εκφραστής της κυρίαρχης αυτήν την εποχή οικονομικής συνταγής, που είναι η εφαρμογή του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία. Δηλαδή ο άκρατος Καπιταλισμός.
Άρα οι «φίλοι» δεξιοί δεν πρέπει να στενοχωριούνται. Αντίθετα θα πρέπει να...
χαίρονται. Βρήκαν τον άνθρωπο τους, τον ηγέτη τους.
Ας ξεφύγουμε τώρα λίγο από την μίζερη και βλαχομπαρόκ ελληνική πραγματικότητα. Να δούμε λίγο και πάλι τον διεθνή οικονομικό περίγυρο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε ότι οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, άρα ανεβαίνουν οι αποδόσεις. Ενώ οι τιμές των μετοχών φυσιολογικά ακολουθούν μία πλάγιο-καθοδική πορεία, αφού οι περισσότερες εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε μία αναζωπύρωση της κρίσης, είτε στην ΕΕ, είτε στην Κίνα. Λογικό θα ήταν λοιπόν να ανεβαίνει η τιμή των μετάλλων και κύρια του χρυσού. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο χρυσός αποτελεί διαχρονικά το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών.
Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι οι τιμές των συμβολαίων χρυσού  παράδοσης Αυγούστου υποχωρούν. Προσέξτε οι τιμές των συμβολαίων χρυσού μελλοντικής παράδοσης, δηλαδή επί της ουσίας κάποια παράγωγα προϊόντα σε χρυσό που έχει εκδώσει κάποια τράπεζα. Κρατήστε αυτήν την επισήμανση γιατί κάποια στιγμή αργότερα θα σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Τι κάνουν λοιπόν οι επενδυτές αυτήν την περίοδο; Όσοι βρουν την απάντηση θα γίνουν πλούσιοι. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την απόφαση της ΕΕ για κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες υπήρξε μία ροή χρήματος προς τις Αγγλοσαξονικές Τράπεζες. Στο Αγγλοσαξονικό τραπεζικό σύστημα οι πιθανότητες κουρέματος ήταν σαφώς μικρότερος.
Ήταν η εποχή που τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων και κύρια της Νέας Υόρκης έτρεχαν σαν τρελά. Φυσιολογικά λοιπόν η αμερικανική οικονομία «μπούκωσε» από ρευστό και η πρόβλεψη για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ ήρθε νωρίτερα.
Εκεί είναι λοιπόν το κρίσιμο σημείο. Όπου αποφασίσουν να επενδύσουν οι τράπεζες των ΗΠΑ στις οποίες είναι κατατεθειμένη η πλειοψηφία της παγκόσμιας ρευστότητας, εκεί θα δημιουργηθεί ο νέος πλούτος. Μία εύκολη απάντηση θα ήταν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μία άλλη οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα προσθέταμε και τις εταιρείες παραγωγής πολεμικού υλικού. Η απάντηση όμως δεν είναι πλήρης. Εδώ η στήλη προς το παρόν σηκώνει τα χέρια ψηλά. Καταλαβαίνει ότι δεν απαντάει συνολικά αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Τι να κάνουμε… ακόμη κι ο Δευκαλίωνας σηκώνει ψηλά τα χέρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου