Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε ενεργό ηφαίστειο στην Ανταρκτική


ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ(Ανακαλύφθηκε ενεργό ηφαίστειο στην Ανταρκτική)

Οι σεισμολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενεργού ηφαιστείου σε μια ήπειρο που θεωρούνταν κάποτε γεωλογικά νεκρή. Το ανησυχητικό είναι ότι μια πιθανή έκρηξη θα μπορούσε να επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων και να προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Στην Ανταρκτική υπάρχουν αρκετά νεκρά ηφαίστεια κάτω από τον πάγο, εκ των οποίων το γνωστότερο είναι το Όρος Έρεβος. Υπάρχουν όμως και μικρότερα ηφαίστεια που κρύβονται κάτω από το λευκό κάλυμμα.
Στην περιοχή Μέρι Μπερντ Λαντ της Δυτικής Ανταρκτικής, προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη μιας σειράς ανενεργών ηφαιστείων, των οποίων οι ηλικίες μειώνονται καθώς προχωρά κανείς προς το νότο. Τα ηφαίστεια αυτά, από τα οποία το νεότερο έχει ηλικία ενός εκατομμυρίων ετών, εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν καθώς η ήπειρος της Ανταρκτικής κυλούσε πάνω από έναν γιγάντιο θάλαμο μάγματος.
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η διαδικασία δεν έχει σταματήσει σε αυτή την περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής.
Η ομάδα της Αμάντα Λάου, σεισμολόγου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, μελέτησε δεδομένα από σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν στον πάγο πριν από περίπου μια τετραετία.
Τα όργανα κατέγραψαν δύο σμήνη μικροσεισμών, τον Ιανουάριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011, τα οποία εκδηλώθηκαν σε μεγάλο βάθος, 25 έως 40 χιλιόμετρα, και δεν μπορούσαν επομένως να οφείλονται σε μετατοπίσεις του πάγου. Επιπλέον, τα σεισμικά κύματα είχαν πολύ μικρή συχνότητα, 2 με 4 Hertz, ένδειξη ότι δεν προέρχονταν από σεισμούς αλλά από μάγμα που σιγοβράζει.
Οι υποψίες των ερευνητών επιβεβαιώθηκαν όταν τα ραντάρ αποκάλυψαν ένα στρώμα τέφρας κάτω από τον πάγο, ηλικίας περίπου 8.000 ετών. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έδειχνε μάλιστα να προέρχεται από ένα εξόγκωμα του υποκείμενου εδάφους το οποίο δεν αποκλείεται να είναι ο κώνος ενός νέου ηφαιστείου.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πότε θα μπορούσε να εκραγεί το ηφαίστειο ή το πόσο ισχυρή θα ήταν η έκρηξη. Η Δρ Λάου εκτιμά πάντως πως δεν θα προκαλούσε κατάρρευση του καλύμματος πάγου της Ανταρκτικής, αλλά θα ήταν όμως αισθητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου