Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός με 812 εκατ. ευρώ πλεόνασμα – Η τρόικα όμως δεν τον εγκρίνει

Giannis Stournaras 425110050Το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2014 που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα και τις συνοδευτικές εκθέσεις κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 Την ίδια ώρα χωρίς την έγκριση των πιστωτών μας είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, υπογράμμισε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Σάιμον Ο' Κόνορ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής που τον παρέλαβε σημείωσε ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις στην επιτροπή οικονομικών συνεδριάσεων θα ξεκινήσουν στις 25 Νοεμβρίου και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 ή 4 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί το Σάββατο 7 ή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ύφεση φέτος είναι στο 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5%.
Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και 812 εκατ. ευρώ για το 2013 προβλέπει το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς πάντως να έχει λάβει την τελική έγκριση της τρόικας.
Τα βασικά του στοιχεία παρουσίασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας «από φέτος οι θυσίες πιάνουν τόπο». Και ο κ. Στουρνάρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις θυσίες των ελλήνων πολιτών». Ερωτώμενος εάν τελικά θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα ξεκαθάρισε: «Όχι! Είπαμε όχι...» ενώ για το αν είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημείωσε πως «είμαι πάντα αισιόδοξος».
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Τα στοιχεία θα θέσει ο ίδιος υπόψη του Eurogroup την Παρασκευή.
Τι προβλέπει η εισηγητική έκθεση
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και το 2014 σε 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 175,5% για το 2013 και στο 174,8% για το 2014.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος.
Ακόμη, εκτιμάται πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.
Υπολογίζεται επίσης ότι το Κράτος θα έχει αποπληρώσει μέχι το τέλος του 2013 ληξιπρόθεσμα χρέη 6,6 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 47,3 δισ. ευρώ για το 2013 και σε 49,6 δισ. ευρώ για το 2014.
Οι πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται σε 44,8 δισ. ευρώ για το 2013 και θα μειωθούν σε 41,9 δισ. ευρώ για το 2014.
Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός του 2014
Ο κ. Ο' Κόνορ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν πριν το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δώσει την έγκρισή του για τον προϋπολογισμό του 2014.
Το γεγονός πως η τρόικα αποχώρησε -για δεύτερη φορά από την Αθήνα- χωρίς να ληφθεί καμία συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο για τον προϋπολογισμό ενδέχεται να περιπλέξει τις εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με τη δέσμη των πέντε Κανονισμών και της μίας Οδηγίας της Ε.Ε (six pack) όλες οι χώρες της Ε.Ε είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους προς έγκριση στην Κομισιόν, ενώ οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποχώρησαν από την Ελλάδα χωρίς ουσιαστικά να έχει ληφθεί κάποια συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας πως θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του Δεκεμβρίου, καθώς η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αναμένεται να διεξαχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 7-8 Δεκεμβρίου, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί διεξοδικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ο κ. Ο' Κόνορ τόνισε πως για να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις όχι μόνο για το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου