Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πεδίο μάχης τα ΑΕΙ


 

 Με εισαγγελείς θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ανοίξει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει, για μία ακόμη φορά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου όχι να χαρακτηριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων αλλά προκειμένου να αναλάβει η δικαιοσύνη την…
επαναλειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου.
Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι καθώς χθες ο Κ. Αρβανιτόπουλος, η στρατηγική του οποίου στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των ΑΕΙ εμφανώς δεν απέδωσε, κάλεσε με ανακοίνωσή του φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Τί θα πράξουν οι διοικητικοί υπάλληλοι; Και τί οι πρυτανείες των δύο ιδρυμάτων, τις οποίες ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε χθες ως συνυπέυθυνες για το αδιέξοδο; Μένει να αποδειχθεί.
Πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το lock out των διοικητικών υπαλλήλων να αντικατασταθεί με καταλήψεις σχολών από φοιτητές. Άλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν ευθέως λόγο για προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων να δημιουργήσουν μέτωπο με επίκεντρο τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ωστόσο, η πρόσκληση Αρβανιτόπουλου σε φοιτητές και καθηγητές να κάνουν μάθημα δημιουργεί προϋποθέσεις απευθείας σύγκρουσης των δύο, εν δυνάμει, αντιμαχόμενων πλευρών.
Η παράταση της απεργιακής κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων στα δύο Πανεπιστήμια αποτέλεσε οδυνηρό σοκ για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που ανέμενε πώς από σήμερα τα δύο μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα επέστρεφαν σε κανονικούς ρυθμούς. Αμέσως ξεκίνησε ένα μπαράζ επαφών μεταξύ του Υπ. Παιδείας, του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη το οποίο και κατέληξε στο χθεσινοβραδινό τελεσίγραφο του Κ. Αρβανιτόπουλου.
Επί τάπητος ετέθη και το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών, σενάριο πάντως που ο υπουργός Παιδείας επιθυμούσε να αποφύγει και για συμβολικούς – πολιτικούς λόγους. Εν τέλει αποφασίστηκε αυτό να μην ενεργοποιηθεί τώρα προκειμένου να μην πυροδοτήσει κύκλο αντιδράσεων από φοιτητές και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα οδηγηθεί σε αυτό τις επόμενες ημέρες εφόσον δεν υπάρξει απεμπλοκή.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου