«Η υπεραισιοδοξία που καλλιεργούμε δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί από τα δεδομένα. Εκτός κι αν έχουμε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά και δεν το γνωρίζουμε».
Η φράση ανήκει σε υπουργό της κυβέρνησης και είναι ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για τη στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να διοχετεύει, με κάθε ευκαιρία, ενέσεις αισιοδοξίας για τις δυνατότητες της οικονομίας να απεγκλωβιστεί από το σπιράλ της ύφεσης.
Με φόντο και τη σκληρή σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σημειωτέον, δεν είναι παρά η αιχμή των υπόγειων συγκρούσεων, οι περισσότεροι στην κυβερνητική παράταξη θεωρούν ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει περιέλθει στην πιο κρίσιμη φάση της, με τους εταίρους να χαράσσουν πλέον τη στρατηγική τους στη βάση της πολιτικής τους επιβίωσης και όχι της υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεων και ότι, εφεξής, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Ακόμη και αυτό των εκλογών εντός του 2013, το οποίο, πάντως, φαντάζει δύσκολο, αφού πέραν των άλλων, η Αθήνα ευελπιστεί ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν κινήσεις χαλάρωσης εκ μέρους του Βερολίνου.
Παρ ότι κατά γενική εκτίμηση η προοπτική της κάλπης θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και πιθανότατα δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους δανειστές, πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ανοικτούς φόβους για τις δυνατότητες της τρικομματικής κυβέρνησης να διασφαλίσει επί μακρόν την συνοχή και αποτελεσματικότητά της.
Εκλαμβάνουν, δε, την στρατηγική που εσχάτως εκπονεί το Μέγαρο Μαξίμου ως επιβεβαίωση του σεναρίου της διπλής ή ακόμη και τριπλής κάλπης την ερχόμενη άνοιξη, το οποίο είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνεται στα σχέδια επί χάρτου του κυβερνητικού επιτελείου.
«Δίνουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και ότι πολύ σύντομα, τα σημάδια της ανάκαμψης θα είναι ορατά.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ πιο ζοφερή» λένε πολλοί, εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την κυβέρνηση, η θέση της οποίας θα επιβαρύνεται, όσο θα βαθαίνει η ανέχεια για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι από το Σεπτέμβριο η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τότε οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα «ραβασάκια από την εφορία, ενώ στο μεταξύ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους προς τη εφορία, η οποία, με τους όρους που έχουν τεθεί, καθίσταται σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους.
Στις αρχές του φθινοπώρου, εξάλλου, στη νέα επίσκεψη της τρόϊκας, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της διετίας 2014-16για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους ( στην καλύτερη περίπτωση ) 4,2 δις ευρώ.
Και το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση, οι τρεις εταίροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον φόρο στα ακίνητα, αλλά να οριστικοποιήσουν το σχέδιο κινητικότητας στο δημόσιο, το οποίο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.
Στην αιχμή του προβληματισμού βρίσκονται και οι δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες, αντί να αμβλύνονται, εντείνονται. Στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλούν ότι το επόμενο διάστημα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα εντείνουν τις πιέσεις για αλλαγή στη δομή, τα πρόσωπα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Άλλωστε, οι βολές που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος εναντίον του πρωθυπουργού, δείχνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το κλίμα έντασης που εξακολουθεί να επικρατεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, παρά την φαινομενική ηρεμία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.
«Οι διαφορετικές αντιλήψεις είναι αναμενόμενες. Το πείραμα είναι δύσκολο, αλλά η ευθύνη για την τύχη της χώρας θα υπερβεί κάθε εμπόδιο» αρκούνται να σχολιάσουν κυβερνητικοί κύκλοι που δεν επιθυμούν να πυροδοτήσουν περαιτέρω την ένταση.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου